Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία της εταιρείας «Οικολογικής ΑΕ» για δημοσίευμα και η απάντηση του «Ριζοσπάστη»

Ο «Ριζοσπάστης» έλαβε διαμαρτυρία από την εταιρεία «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ», στην οποία διαμαρτύρεται για δημοσίευμα της εφημερίδας μας σχετικά με το θάνατο εργαζομένου της εν λόγω εταιρείας κατά την ώρα της δουλειάς σε εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η εταιρεία περιλαμβάνει στη διαμαρτυρία της τις θέσεις ότι: α) Ο θάνατος του εργαζόμενου οφείλεται σε παθολογικά αίτια (πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου σε έδαφος παλιού) και όχι σε θερμοπληξία, προσκομίζοντας και σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) ότι ο καθαρισμός των προαύλιων χώρων στο 251 ΓΝΑ πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες 6 π.μ. - 8 π.μ. και των άλλων υπαιθρίων χώρων μετά τις 8 μ.μ. λόγω του ότι οι υπαίθριοι χώροι κατακλύζονται από σταθμευμένα οχήματα, γ) ότι πέραν των ανωτέρω ευθύνη του εργαζομένου της Ρ. Π., στο πλαίσιο των εργασιών του, ήταν αποκλειστικά και μόνο να μεταφέρει τα απορρίμματα από τις κλινικές του νοσοκομείου (στεγασμένους χώρους) στους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο των επειγόντων περιστατικών και καμία ευθύνη δεν είχε για τον καθαρισμό των υπαίθριων χώρων. Ως εκ τούτου, η έκθεση στον ήλιο και γενικότερα σε εξωτερικές συνθήκες, στο πλαίσιο της ως άνω εργασίας, είναι τρεις (3) φορές ημερησίως επί 10 λεπτά, προκειμένου να απορρίπτει τους σάκους απορριμμάτων στους κάδους. Οτι ουδέποτε εδόθη εντολή στον εργαζόμενο να καθαρίσει τους αύλειους χώρους και δ) ότι σε αυτόν είχαν χορηγηθεί όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα προστασίας και οι κατάλληλες οδηγίες ασφάλειας και υγείας. Επισημαίνει τέλος ότι όπως προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της ο τζίρος της εταιρείας δεν είναι 30.000.000 ευρώ, ότι όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δεν είναι απλήρωτοι πέντε μήνες και ότι δεν πρόκειται εταιρεία δική της με άλλο ΑΦΜ να αναλάβει 10ήμερες συμβάσεις μετά την 31/7/2019 στο έργο καθαριότητας στο 251 ΓΝΑ.

***

Σε σχέση με τα παραπάνω σημειώνουμε ότι τόσο συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και εργαζόμενοι στο εργολαβικό συνεργείο, με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, έχουν καταγγείλει την εταιρεία για τις συνθήκες εργασίας. Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι πράγματι ο εργαζόμενος αισθάνθηκε άσχημα κατά την εργασία του ενώ βγήκε για αποκομιδή σε συνθήκες μεγάλων θερμοκρασιών και ζέστης, πήγε στη συνέχεια στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, στο οποίο και έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου σε έδαφος παλαιού, όπως προκύπτει από τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, την οποία προσκόμισε η εταιρεία.

Από το ρεπορτάζ επιβεβαιώνονται τόσο οι κακές συνθήκες εργασίας όσο και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, οι οποίοι μάλιστα για τους λόγους αυτούς προχώρησαν σε σειρά κινητοποιήσεων. Διεκδικώντας άμεση λήψη μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας την Τρίτη 16/7, την Τετάρτη 17/7, την Πέμπτη 18/7, την Παρασκευή 19/7, τη Δευτέρα 22/7, την Τρίτη 23/7 και την Τετάρτη 24/7, ενώ την Τρίτη 31/7 εργολαβικοί εργαζόμενοι της εταιρείας στο 251 ΓΝΑ προχώρησαν σε ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Για το ίδιο ζήτημα έχει κατατεθεί και Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, Γ. Λαμπρούλη, Ν. Παπαναστάση και Θ. Παφίλη, προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας. Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας τους την Παρασκευή 19/7, συμμετείχε σε συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων και συνδικαλιστών με τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο κλαδικών σωματείων, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και την απληρωσιά των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά δε τη διαμαρτυρία της εταιρείας ότι ο τζίρος της δεν είναι 30.000.000 ευρώ, το στοιχείο αυτό στο δημοσίευμά μας προέρχεται από την ίδια την ιστοσελίδα της «Οικολογικής ΑΕ», στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η εταιρεία «διαθέτει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 30.000.000 ευρώ, ο οποίος προέρχεται αμιγώς από την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας».

Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» είχε αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού για οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και όχι τη συκοφάντηση της ως άνω εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ