Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλει «συναίνεση» στην εμπλοκή με τους «στρατηγικούς εταίρους»

Από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ
Το υπόβαθρο των κινήσεων της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, στις πρώτες δυο βδομάδες διακυβέρνησης της ΝΔ, περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους για τα πρόσφατα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως και τις συζητήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Αθήνα.

Οπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε ένα γρήγορο γύρο επαφών με «βασικούς συμμάχους» και «στρατηγικούς εταίρους» για να ενημερώσει πώς προσεγγίζει τα θέματα σε Ανατ. Μεσόγειο, Βαλκάνια και Κυπριακό.

Χαιρέτισε, δε, την «ταχύτατη ανταπόκριση» όλων στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να συναντηθεί μαζί τους, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «κατανόηση» για τις ελληνικές θέσεις, όπως και «δυνατότητα» για παραπέρα «εμβάθυνση» της συνεργασίας, εντός, βέβαια, ευρωατλαντικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στο εσωτερικό «συναινέσεις» πάνω στις «πάγιες εθνικές γραμμές και στόχους». Παρέπεμψε, μάλιστα, στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν και προερχόταν από τη «ριζοσπαστική Αριστερά» και παρά όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση δεν άλλαξε τις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας...

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο ετοιμάζονται για την έλευση την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τα Ενεργειακά, Φράνσις Φάνον. Θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση Τραμπ σε συνάντηση του πολυδιαφημισμένου σχήματος «3+1» που προέκυψε από τη διεύρυνση της τριμερούς Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Οικοδεσπότης θα είναι ο αρμόδιος για αυτά τα θέματα υπουργός Κ. Χατζηδάκης, αλλά ο Φάνον θα έχει συνάντηση και στο ΥΠΕΞ με τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κ. Φραγκογιάννη.

Προγραμματίζεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου», που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη 2018 στην Ουάσιγκτον από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί, επί ΝΔ, το φθινόπωρο στην Αθήνα και περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια , Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ...παρέλαση Αμερικανών παραγόντων από το υπουργείο Αμυνας. Χτες αντιπροσωπεία του «American Hellenic Institute» (AHI) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Nick Larigakis, καθώς και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αλκ. Στεφανή καθώς και τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου. Επισήμως, «παρακολούθησαν ενημέρωση επί ζητημάτων που αφορούν στις εξελίξεις στο περιβάλλον ασφαλείας, στην εθνική αμυντική πολιτική, καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις και στρατιωτικές συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ