Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 - αριθ. φύλλου: 13314

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο στον επόμενο γύρο «μεταρρυθμίσεων»

Επιπλέον προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους αφορούν και τα παζάρια για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων


ΣΕΛ.  3
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ κι έπεται συνέχεια

Το πρώτο αντιλαϊκό πακέτο για τη «διάσωση» της επιχείρησης, που φορτώνεται στην πλάτη του λαού, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  7

Να πάρει αποφασιστική απάντηση η νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα

ΚΚΕ: Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους

  • Την επέκταση της αντιαπεργιακής νομοθεσίας, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προωθεί η ΝΔ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, για λογαριασμό του κεφαλαίου.
  • Στο όνομα τάχα της «δημοκρατίας» και της «συμμετοχής», οι προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο προβλέπουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων και τη θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών», ενισχύοντας το «φακέλωμα» και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων.
  • Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν τη νέα επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, μπορούν να υπερασπίσουν, να δυναμώσουν τις ζωντανές συλλογικές τους διαδικασίες και τα σωματεία τους, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Κάλεσμα στα συνδικάτα από το ΠΑΜΕ να οργανώσουν αποφασιστική απάντηση.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η κλωστή

Μια «κλωστή» συνδέει όλους τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση τις πρώτες τριάντα μέρες μετά τις εκλογές, όπως και την αντιλαϊκή πολιτική της με την πολιτική των προηγούμενων: Η «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», που «θα προσελκύσει επενδύσεις» και «θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη».

Για παράδειγμα, σκοπός των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό είναι να γίνει πιο «φιλικός» στις επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία για τους «επενδυτές» και κάνοντας το κράτος πιο αποδοτικό στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η «αγορά», «ανεξαρτήτως πολιτικών εναλλαγών», ανεξάρτητα δηλαδή από το ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση.

Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση ψήφισε την κωδικοποίηση (βλέπε μονιμοποίηση) της μνημονιακής νομοθεσίας, ενίσχυσε θεσμούς - κρίκους στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και τις δομές του κράτους που σχετίζονται με τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποστολές.

Αντίστοιχα, η κατάργηση του ασύλου συμπληρώνει βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων η «εξωστρέφεια» και η «καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας».

Γίνεται έτσι ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση του ρόλου των επιχειρήσεων στη λειτουργία των πανεπιστημίων, στην Ερευνα και στον προσανατολισμό των σπουδών και ενισχύεται η επιχειρηματική δράση των ίδιων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Είναι προφανές ότι αυτό το πανεπιστήμιο, και τα συμφέροντα που υπηρετεί, δεν χωράει «ενοχλητικές φωνές». Γι' αυτό καταργείται το άσυλο και εντείνεται ο αυταρχισμός σε βάρος του φοιτητικού και γενικότερα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Δίπλα σ' αυτά, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «φιλοαναπτυξιακό» μέτρο τις τροπολογίες με τις οποίες εγκαινιάζει έναν νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης, επαναφέροντας ρυθμίσεις που αποσπασματικά και προσχηματικά είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές, για τις απολύσεις και την εργολαβική εργασία.

Με «σημαία» το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιταχύνεται και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δικαίωσε» την πολιτική των θυσιών δίχως τέλος για να έρθουν επενδύσεις, βαφτίζοντας «δίκαιη» τη δική του ανάπτυξη.

Από εκεί έπιασε το νήμα η ΝΔ, που συνεχίζει ακόμα πιο επιθετικά την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, μοιράζοντας υποσχέσεις ότι από τη δική της «βιώσιμη» ανάπτυξη έχει κάτι να κερδίσει ο λαός.

Αποδεικνύεται όμως ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου είναι ασύμβατη με τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Οτι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η μόνιμη «πρέσα» για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο.

Γι' αυτό χρειάζεται τώρα, χωρίς καθυστέρηση, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής μιας ισχυρής, μαχητικής αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ στο πλευρό του, που θα βάζει εμπόδια στα νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου από τη ΝΔ και θα παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κομμάτων που υπηρετούν την ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Υπάρχει άλλος δρόμος από το μονόδρομο των θυσιών για το κεφάλαιο, αν ο λαός αποφασίσει να τον βαδίσει. Είναι ο δρόμος της αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτόν τον δρόμο, που οδηγεί στην πραγματική λαϊκή ευημερία, αξίζει κάθε θυσία!


Associated Press

Eurokinissi

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 2015
Μεγάλη πυρκαγιά στην Παιανία απείλησε ξανά τον Υμηττό
  • Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά ελέγχθηκε πριν περάσει την κορυφογραμμή
  • Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς
  • Για άλλη μια χρονιά ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, γενικότερα στα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών
  • Δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα, με σοβαρότερη αυτήν στην Ελαφόνησο

ΣΕΛ.  10   -   11,    20


ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Αποκλεισμένοι παραμένουν εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού!

Χωρίς τέλος τα προβλήματα που ξεκίνησαν πριν από μια βδομάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ακτοπλοϊκής εταιρείας


ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org