Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση του ΣΦΕΑ για τα 45 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Εκδήλωση μνήμης για τα 45 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας διοργάνωσε χτες στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Στην εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή από την χήρα του, Χριστίνα, τον ΣΦΕΑ, συνδικαλιστικούς φορείς και εκπροσώπους κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, της Κίνησης Αποστράτων Αστυνομικών κ.ά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Μητρώου αγωνιστών Κύπρου, Γιώργος Λουκάς, μεταξύ άλλων χαιρέτισε τους αντιστασιακούς της περιόδου 1967 - 1974, σημειώνοντας πως η πορεία της Κύπρου προς την καταστροφή είχε δρομολογηθεί ήδη από το βράδυ της 21ης Απριλίου, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, 45 χρόνια μετά.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η δικτατορία γεννήθηκε μέσα από την κρίση του τότε αστικού πολιτικού συστήματος με στόχο να το βγάλει από αυτή. Οργανώθηκε, προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση μηχανισμών και υπηρεσιών, εγχώριων και αμερικανικών, για να εξασφαλίσει απόλυτη ελευθερία κίνησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των βάσεών τους στη χώρα μας, για να προωθήσει απρόσκοπτα τον λεγόμενο "εκσυγχρονισμό" της ελληνικής οικονομίας».

Σε σχέση με την πτώση της δικτατορίας ανέδειξε ότι την ακολούθησε ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους εκπροσώπους της χούντας και σε αστούς πολιτικούς, υπό την επίβλεψη πάντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και ΕΟΚικών παραγόντων.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων στάθηκε στο γεγονός ότι 45 χρόνια μετά, το Κυπριακό βρίσκεται στις ράγες των επιδιώξεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και γίνονται προσπάθειες για να οδηγηθεί σε λύση όχι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά στη λογική παλιότερων, ουσιαστικά, διχοτομικών σχεδίων. Την ίδια ώρα, η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι καθημερινά παρούσα, όχι μόνο με φραστικές αναφορές, αλλά και με πράξεις.

Εκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο ΣΦΕΑ θα είναι σταθερά απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται ή χλευάζει τους αγώνες του λαού, της νεολαίας και ειδικότερα τους αντιστασιακούς αγωνιστές και την Ιστορία. «Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι το θεωρούμενο απραγματοποίητο μπορεί να γίνεται κατορθωτό όταν υπάρχει η αγωνιστική διάθεση για οργάνωση και πάλη του λαού και της νεολαίας. Οταν μέσα στη δράση σπάζουμε την ηττοπάθεια και τη λογική του συμβιβασμού, της υποταγής. Αυτό έγινε σε κείνη την περίοδο, στα δύσκολα και σκληρά χρόνια του αγώνα ενάντια στη δικτατορία. Σήμερα, 45 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας, οι αγωνιστές και αγωνίστριες της αντιδικτατορικής πάλης συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα», κατέληξε.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ