Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης σχετικά με την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας στη βιομηχανία «ΣΙΔΕΝΟΡ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να σταματήσει η αδιαλλαξία της επιχείρησης που αρνείται κατηγορηματικά ακόμη και να συζητήσει για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

Καλούν επίσης «να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος των εργαζομένων της "ΣΙΔΕΝΟΡ" στις κινητοποιήσεις που σκοπό έχουν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβικών εργαζομένων και να αντικατασταθεί από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Στην Ερώτηση, μαζί με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, περιγράφεται το ιστορικό των αλλεπάλληλων μειώσεων που υπέστησαν από το 2009, καθώς και των κάλπικων υποσχέσεων της εργοδοσίας ότι οι απώλειες θα αποκαθίστανταν τάχα με την ανάκαμψη των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Στηλιτεύονται επίσης τα εκδικητικά μέτρα της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο τους (με εξώδικα, διαθεσιμότητες), καθώς και η αγαστή συνεργασία με το «Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας», που όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ «πηγαινοερχόταν εντός και εκτός των χώρων του εργοστασίου».

Και η Ερώτηση του ΚΚΕ καταλήγει: «Η εργοδοσία της "ΣΙΔΕΝΟΡ" αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε την τελευταία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπαν το τσάκισμα των ΣΣΕ, τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των τριετιών, όπως και τον περιορισμό της άσκησης του δικαιώματος στην απεργία. Αυτή είναι από ό,τι φαίνεται στην πράξη η "βιώσιμη ανάπτυξη" που επαγγέλλεται η ΝΔ, η "υγιής επιχειρηματικότητα" του ΣΥΡΙΖΑ, εντέλει η "κανονικότητα" όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε πλήρη συνεργασία μαζί της επέβαλαν και επιβάλλουν το παλιό και νέο αντεργατικό νομικό πλαίσιο, πραγματικό οπλοστάσιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Παράνομες» έκρινε το Δικαστήριο τις κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, η απόφαση του Δικαστηρίου για την αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία, έκρινε παράνομες, αλλά όχι και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία αξίωνε μεταξύ άλλων να της επιδικαστεί αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε νέα στάση εργασίας. Οι εργοδοτικοί ισχυρισμοί κατέρρευσαν στην ακροαματική διαδικασία, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ», σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ