Eurokinissi |
Σύμφωνα με καταγγελίες πυροσβεστών, την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι τούς χορηγήθηκε για φαγητό ένα... τοστ, χωρίς νερό. Οσον αφορά το επόμενο γεύμα, ακούστηκε στους ασυρμάτους πως θα χορηγηθεί στις 19.45 και ξεκίνησε να μοιράζεται από τις 20.10 έως τις 21.30. Επρόκειτο για «πλούσιο» γεύμα αποτελούμενο από δύο σουβλάκια - καλαμάκι με δύο φέτες ψωμί. Και αυτήν τη φορά, παρότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταπονούνταν για ώρες σβήνοντας τη φωτιά κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεν δόθηκε νερό. Τα πρώτα νερά χορηγήθηκαν στις 10 το βράδυ από τη διοικητική μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος και δεν έφτασαν για το σύνολο των πυροσβεστών. Επισημαίνεται πως δεν προβλέπεται ξεκάθαρα από τον κανονισμό του Σώματος η συχνότητα και η ποσότητα νερού και τροφής που πρέπει να χορηγείται στο προσωπικό σε αυτές τις καταστάσεις.
Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια ένας εποχικός πυροσβέστης από την Πάτρα και ένας μόνιμος από τη Θεσσαλονίκη, χτες στις 12.30 - 1.30 τα ξημερώματα, να μεταφερθούν από τα σημεία της φωτιάς με πονοκέφαλο, πυρετό και ζαλάδες. Συμπτώματα εξάντλησης, αφού όταν ξεκουράστηκαν οι δύο πυροσβέστες συνήλθαν. Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν συχνά στα πεζοπόρα τμήματα, στο 50% των πυρκαγιών. Μάλιστα, στην πυρκαγιά του Κιθαιρώνα το έργο τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού επενέβαιναν σε δύσβατες πλαγιές, με μεγάλες κλίσεις, όπου ήταν δύσκολο όχι μόνο το έργο της κατάσβεσης, αλλά και το να ανέβει και να κατέβει κάποιος μια πλαγιά για ένα μικρό μπουκάλι νερό.
Ηδη και φέτος, στις μεγάλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει αυτήν την περίοδο, έχουν μεταφερθεί και επιχείρησαν πυροσβέστες από άλλες περιοχές. Το γεγονός αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και φανερώνει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού οι τοπικές δυνάμεις δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, ιδιαίτερα για την κάλυψη σοβαρών συμβάντων. Συνέπεια δε της έλλειψης προσωπικού είναι τα πληρώματα των υδροφόρων οχημάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων να απαρτίζονται από δύο άτομα. Αν ληφθούν υπόψη αυτά που προβλέπει ο κανονισμός της Πυροσβεστικής για τα αστικά συμβάντα, ότι δηλαδή κάθε έξοδος πρέπει να αποτελείται από δύο οχήματα με τέσσερα άτομα το καθένα, γίνεται αντιληπτή η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, τα δύο άτομα πλήρωμα δεν αρκούν. Κι αυτός γιατί ο οδηγός πρέπει να παραμένει κοντά στο όχημα για λόγους ασφαλείας, οπότε ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να απλώσει τους σωλήνες και να κάνει έργο κατάσβεσης. Ετσι, βοηθά ο οδηγός, εγκαταλείποντας το όχημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.