Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΠ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Με... άρωμα ΗΠΑ και επικίνδυνη «διεύρυνση» αντικειμένων

Με έντονο «άρωμα» ΗΠΑ και με προαναγγελία για «διεύρυνση» αντικειμένων, που παραπέμπουν σε μεγαλύτερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς αλλά και σε ένταση της καταστολής στο εσωτερικό, το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησε χτες τα ονόματα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, του νέου διοικητή και των τριών υποδιοικητών της ΕΥΠ.

Οπως λένε, με απόφαση του πρωθυπουργού προχωρά «η πλήρης ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα». Σε αυτήν τη βάση συνίσταται θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλ. Διακόπουλος.

Προσθέτουν: «Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, γι' αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Οντας εν ενεργεία, ο Διακόπουλος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, έχει υπηρετήσει ως ναυτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν από την αποστρατεία του, τον περασμένο Γενάρη, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ έχει περάσει και Σχολείο Ασφάλειας Πτήσεων στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίζεται ο Π. Κοντολέων, ενώ μπαίνουν και τρεις υποδιοικητές, οι Β. Γκρίζης, Διον. Μελιτσιώτης και Αν. Μητσιάλης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με στόχο να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις».

Υποστηρίζοντας τα στελέχη που επέλεξε, αναφέρει ότι «η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια», ενώ ειδικά για τον επικεφαλής σημειώνει πως είναι «καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται».

Να σημειωθεί ότι ο Π. Κοντολέων διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών σεκιούριτι, έχει συνεργαστεί στενά με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ενασχόλησή του με ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, που προφανώς εκτιμήθηκε δεόντως.

Για τους τρεις υποδιοικητές το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι «διευρύνουν τον οργανωτικό και επιχειρησιακό ορίζοντα» της ΕΥΠ. Διευκρινίζουν ότι ο πρέσβης Αν. Μητσιάλης (εκπροσωπούσε από το 2016 τη ΝΔ στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής του ΥΠΕΞ) θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της υπηρεσίας. Ο Β. Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ, επισήμως «επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας για θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας» που εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη) θα έχει «επιχειρησιακές αρμοδιότητες». Και ο Διον. Μελιτσιώτης (λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα είναι υπεύθυνος για «οργανωτικά ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικατάσταση υποδιοικητή της ΕΥΠ(2024-03-07 00:00:00.0)
Το ίδιο νήμα(2020-06-13 00:00:00.0)
«Βαριά» βιογραφικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής(2019-07-13 00:00:00.0)
Μέτρα έντασης της καταστολής(2009-10-14 00:00:00.0)
Επιχειρούν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα(2008-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ