Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσδοκίες

Eurokinissi

Τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει ο κυβερνητικός Τύπος, λέγοντας πως αυτό οφείλεται στη φιλική προσέγγιση της κυβέρνησης ΝΔ έναντι των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, που «δημιουργεί προσδοκίες» σε επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους. Με τέτοια και με άλλα, η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να πείσει τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, στο όνομα της ανάκαμψης, και να αποδεχτούν ως δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που «τρέχουν», με την προσδοκία ότι στο τέλος, αφού με την ανάπτυξη που θα έρθει «θα μεγαλώσει η πίτα», κάτι θα πάρουν κι αυτοί. Οσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στα λαϊκά νοικοκυριά, όσο κι αν επιδιώκει να περάσει τη λογική «κάντε υπομονή, έρχονται καλύτερες μέρες», η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» με στόχο το «ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον» προϋποθέτει νέα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα και παραπέρα σύνθλιψη των λαϊκών αναγκών. Με την ίδια ταχύτητα χρειάζεται επομένως και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα μέτρα τους. Καμία αναμονή. Αντίσταση στην ένταση των αντιλαϊκών μέτρων, αντεπίθεση για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Υπερημερίες

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στο λαό η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών κατά την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι δουλεύουν 180 μέρες το χρόνο για να καλύψουν το κόστος της φοροεπιδρομής του κράτους στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Προσθέτοντας και το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων της χώρας (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου), διαφαίνεται ο βαθιά αντιλαϊκός - ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, που ζητά και «υπερημερίες» από τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, με βάση την οποία το κράτος καλεί το 95% των οφειλετών, που χρωστούν μόλις το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να πάρουν θέση στην ουρά των ταμείων. 180+ μέρες δουλειά για το λαό, ώστε να απολαμβάνουν οι καπιταλιστές 365 μέρες προνόμια και φοροαπαλλαγές.

Προίκα

Με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, τον κάλεσε μέσω «Twitter» να αξιοποιήσει την «προίκα» που βρήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που νομοθετήθηκε πριν από τρεις μήνες, και ταυτόχρονα να φέρει γρήγορα στη Βουλή τα νομοσχέδια τα σχετικά με τις μικροπιστώσεις και με το νέο πλαίσιο για δημόσιες επενδύσεις και πολυετή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα. Ποια είναι όμως αυτή η «προίκα»; Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στήριξης, ενίσχυσης και διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν τα έργα που το κεφάλαιο έχει επιλέξει να επενδύσει για να έχει κέρδη... Είναι σαφές ότι η «προίκα» δεν αφορά το λαό, ο οποίος θα συνεχίζει να ζει με την απειλή των πλειστηριασμών και με υποβαθμισμένες τις σύγχρονες ανάγκες του. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι υπουργοί της ΝΔ βρίσκουν στρωμένο έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλλωστε στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων οι μέχρι πρότινος υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν ότι θα είναι «στη διάθεση» των υπουργών της ΝΔ για όλα τα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης. Για τέτοια «προίκα» και «κληρονομιά» μιλάμε...

Αντιαναπτυξιακό...

Η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν φέρνει την ανάπτυξη και δεν λύνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων» επιβεβαιώνει το ρόλο του ΜέΡΑ25. Την όποια «αντιπολίτευση» την κάνει από τη σκοπιά του κεφαλαίου στην ουσία, δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση για να περνά χωρίς σκοπέλους το αντιλαϊκό της έργο. Κι αυτό γιατί παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, το κύριο περιεχόμενο της πολιτικής του είναι η στήριξη των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 να φέρει η κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η στήριξη της ρύθμισης των 120 δόσεων, που στόχο έχει να αυξηθεί η «εισπραξιμότητα» σε χαράτσια προηγούμενων χρόνων, νομιμοποιώντας στη συνείδηση των εργαζομένων τους άδικους, αντιλαϊκούς φόρους και τα χρέη, αλλά και η στάση απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με αφορμή την οποία ο Γ. Βαρουφάκης επέλεξε να γίνει το αριστερό ψαλτήρι του συστήματος, διαστρεβλώνοντας και εμφανίζοντας ως «μαξιμαλιστικές» (τι πρωτότυπο...) τις θέσεις του ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1831 Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

1914 Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή, στις 28 Ιούνη 1914. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

1919 Υστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης, η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1927 Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»). Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

1936 Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, Λ. Μπλουμ, ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον ισπανικό εμφύλιο. Απόφαση - πλήγμα για την «αδελφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία.

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν έως την απελευθέρωση συνολικά 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951) και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, που από το 1947 είχε κηρυχθεί παράνομο, όπως και το ΚΚΕ. Σχετικά με την ίδρυση της ΕΔΑ, ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων εκτιμά: «Η επιλογή του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΕΔΑ ήταν λαθεμένη, γιατί αποτελούσε σχήμα συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων και όχι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης».

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωής του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως, με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το Κόμμα (...) Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου (...) Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλη του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στο πλαίσιο της συγγραφής του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες Αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

1981 Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org