Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας και στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Αγραφα

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ προχώρησε σε παρέμβαση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ενέργεια και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των Αγράφων.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα προλάβει να αρπάξει και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της χώρας. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η τωρινή της ΝΔ εξασφαλίζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις, και εγγυημένη εκ των προτέρων αγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτήν που παράγεται από τη ΔΕΗ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση τονίζει ότι «με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περιοχή μας, με τις επιχειρούμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η τοπική διοίκηση βάζει πλάτη, εκχωρώντας στο κεφάλαιο δημοτικές εκτάσεις για την παραπέρα καταλήστευση της τσέπης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των συνταξιούχων, των λαϊκών οικογενειών, επιλέγοντας την καρδιά του καλοκαιριού ως χρονική στιγμή, που οι περισσότεροι βρίσκονται σε άδειες. Γίνεται απλούστατα για να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους χωρίς να πάρει μυρωδιά κανένας εργαζόμενος».

Η ΤΕ Καρδίτσας αναδεικνύει στην ανακοίνωσή της ότι η επένδυση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Κανείς μας δεν πληρώνει φθηνότερα το ρεύμα λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), απεναντίας όλοι πληρώνουμε αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ εισπράττουν τεράστια ποσά επιδοτήσεων. Αυτή είναι η φιλική πολιτική για επενδύσεις, που τόσο καιρό ακούμε να προπαγανδίζεται. Αυτή είναι η πολυπόθητη ανάπτυξή τους».

Ακολούθως η ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεση του ΚΚΕ στο να παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα η Ενέργεια, διότι πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Καταγγέλλει αυτήν την ενεργειακή πολιτική, που δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Αγραφα αναδεικνύει ότι αυτή «θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι το ΚΚΕ παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

«Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:

-- Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

-- Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

-- Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.

-- Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ