Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Φουντώνουν διεργασίες γύρω από τους «συνασπισμούς» για τη ναυσιπλοΐα

Την ένταση αλλά και τις διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου τροφοδοτούν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ και άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη συγκρότηση «ναυτικών αποστολών» με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στον νέο «διεθνή συνασπισμό» που λένε ότι δρομολογούν, με πρώτη αποστολή τη διασφάλιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στον Περσικό. Το θέμα συζήτησε ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ κατά την περιοδεία του στον Ειρηνικό και με την Αυστραλή ομόλογό του, Λίντα Ρέινολντς, η οποία απάντησε πως η χώρα της «εξετάζει σοβαρά» την περίπτωση συμμετοχής στον συνασπισμό των ΗΠΑ.

Συγκεκαλυμμένη συμμετοχή στην αποστολή των ΗΠΑ προσφέρει ήδη το Ισραήλ. Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ σε κλειστή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής αποκάλυψε πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συμμετέχουν στην αποστολή των ΗΠΑ στον Περσικό προσφέροντας πληροφορίες αντικατασκοπείας και «άλλες υπηρεσίες». Η δήλωσή του προκάλεσε την οργή του Ιρανού υπουργού Αμυνας Αμίρ Χαταμί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε ισραηλινή ανάμειξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό «όχι» στα σχέδια των ΗΠΑ για την επιχείρηση «Sentinel» επανέλαβε στις αρχές της βδομάδας ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, με την επισήμανση πως η χώρα του τάσσεται «υπέρ μιας ευρωπαϊκής αποστολής», παρά το χρόνο που θα χρειαστεί η ΕΕ και παρά την αλλαγή στάσης των Βρετανών, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ «σε μία νέα διεθνή αποστολή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας». Η στάση του Βερολίνου στάθηκε αφορμή για να εκφράσει η Ουάσιγκτον ευρύτερους «προβληματισμούς». Ετσι, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, προειδοποίησε την Παρασκευή με αποχώρηση των περίπου 50.000 Αμερικανών στρατιωτών από το γερμανικό έδαφος, διότι «είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να επικρίνει τη στάση της Γαλλίας απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος ομόλογός του στέλνει στην Τεχεράνη «ανάμεικτα σήματα». Είχαν προηγηθεί διάφορα δημοσιεύματα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που ο Μακρόν συνεχίζει με τον Ιρανό ομόλογό του Χ. Ροχανί, σε μια προσπάθεια της γαλλικής πλευράς να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση νέων «ισορροπιών» στον Περσικό. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει μια σειρά γαλλοϊρανικών συναντήσεων σε Παρίσι αλλά και Τεχεράνη. «Κανείς δεν έχει την εξουσιοδότηση να μιλάει στο Ιράν εκ μέρους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις πρωτοβουλίες Μακρόν στη γεφύρωση διαφορών.

Τέλος, καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η προθυμία που εξέφρασε και η Κίνα, μέσω του πρέσβη της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νι Τζιαν, να εμπλακεί σε επιχειρήσεις για τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό, αποφασίζοντας τη συνοδεία εμπορικών σκαφών της με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει πολύ επισφαλής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ