Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανακοίνωση της ΟΓΕ

Την αντίθεσή της στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη στήριξή της στη χτεσινή κινητοποίηση εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ γνωρίζουμε καλά το στόχο αυτού του μέτρου. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο από την οργανωμένη δράση και διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα είναι ακόμα πιο "ανοιχτό" στα πήγαινε - έλα των επιχειρήσεων, ώστε να υποτάσσεται η επιστημονική γνώση στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου που επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση.
  • Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και η τοποθέτηση του ΚΚΕ για τα θέματα της Παιδείας στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.
  • Η Κεντρική Εκθεση και το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επέτειο από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο!

Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο!» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση χτες μαζικά φοιτητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, κόντρα στην επιχείρηση κατάργησης αυτής της λαϊκής κατάκτησης, που προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων στα ιδρύματα.

Η συγκέντρωση έγινε αργά το απόγευμα στα Προπύλαια, εκεί που νωρίτερα, το πρωί, φοιτητές συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχαν κρεμάσει γιγαντοπανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Με τους συλλόγους μας δυναμώνουμε τους αγώνες για τα όνειρα, τις διεκδικήσεις μας. Ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου». Ανάλογη κίνηση με ανάρτηση γιγαντοπανό έκαναν το πρωί φοιτητές και στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν δυναμικό «παρών» στο κάλεσμα για την υπεράσπιση του ασύλου και στο απογευματινό αγωνιστικό ραντεβού, με μαζική συμμετοχή για τα δεδομένα του καλοκαιριού, στοιχείο που φάνηκε εξάλλου και από τις προηγούμενες μέρες, από τις δεκάδες αποφάσεις καταδίκης της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο, από φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων από όλη τη χώρα. «Οι φοιτητές στους δρόμους γι' ακόμα μια φορά, ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά», «το άσυλο θα είναι των φοιτητών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών», «ούτε πελάτες, ούτε τσάμπα εργάτες», ήταν τα συνθήματα των φοιτητών που έδιναν τον παλμό της κινητοποίησης, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που ακολούθησε.

Δεν έχουν τελειώσει μαζί μας!

Η Αφροδίτη Κτενά
Η Αφροδίτη Κτενά
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΓ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κηρύξει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια, η προσπάθειά της να χτυπήσει και να καταστείλει τους αγώνες μας με την κατάργηση του ασύλου θα πέσει στο κενό!

Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους! Να το πούνε σε όσους υπηρετούν, τα μεγάλα αφεντικά, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τον ΣΕΒ, να το πούνε στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, με τους οποίους τα συνδιαμορφώνουν: Τα σχέδιά τους να ξεμπερδέψουν με το φοιτητικό κίνημα για να γίνουν ακόμα πιο εύκολες οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες μας δεν πρόκειται να περάσουν!

Και αν δεν είναι αυτό αρκετό για να τους πείσει, ας ρωτήσουν τους προκατόχους τους, τους πρώην υπουργούς τους ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα, έστρωσαν το έδαφος για να πατήσει γερά η κυβέρνηση της ΝΔ και να εξαπολύσει τον νέο γύρο επίθεσης στους αγώνες και στα δικαιώματά μας!

Ξεμπέρδεψαν μαζί μας όταν υποδέχονταν με ΜΑΤ φοιτητές, οικοτρόφους, μετεγγραφέντες και εργαζόμενους - εκπαιδευτικούς στα υπουργεία;

Ξεμπέρδεψαν μαζί μας όταν ψήφιζαν το πόρισμα Παρασκευόπουλου, ταυτίζοντας τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος με ποινικά αδικήματα και εγκληματικές ενέργειες, συκοφαντώντας το άσυλο, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη;


Ξεμπέρδεψαν με τους φοιτητές και τους αγώνες τους αυτοί που ακόμα σέρνουν σε δίκη τους δύο αγωνιστές συμφοιτητές μας που διαδήλωσαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές;

Η απάντηση είναι όχι! Δεν τους κάναμε ποτέ το χατίρι! Αυτό το ξέρουν καλά όλες οι κυβερνήσεις! Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε κάνει συνήθεια, κάθε αργία, καλοκαίρι, Πάσχα να περνάει και από ένα νομοσχέδιο! Από αυτά τα σκονάκια έμαθαν τώρα και οι υπουργοί της ΝΔ και νομίζουν ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο με fast track διαδικασίες θα καταργήσουν το άσυλο, χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Είναι όμως γελασμένοι!

Η σημερινή μαζική, μαχητική συγκέντρωση αποδεικνύει πως δεν έχουν τελειώσει μαζί μας!».

Να περιφρουρήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες

Τον λόγο πήρε επίσης η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια της χώρας μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την εναντίωσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του ασύλου και την οριστική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. (...)

Οι προσχηματικοί λόγοι που προβάλλουν για την κατάργηση του ασύλου είναι ανυπόστατοι. Τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο είναι γενικότερα κοινωνικά φαινόμενα που εάν ήθελαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα τα είχαν αντιμετωπίσει.


Δεν γελιόμαστε.

Με την κατάργηση του ασύλου, επιζητούν να σιγήσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, να πάψει κάθε μορφή οργανωμένης αντίστασης στις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις για την ολοκλήρωση του στόχου για ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Επιδιώκουν να κόψουν τον δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και να επιβάλουν ως μόνη διεπαφή του πανεπιστημίου με την κοινωνία τον δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτή τους την προσπάθεια θα μας βρουν απέναντί τους. (...)

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων έχουν χρέος να περιφρουρήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Μπορούν να το κάνουν αν πρώτα αποκαταστήσουν το πραγματικό τους νόημα.

Διεκδικούμε:

  • Παιδεία και Ερευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των επιχειρήσεων.
  • Φοιτητική μέριμνα με σύγχρονες προδιαγραφές για να ζωντανέψουν οι εστίες και οι πανεπιστημιουπόλεις με δράσεις και πρωτοβουλίες φοιτητών.
  • Μόνιμο προσωπικό για αποτελεσματική φύλαξη και καθαριότητα.
  • Προσλήψεις μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού για τον ουσιαστικό και με επιστημονικά κριτήρια εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα που παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσφέρουν επιλογές στους φοιτητές του 21ου αιώνα.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.


Κάτω τα χέρια από το άσυλο!».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή, εκεί όπου όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα τον νόμο που θα περιλαμβάνει και τη διάταξη για το άσυλο. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγη ώρα έξω από τη Βουλή και αποχώρησαν δίνοντας δέσμευση στην κυβέρνηση πως όποτε χρειαστεί, αν αποφασίσει να φέρει το νομοσχέδιο, θα απαντήσουν δυναμικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στοχευμένες παρεμβάσεις για μεγαλύτερη πρόσδεση σχολείων και πανεπιστημίων με την αγορά

Eurokinissi

«Αυτονομία», «εξωστρέφεια», «αξιολόγηση» και φυσικά «επιχειρηματικότητα» μπορούν να είναι οι λέξεις - κλειδιά που θα χαρακτήριζαν το πλαίσιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Και πρόκειται για λέξεις που προδιαγράφουν σχολεία και πανεπιστήμια ακόμη περισσότερο προσδεδεμένα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με κουτσουρεμένη και διαφοροποιημένη μεταξύ τους κρατική χρηματοδότηση, που θα σπρώχνονται να αναζητούν χρηματοδοτικές λύσεις από την αγορά, θα διοικούνται από στελέχη με κριτήρια «καλού μάνατζερ» και θα αξιολογούνται για τις παραπάνω επιδόσεις τους.

Περιγράφοντας τους αποφοίτους που θέλει η κυβέρνηση να βγαίνουν στην κοινωνία από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, η Ν. Κεραμέως έκανε λόγο για: «Πολίτες που θα έχουν ανεπτυγμένες ήπιες δεξιότητες, που θα μπορούν να προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που θα έχουν εξελιγμένους δείκτες συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαιότητας». Με άλλα λόγια, περιέγραψε το μοντέλο των εργαζομένων που απαιτούν η ΕΕ και το κεφάλαιο, που τους θέλουν πειθήνιους και ευπροσάρμοστους, να εξαντλούν τη δημιουργικότητά τους και να δέχονται ό,τι τους ζητηθεί για τα συμφέροντα του εργοδότη, χωρίς να σηκώνουν κεφάλι.

Καμιά δέσμευση για αντιμετώπιση των ελλείψεων - Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ταξικής διαφοροποίησης

Η υπουργός δεν εξήγγειλε τίποτε συγκεκριμένο για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, πέραν των δρομολογημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση 4.500 διορισμών στην Ειδική Αγωγή και τη μείωση των αποσπάσεων σε φορείς, που ισοδυναμεί πραγματικά με σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος, με υπολογισμένους τους παραπάνω διορισμούς, χρειάστηκε η πρόσληψη 37.000 αναπληρωτών για να λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη τα σχολεία! Για τους εκπαιδευτικούς δε, η υπουργός υποσχέθηκε ενίσχυση της επιμόρφωσης και καθιέρωση «αξιολόγησης». Μίλησε ακόμα για επαναφορά των πρότυπων σχολείων και δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ, για αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις τάξεις και παρεμβάσεις στο σύστημα πρόσβασης με διατήρηση του «Εθνικού Απολυτηρίου», επαναφορά της βάσης εισαγωγής και δυνατότητα στα πανεπιστήμια να επιλέγουν το βαθμό της βάσης τους και τον αριθμό των εισακτέων τους.

Επί της ουσίας, η ΝΔ διαμηνύει ότι θα διατηρήσει το σύστημα πρόσβασης που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις διπλές πανελλαδικές εξετάσεις και το αποστεωμένο Λύκειο, όπου η Γ' Λυκείου θα έχει αποκλειστικό ρόλο την προπαρασκευή για τις εξετάσεις, κι αυτό το σύστημα θα το κάνει χειρότερο ακόμα, αφού για την απόκτηση του απολυτηρίου σχεδιάζει να μετρούν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επαναφορά της βάσης εισαγωγής - που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα σε έναν διαγωνισμό για προκαθορισμένες θέσεις - θα εκτινάξουν ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό, ενώ θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων και των τμημάτων σε α', β', γ', δ' κατηγορίας. Και είναι γνωστό ότι σε μια ταξική κοινωνία, αυτή η κατηγοριοποίηση θα έχει και βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά, με Ιδρύματα για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και άλλα για τα λαϊκά στρώματα που θα πετυχαίνουν κουτσά - στραβά την εισαγωγή τους.

Σε ανάλογη πιο βαθιά κατηγοριοποίηση, εξάλλου, θα οδηγηθούν και τα σχολεία, αφού τα εύηχα περί «μεγαλύτερης ελευθερίας των διευθυντών» των σχολικών μονάδων και ενίσχυσης της «αυτονομίας» παραπέμπουν ευθέως στις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για σχολεία που θα αναζητούν μόνα τους μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους, ενώ θα έχουν δυνατότητα προσαρμογής του προγράμματός τους ανάλογα με το πόσο μπορούν να το «τρέξουν» οι μαθητές του. Οδηγίες που - για να μην ξεχνιόμαστε - αποτέλεσαν μπούσουλα και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία. Με αυτή την έννοια, δεν μπορεί να πείσει η γραμμή αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που διά στόματος Ν. Φίλη στη Βουλή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει «μια ολομέτωπη επίθεση θατσερικού τύπου στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς που εμείς αναβαθμίσαμε και στους εκπαιδευτικούς». Γιατί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν σταμάτησαν να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη για να τσοντάρουν στις ανάγκες του «σχολείου της γειτονιάς», το οποίο όχι μόνο δεν αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αποψίλωσε και από εκπαιδευτικούς κάνοντας όσες περισσότερες περικοπές μπορούσε.

Ασε που ο Ν. Φίλης επικαλέστηκε στην «κριτική» του την ΕΕ, την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και τις «ευρωπαϊκές αρχές», την ίδια στιγμή που η υπουργός Παιδείας δεν ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για την ΕΕ. Κι αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρόκειται να διαφοροποιήσει την πολιτική της στην Παιδεία από τη στρατηγική της ΕΕ, ίσα - ίσα το αντίθετο συμβαίνει. Ομως δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περιμένουν ο λαός και η νεολαία από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων, αφού, όπως έπραξε όσο ήταν στην κυβέρνηση, έτσι και τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να δείξει ότι είναι πιο άξιος εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών του συμμαχιών και οργανισμών.

Ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Για τα πανεπιστήμια, στις προγραμματικές δηλώσεις της η υπουργός είπε για την κατάργηση του ασύλου, την επαναφορά του ν+2 για την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών, μίλησε για παρεμβάσεις στις διοικήσεις και εξήγγειλε μια σειρά μέτρα που ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα τεράστια αγορά αγοραπωλησίας τίτλων σπουδών και άλλων εκπαιδευτικών προϊόντων από τα ΑΕΙ, μαζί με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις μπίζνες των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Από τα παραπάνω, τα δυο πρώτα μέτρα είναι ξεκάθαρο ότι στρέφονται ενάντια στους φοιτητές που αγωνίζονται μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες στα Ιδρύματα, οι οποίες συχνά - πυκνά τσουβαλιάζονται κάτω από την ομπρέλα της «ανομίας». Επίσης, ενάντια στους φοιτητές από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους και καθυστερούν, για τους οποίους η υπουργός δεν ανακοίνωσε κάποιο διευκολυντικό μέτρο (ενώ είπε ότι θα υπάρχει μέριμνα για καθυστερήσεις στις σπουδές για λόγους υγείας). Τόσο η υπόθεση του ασύλου όμως, όσο και οι διαγραφές των φοιτητών που ξεπερνούν τα ν+2 έτη, είναι μέτρα που σχετίζονται άμεσα με τα επόμενα, γιατί σχετίζονται με τη «βιτρίνα» ενός πανεπιστημίου που θα έχει στην προμετωπίδα του την επιχειρηματικότητα, τις μπίζνες, την προσέλκυση επενδυτών.

Και εκεί εστιάζουν οι επόμενες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η υπουργός, που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις μπίζνες των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τα λόγια της υπουργού (που εκτός των άλλων έχουν και σημειολογική αξία, καθώς πουθενά δεν λέει «καταργούμε», «αλλάζουμε» κ.τ.λ., αλλά τα ρήματα που χρησιμοποιεί είναι «διευρύνουμε», «ενισχύουμε», δείχνοντας πως πατάει πάνω στο στρωμένο έδαφος που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το αξιοποιεί παραπέρα), η νέα κυβέρνηση προχωρά στα παρακάτω βήματα:

Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Που σημαίνει περισσότερα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και σπρώξιμο των Ιδρυμάτων να βλέπουν αυτά τα προγράμματα περισσότερο ως εμπορεύσιμα προϊόντα, παρά ως προγράμματα ανάπτυξης της επιστήμης.

Διευρύνουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων. Επιμονή, δηλαδή, στον δρόμο που ήδη διεύρυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργηθούν περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, που αποτελούν προπομπό για τη γενίκευση των διδάκτρων και στα ελληνόφωνα προπτυχιακά σε επόμενη φάση.

Ενισχύουμε τα θερινά/χειμερινά σχολεία σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός). Αναπτύσσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Τέτοιου τύπου προγράμματα, θερινά και εξ αποστάσεως, λειτουργούν ήδη στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, με παχυλά δίδακτρα, και προσφέρουν πιστοποιήσεις που από μόνες τους δεν μπορούν να σταθούν πουθενά, λειτουργούν όμως εν πολλοίς συμπληρωματικά στα πτυχία και γενικότερα στους βασικούς τίτλους σπουδών, στο πλαίσιο του αέναου κυνηγιού δεξιοτήτων στο οποίο σπρώχνει η κυρίαρχη πολιτική τους αποφοίτους όλων των βαθμίδων, προκειμένου να διατηρούν ελπίδες ανεύρεσης εργασίας.

Αξιοποιούμε τη δυνατότητα ΣΔΙΤ για την κάλυψη επιμέρους αναγκών των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών). Εδώ να θυμίσουμε ότι οι τελευταίες εμβληματικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Παιδεία, ήταν η δρομολόγηση δημιουργίας εστιών με ΣΔΙΤ και η επιβολή ενοικίου στους οικότροφους φοιτητές, κάτι που φυσικά θα έσπευδε να υιοθετήσει μετά την αλλαγή σκυτάλης και η κυβέρνηση της ΝΔ...

Εισάγουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα (...) Προχωρούμε στην απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ... Εδώ τα όποια σχόλια είναι περιττά, αφού είναι προφανές ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις, που να θυμίσουμε ότι σχεδόν το σύνολό της περνάει μέσα από τους ΕΛΚΕ.

Ακόμα, η υπουργός μίλησε για ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση και για διαρκείς «αξιολογήσεις», από τις οποίες θα προκύπτουν τόσο τα κλεισίματα, συγχωνεύσεις Τμημάτων κ.ο.κ., όσο και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για κάθε Τμήμα και Ιδρυμα. Με άλλα λόγια, οι καλές επιδόσεις των Ιδρυμάτων στην κούρσα της εμπορευματοποίησης, της επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων και της μεγαλύτερης διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις θα ανοίγουν και τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης! Γι' αυτό, εξάλλου, πρόσθεσε με νόημα, στο τέλος της ομιλίας της, η υπουργός ότι οι περισσότερες από αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν απαιτούν χρήματα, αλλά «απαιτούν απλώς πολιτική βούληση και αλλαγή νοοτροπίας»...

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τα θέματα της Παιδείας που ανοίγει η νέα κυβέρνηση

INTIME NEWS

Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, που με στόμφο και θράσος η κυβέρνηση επιχειρεί την κατάργησή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην πρωτολογία του και τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας:

«Για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, θα χρειαστεί ασφαλώς ένταση της καταστολής. Γι' αυτό η ΝΔ σηκώνει τη σημαία "Νόμος και τάξη", με πρώτο στόχο, όπως είπε σήμερα ο κ. πρωθυπουργός, την κατάργηση του ασύλου, αξιοποιώντας προπαγανδιστικά και την - τουλάχιστον περίεργη σε κάποιες περιπτώσεις - ανοχή προηγούμενων κυβερνήσεων στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος σε γειτονιές της Αθήνας και στον περίγυρο πανεπιστημιακών σχολών.

Σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τη μισή δουλειά».

Και στη δευτερολογία του ο Δ. Κουτσούμπας είπε επίσης για το ίδιο θέμα:

«Τι άλλο εκτός από καταστολή είναι η προώθηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου που πάει χέρι - χέρι με ένα "πανεπιστήμιο - επιχείρηση", που προώθησαν σταδιακά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τις οποίες συνδράμουν οι διάφορες ομάδες, τα διάφορα κυκλώματα, ως ενεργούμενα διαφόρων μηχανισμών, προκειμένου να παίρνονται νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού των πραγματικών λαϊκών ελευθεριών;

Ο Γ. Δελής

INTIME NEWS

Ο Γ. Δελής
Και την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί που έχουν στοχοποιήσει το άσυλο, ανάμεσά τους εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λένε κουβέντα για ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, της Αττικής, όλης της Ελλάδας, με έξαρση της εγκληματικότητας, στις οποίες περιοχές ούτε πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν, ούτε πανεπιστημιακό άσυλο».

Επιχειρηματολογία κατευθείαν από τα κιτάπια ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Ακόμα, από την πλευρά του ΚΚΕ, αναλυτικά στα θέματα της Παιδείας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, σημειώνοντας:

«Μία ακόμα κυβερνητική εναλλαγή, μία ακόμα αλλαγή σκυτάλης στον ίδιο δρόμο μιας πολιτικής που χρόνια τώρα πασχίζει, εκτός των άλλων, να συνδέσει σφιχτά την Εκπαίδευση με την αγορά, με την καπιταλιστική ζούγκλα δηλαδή. Να ποιος είναι και ο βασικός λόγος που υψώνονται διαρκώς ταξικοί φραγμοί, μετατρέποντας το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας σε πανάκριβο εμπόρευμα και με ένα περιεχόμενο όλο και πιο στεγνό, υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, έρχεται και στην Παιδεία να πατήσει γερά για να χτίσει πάνω στο αντιλαϊκό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία επιχειρηματολογία κατευθείαν από τα κιτάπια ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΟΣΑ, από τη μια δαιμονοποιεί το πανεπιστημιακό άσυλο και από την άλλη προβάλλει θετικά συνεχώς έννοιες - κλειδιά όπως: Αυτονομία σχολείου, αξιολόγηση, επιχειρηματικότητα, ίσες ευκαιρίες, ζητήματα δηλαδή για τα οποία - εδώ που τα λέμε - η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ μόχθησε και αρκετά προχώρησε ως κυβέρνηση. Τώρα η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί όλα αυτά να τα επιβάλει γρήγορα - γρήγορα, ως αυτονόητα μάλιστα.

Ας τα δούμε, λοιπόν, όλα αυτά τα αυτονόητα από τη σκοπιά, όμως, των λαϊκών οικογενειών. Ας μιλήσουμε, δηλαδή, για τις αυτονόητες λαϊκές ανάγκες στην Εκπαίδευση. Λόγια πολλά για "ίσες ευκαιρίες" στην Εκπαίδευση από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τσιμουδιά για το δικαίωμα του λαού στην Παιδεία και για την ευθύνη του κράτους στην ισότιμη παροχή της σε όλους. Καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση για την κρατική χρηματοδότηση, για τη δημιουργία υποδομών, για την Ειδική Αγωγή, για τα νηπιαγωγεία, αν εξαιρεθούν για τις προσλήψεις οι τεσσερισήμισι χιλιάδες που έχουν ήδη ανακοινωθεί και που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στους περίπου τριάντα χιλιάδες αναπληρωτές που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Τελικά, πίσω από τη βιτρίνα των ίσων ευκαιριών δεν μπορεί να κρυφτεί η σκληρή πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών που δεν παίρνουν ολοκληρωμένη μόρφωση. Κι από πάνω, όταν έρθουν οι δυσκολίες και η αποτυχία που γεννούν οι ταξικές ανισότητες, οι ευθύνες να ρίχνονται στους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία, αυτοί "δεν πρόσεξαν και δεν την άρπαξαν".

Πανταχού παρόν το μάθημα της «επιχειρηματικότητας»

Να και η "καραμέλα" της "αξιολόγησης". Και ποιοι τη διαφημίζουν, παρακαλώ, ως το φάρμακο για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης; Αυτοί, από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τη Νέα Δημοκρατία, που έχουν καταδικάσει χρόνια τώρα την Εκπαίδευση στη μιζέρια της υποχρηματοδότησης. Μόνο που η "αξιολόγηση" που προώθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το "φάρμακο", αλλά είναι το "φαρμάκι" για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, όντας ένα εργαλείο για την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που προορίζεται να φορτώνει την ευθύνη αυτής της πολιτικής στους εκπαιδευτικούς και τα βάρη στους γονείς.

Οσο για τη λεγόμενη αυτονομία του σχολείου, που η Νέα Δημοκρατία διαφημίζει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί και τώρα να υποστηρίζει, με τα νέα - δήθεν - προγράμματα σπουδών, που δίνουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στον εκπαιδευτικό να εμπλουτίζει και να προσαρμόζει τη διδασκαλία στις ανάγκες των μαθητών. Μα καλά, σήμερα τι γίνεται δηλαδή; Υπάρχει μήπως εκπαιδευτικός που να μην παίρνει υπόψη του στο μάθημα τα επιμέρους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχολικής τάξης που διδάσκει;

Το θέμα σας δεν είναι αυτό, γιατί όταν μιλάτε για την απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου, από τη μια θέλετε το κάθε σχολείο να τα βγάζει πέρα μόνο του, αναζητώντας πόρους σε γονείς και χορηγούς που ολοένα και το περικυκλώνουν, μιας και η κρατική χρηματοδότηση λιγοστεύει, και από την άλλη με την αυτονομία επιδιώκετε το περιεχόμενο του κάθε σχολείου να διαφοροποιείται, τινάζοντας στον αέρα το δικαίωμα όλων των παιδιών να παίρνουν την ίδια μόρφωση για να μαθαίνουν άλλα εδώ κι άλλα εκεί, ανάλογα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε σχολείου και κάθε περιοχής.

Πανταχού παρόν, όμως, το μάθημα της επιχειρηματικότητας, όχι γιατί όλοι φυσικά θα γίνουν επιχειρηματίες, αλλά για να προετοιμαστούν ως μελλοντικοί εργαζόμενοι να σκέφτονται πρώτα από όλα τους ίδιους τους εργοδότες τους.

Κι όμως εδώ το αυτονόητο, μιας που για τα αυτονόητα μιλάμε για τον λαό, είναι ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενιαίο, δωδεκάχρονο για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα διαλέξουν μετά.

Το αυτονόητο είναι ένα σχολείο που το κράτος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη στη λειτουργία του, ώστε όλα τα παιδιά να μορφώνονται και να διαπαιδαγωγούνται ολόπλευρα, ένα σχολείο που κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να το σταματά πριν τα δεκαοχτώ του χρόνια για να πάει να δουλέψει.

Πώς να δεχτούν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ το άσυλο και τα λαϊκά δικαιώματα;

Ζητώ μια μικρή ανοχή να μιλήσω για το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό το φετίχ της προπαγάνδας της ΝΔ και του δόγματος "νόμος και τάξη", ενός συστήματος που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό.

Συμβολή - για να μην τα ξεχνάμε - στην επιχειρούμενη κατάργηση του ασύλου έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το γνωστό πόρισμα Παρασκευόπουλου που έριξε αρκετό νερό στον μύλο της αντιδραστικής προπαγάνδας, ανακατεύοντας φοιτητικούς, εργατικούς αγώνες με διάφορα περιστατικά εγκληματικότητας, ενώ ανοιχτά πια και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν την κατάργηση του ασύλου.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Ποιος εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες συνοικίες και περιοχές όπου ούτε πανεπιστήμια υπάρχουν ούτε άσυλο;

Αλλος, λοιπόν, είναι ο καημός σας για το ακαδημαϊκό άσυλο. Σε ένα πανεπιστήμιο - ανώνυμη εταιρεία, όπου η επιχειρηματική λειτουργία του γενικεύεται, δεν χωράει ούτε το άσυλο ούτε τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Σε ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση χωράνε μόνο τα πανάκριβα εμπορεύματα της εκπαιδευτικής αγοράς, όπως τα μεταπτυχιακά, οι καταρτίσεις, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο χωράνε να μπαινοβγαίνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, για να οργανώνουν και για να επιβλέπουν τη μεγαλύτερη πρόσδεση των σχολών με τους στόχους της κερδοφορίας τους.

Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο χωράνε να μπαινοβγαίνουν μόνο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να προπαγανδίζουν τις σάπιες τους αξίες και τους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους.

Πώς να ανεχτούν όλοι αυτοί το άσυλο και τα λαϊκά δικαιώματα; Ολοι αυτοί - μεγάλες επιχειρήσεις και αστικά κόμματα - στέλνουν χιλιάδες νέους να ζήσουν τον μύθο τους δουλεύοντας σεζόν χωρίς ωράρια και ρεπό για να βγάλουν τον χειμώνα της ανεργίας.

Ολοι αυτοί, όταν είναι νέοι και ζητάνε μόνιμη και σταθερή δουλειά, τους απαντάνε με τις λεγόμενες ίσες ευκαιρίες.

Για όλα αυτά, όμως, θα παλέψει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ θα είναι εκεί δίπλα του να το ενισχύει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την επέτειο 39 χρόνων από τη δολοφονία της
  • Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, η συγκέντρωση στη μνήμη της

Με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη δολοφονία της φοιτήτριας και μέλους της ΚΝΕ Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στη μνήμη της αύριο Πέμπτη και σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«39 χρόνια συμπληρώνονται στις 28 Ιούλη από τη δολοφονία της φοιτήτριας της Παντείου και μέλους της ΚΝΕ Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, ενώ μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Η εργοδοσία της εταιρείας είχε δώσει εντολή: Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Με αυτή την εντολή έφυγαν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εργάτες. Ενα από αυτά έπεσε πάνω στην συντρόφισσα Σωτηρία και της αφαίρεσε τη ζωή.

Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η αστική δημοκρατία διαχρονικά σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Μέσα από αυτές τις πύλες φαίνεται καθαρά το αποκρουστικό πρόσωπο της δικτατορίας των εκμεταλλευτών. Αποδείχθηκε ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε οι εκμεταλλευτές είναι η επαφή των εργαζομένων με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, η οργάνωση και η διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς.

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ζει στους αγώνες τού σήμερα, στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων. Στην πάλη ενάντια στο σύστημα, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Οι απαιτήσεις και τα "θέλω" των εκμεταλλευτών σημαίνουν για τους νέους και τις νέες ανασφάλεια, εργασιακή ζούγκλα, μόρφωση - εμπόρευμα, ένταση της καταστολής. Σε αυτόν το δρόμο βάδισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη σκυτάλη παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτό η νέα κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει με το πρώτο της νομοσχέδιο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Για τον ίδιο λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο - έκτρωμα που βάζει εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα συνδικάτα.

Οι νέοι και οι νέες έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση, για πραγματική ελευθερία. Συνεχίζουμε αποφασιστικά για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο νεολαίας, στα σωματεία, στους Συλλόγους Φοιτητών και Σπουδαστών, στη μαθητική κοινότητα. Για να χτίσουμε τη δική μας δύναμη, το δικό μας αντίπαλο δέος, την κοινωνική συμμαχία ρήξης και σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ, της κυβέρνησης.

Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης)».

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλική δραστηριότητα

Πλούσια προφεστιβαλική δραστηριότητα θα αναπτύξουν μέσα στο καλοκαίρι οι περισσότερες Οργανώσεις της ΚΝΕ και τη σκυτάλη παίρνουν πρώτες οι Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που αυτήν τη βδομάδα προγραμματίζουν τις εξής εκδηλώσεις και δραστηριότητες:

Σήμερα Τετάρτη: Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην πλατεία της Νέας Χαλκηδόνας, μετά τις 19.30. Escape Room ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στην πλατεία Επταλόφου, στους Αμπελόκηπους, μετά τις 20.00. Προβολή ταινίας στο Αιγίνιο, μετά τις 21.00.

Αύριο Πέμπτη: Προβολή ταινίας στην πλατεία Χαριλάου, μετά τις 21.00. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ηλιούπολη, μετά τις 20.00.

Παρασκευή 26/7: Προβολή ταινίας στο πάρκο Κρύας Βρύσης, στην Πολίχνη, στις 21.30.

Σάββατο 27/7: Παιχνίδια για μαθητές στον πεζόδρομο Κατερίνης, μετά τις 19.00.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Προκάτ αίθουσες η απάντηση του δήμου για την Προσχολική Αγωγή

Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - που παραμένει σε ισχύ από την κυβέρνηση της ΝΔ - να εφαρμόσει το μέτρο χωρίς παράλληλη χρηματοδότηση και μέριμνα για υποδομές και προσωπικό, αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Παύλου Μελά.

Στο δήμο Παύλου Μελά υπάρχουν μόνο 43 νηπιαγωγεία και αυτά λειτουργούν με μεγάλες υλικοτεχνικές κατασκευαστικές ανεπάρκειες. Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργούν μόνο 30 ολοήμερα τμήματα νηπιαγωγείου. Τα υπάρχοντα κτίρια νηπιαγωγείων δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση όλων των προνηπίων, ο αριθμός των οποίων - με τη γενική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής - αυξάνεται από 100 σε 320 (220 επιπλέον παιδιά).

Ιδιαίτερα προβλήματα εμφανίζονται στις περιοχές της Νικόπολης (δεν υπάρχει κανένας χώρος για νηπιαγωγείο), της Ευκαρπίας και της Πολίχνης.

Για την προσωρινή λύση του προβλήματος, ο δήμος σε συνεργασία με τις «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ) προτείνει την εγκατάσταση 6 προκάτ αιθουσών στα νηπιαγωγεία: 24ο Σταυρούπολης (Νικόπολη, 1 αίθουσα), 12ο Πολίχνης (1 αίθουσα), 4ο Ευκαρπίας (2 αίθουσες) και 1ο - 2ο Ευκαρπίας (2 αίθουσες). Πρόταση που επιδιώκει να «καλύψει» τις ανάγκες χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι παιδαγωγικοί όροι για τη σωστή εκπαίδευση των νηπίων και τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλου Μελά αναδεικνύει τη μεγάλη ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ, που έρχεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική «με στόχο να υποβαθμίσει τη δημόσια Εκπαίδευση, να στρώσει το έδαφος για στροφή στην ιδιωτική Εκπαίδευση ακόμα και για τα νηπιαγωγεία και να ανατρέψει οποιονδήποτε προγραμματισμό σε εκατοντάδες οικογένειες, που είτε δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάει το Σεπτέμβρη το παιδί τους, είτε θα αναγκαστούν να το τρέχουν από τη μία περιοχή στην άλλη». Σχολιάζει ακόμα την ευκολία με την οποία η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «αν δεν λυθούν τα προβλήματα θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε συγκεκριμένους δήμους».

Επίσης καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις, που «με την ανοχή και τη συναίνεσή τους, ενώ είχαν τον απαιτούμενο χρόνο, δεν προνόησαν για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής».

Καλεί κυβέρνηση και δημοτική αρχή να δώσουν λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και των υποδομών των νηπιαγωγείων, ώστε το φθινόπωρο τα νήπια και τα προνήπια να φοιτήσουν σε κτίρια που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, κοντά στη γειτονιά που μένουν.

Τέλος, καλεί τις λαϊκές οικογένειες να διεκδικήσουν οργανωμένα:

  • Δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά του νηπίου/προνηπίου, με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλύπτουν 15 παιδιά ανά τμήμα και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις.
  • Τμήματα Ενταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές.
  • Ενιαίο, αναβαθμισμένο, παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού, με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε το παιδί να αναπτύσσεται σωματικά και νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά.
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» το σύνθημα που διαπερνά τη φετινή κεντρική Εκθεση

Κάθε χρόνο η Εκθεση κερδίζει το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών του Φεστιβάλ
Κάθε χρόνο η Εκθεση κερδίζει το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών του Φεστιβάλ
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», αυτός είναι ο τίτλος - δανεισμένος από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς - της κεντρικής Εκθεσης στο χώρο του Φεστιβάλ στην Αθήνα, που για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών του. Θυμίζουμε ότι η κορύφωση του 45ου Φεστιβάλ, που απλώνει τις εκδηλώσεις του το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα, είναι στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του πάρκου «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.

Για φέτος, αφορμή για το θέμα της Εκθεσης αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μέσα από ταμπλό, σύγχρονες οπτικές μορφές, φωτογραφίες, κατασκευές και πολύτιμα ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στην έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία, με ζωντανό τρόπο, να μάθουν για μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας, καθώς και της «προϊστορίας» της, αλλά κυρίως να αποτελέσει μια πηγή συμπερασμάτων για το σήμερα.

Στην Εκθεση γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί γιατί είναι σήμερα σύγχρονο, ρεαλιστικό και αναγκαίο η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, που στο επίκεντρό της θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για να γίνει κατορθωτό, οι επισκέπτες της Εκθεσης θα περιηγηθούν σε μεγάλες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος: Η τεράστια συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς, η Παρισινή Κομμούνα, η ίδρυση της Α' και Β' Διεθνούς, η διαπάλη που αναπτύχθηκε στους κόλπους τους μέχρι και τη «χρεοκοπία» της Β' Διεθνούς. Η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και η προσφορά της σε όλους τους τομείς, η διαπάλη και οι αντιφάσεις που υπήρξαν στην πορεία της μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1943. Το πιο βασικό όμως είναι ότι «ο δρόμος χαράχτηκε»! Η πείρα δείχνει ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι αιώνιο. Ο ταξικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος. Διδασκόμαστε από το παρελθόν, ώστε να γυρίσουμε τον τροχό της Ιστορίας μπροστά!

Ο «Πύργος» του Τάτλιν θα έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη φετινή Εκθεση
Ο «Πύργος» του Τάτλιν θα έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη φετινή Εκθεση
Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι έχει στηθεί ομάδα που δουλεύει για την Εκθεση. Μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, μαζί με γραφίστες και αρχιτέκτονες μαζεύουν υλικό, σχεδιάζουν την έκθεση, ψάχνοντας να βρουν τον καλύτερο τρόπο και μορφή, για να αποδώσουν όλα τα παραπάνω.

Τη δική του ξεχωριστή θέση στην Εκθεση θα έχει και ο «Πύργος» του Τάτλιν (σε κλίμακα 1:200, σε μακέτα), που προοριζόταν να στεγάσει την έδρα της Γ' Διεθνούς. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της κοινωνίας και την κίνησή της προς τα μπρος, ανεξάρτητα από τα προσωρινά πισωγυρίσματα που μπορεί να υπάρξουν. Αποτελεί ένα σπάνιο και μεγαλοφυές δείγμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ενσάρκωσης σύνθετων εννοιών της διαλεκτικής.

Ενα τριήμερο γεμάτο Πολιτισμό!

Θέατρο...
Θέατρο...
Για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα στο Στέκι του Πολιτισμού του Φεστιβάλ της Αθήνας, στο θεατράκι του πάρκου, αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Θεατρική παράσταση, παράσταση χορού, συναυλίες με έργα κλασικής μουσικής και πιο σύγχρονα από νέους μουσικούς, εικαστική έκθεση και συζήτηση αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις. Να συμβάλουν ώστε ακόμα περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων δημιουργών, με έργα δημιουργών που στρατεύτηκαν στο δίκιο της μεγάλης μας υπόθεσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στο θεατράκι θα είναι αφιερωμένη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια αποτελεί κυψέλη δημιουργίας και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Από τις 19.00 και για μία ώρα, μουσικά και χορευτικά σύνολα του Στεκιού, πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, αλλά και νέα σχήματα που έχουν βρει έναν φιλόξενο χώρο για τις πρόβες τους, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Το μουσικό σύνολο Seven Cloud θα παρουσιάσει διασκευές γνωστών κομματιών. Τη σκυτάλη θα πάρει το τμήμα Φωνητικής του Στεκιού και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με παράσταση φλαμένκο από την ομάδα χορού.

Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Φέτος η ομάδα θα παρουσιάσει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τα ντουφέκια της Κυρά Καράρ». Το αντιφασιστικό αυτό έργο, με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο, ανέβηκε στο Παρίσι τον Οκτώβρη του 1937, ενώ μαίνονταν οι τελευταίες μάχες στη Μαδρίτη.

Μουσική...
Μουσική...
Ο Μπρεχτ δανείστηκε την κεντρική ιδέα του έργου από το μονόπρακτο «Καβαλάρηδες στη θάλασσα» του Ιρλανδού Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, δημιουργώντας όμως ένα εντελώς διαφορετικό έργο. Η μάνα στο έργο του Σινγκ, όταν της φέρνουν πνιγμένο το στερνοπαίδι της, υποτάσσεται στη μοίρα. Αντίθετα, η Τερέζα Καράρ του Μπρεχτ, ενώ στην αρχή προτιμά την ουδετερότητα για να σώσει τη ζωή των παιδιών της, όταν της φέρνουν τον μεγάλο της γιο σκοτωμένο από τους φαλαγγίτες, ενώ αυτός μόνο ψάρευε, δεν παραδίδεται, καθώς συνειδητοποιεί ότι ο φόβος απέναντι στο φασισμό δεν οδηγεί πουθενά και η μόνη λύση είναι το αποφασιστικό τσάκισμά του.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

Στις 19.15 νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα του συνθέτη Χανς Αϊσλερ.

Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση γύρω από το μεταμοντέρνο. Μέσα από τη συζήτηση θα επιδιωχθεί να απαντηθούν ερωτήματα, να τεθούν άξονες για σκέψη και προβληματισμό. Πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και της φιλολογίας, της αρχιτεκτονικής, καθώς είναι θέματα που συναντούν στη δουλειά και τις σπουδές τους. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Παρέμβαση θα κάνει ο Ντίνος Τζαβάρας, μεταπτυχιακός φοιτητής στη φιλολογία και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

Εικαστικά...
Εικαστικά...
Στις 19.15 κουαρτέτο εγχόρδων θα παρουσιάσει έργα του Μότσαρτ.

Και τις τρεις μέρες έξω από το θεατράκι Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με έργα του αξέχαστου συντρόφου μας Γιάννη Σκαρπερού. Μέσα από την έκθεση η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ επιδιώκει να φανεί ότι μπορεί να υπάρξει σύγχρονο έργο που είναι παράλληλα διαλεκτικό, πρωτότυπο και πρωτοποριακό. Και το έργο του Γ. Σκαρπερού αποτελεί πρότυπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ