Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εταιρείες που κράτησαν εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους την ώρα του σεισμού

Από την εξόρμηση στην αποθήκη της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας»
Από την εξόρμηση στην αποθήκη της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας»
Παρέμβαση στην αποθήκη της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας», μέλος του πολυεθνικού ομίλου «Carlsberg», πραγματοποίησε χτες τα ξημερώματα το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, καταγγέλλοντας την εργοδοσία για τη μη εκκένωση του χώρου εργασίας μετά τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής, όπως και την απόφαση που πήρε η εταιρεία να δουλέψει κανονικά η απογευματινή βάρδια, πάρα την έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «πρόκειται για αποθήκη, για ένα εργασιακό περιβάλλον, με βαριά προϊόντα σε παλέτες που στοιβάζονται σε αρκετό ύψος πάνω από το έδαφος και με σοβαρή επικινδυνότητα για τον εργαζόμενο σε περίπτωση σεισμού ή μετασεισμού».

Οι συνδικαλιστές συζήτησαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής εξόρμησης με τους εργαζόμενους, άκουσαν τον μεγάλο προβληματισμό τους και ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης και διεκδίκησης μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, καθώς και τον έλεγχο της αποθήκης από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τον σεισμό. Ξεκαθάρισαν ότι το συνδικάτο στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ότι το επόμενο διάστημα θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται προκειμένου να επιβάλουν στην εργοδοσία την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Και νέες καταγγελίες για τη στάση της εργοδοσίας

Στο μεταξύ, προστίθενται συνεχώς νέες καταγγελίες για τη στάση μεγάλων επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους μετά την εκδήλωση του σεισμού της περασμένης Παρασκευής.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής καταγγέλλει την εργοδοσία της «Teleperformance», επισημαίνοντας ότι «αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία της στο να κάνει τις ζωές των εργαζομένων λάστιχο, για ακόμα μια φορά έβαλε την κερδοφορία της πάνω από τις χιλιάδες ζωές των εργαζομένων της. Την ώρα που εκδηλωνόταν ο ισχυρός σεισμός στην Αττική, η εργοδοσία της "Teleperformance" όχι απλά δεν τήρησε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αντίθετα κράτησε τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους απαιτώντας να συνεχίσουν να εργάζονται.

Το "καλύτερο εργασιακό περιβάλλον" αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τον αληθινό του χαρακτήρα. Στην Καλλιθέα με φωνές κρατούσαν κλεισμένους τους εργαζόμενους της "Cosmote", ακόμα και κατά τη διάρκεια των μετασεισμών για να συνεχίσουν να παίρνουν κλήσεις, στο Μοσχάτο και στον Πειραιά ολόκληρα τμήματα δεν εκκενώθηκαν με το πρόσχημα ότι το "ασφαλέστερο μέρος να βρίσκεσαι, είναι μέσα στο κτίριο"! Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ACM του γερμανικού τμήματος του "Facebook", που εμπόδισε (!!) την πόρτα κατά την έξοδο των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι "το κτίριο αντέχει 9,4 Ρίχτερ" (!). Η εργοδοσία δε δίστασε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, μην και χαθεί έστω και μία κλήση, μην και χαθεί έστω και το παραμικρό από τα κέρδη τους. Ενώ όλοι οι νόμοι που αφορούν την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής, που απλόχερα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ της έχουν χαρίσει, τηρούνται κατά γράμμα, οι κανόνες που αφορούν την εξασφάλιση της ακεραιότητας των εργαζομένων μένουν κενό γράμμα.

Οργανώνουν σεμινάρια για την ενημέρωση των εργαζομένων, όπου τους ζητούν απλά να υπογράψουν και το σχέδιο εκκένωσης δεν εξηγείται ούτε στα βασικά του σημεία.

Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε βορά στα κέρδη τους, θεμέλια της ανάπτυξής τους. Δεν σας επιτρέπουμε να παίζετε με τις ζωές μας!

Η εταιρεία αποθρασύνεται μέρα με τη μέρα και αυτήν τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο! Προειδοποιούμε πως απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μέχρι και την ίδια μας τη ζωή έχουν και θα έχουν την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς!».

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί: Να εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους σεισμούς και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για την προστασία των εργαζομένων. Να γίνουν άμεσα σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων για την εκκένωση των κτιρίων σε ανάλογες περιπτώσεις. Να εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για την προστασία των εργαζομένων. Να γίνει προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Να γίνει άμεσα ενημέρωση των εργαζομένων για το σχέδιο εκκένωσης των κτιρίων σε ανάλογες περιπτώσεις. Να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας με βάση το σχέδιο εκκένωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ