Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Επιβεβαιώθηκε η απουσία μέτρων και σχεδίου για την ασφάλεια των εργαζομένων

Εργοδότες και διευθύνσεις ανάγκασαν εργαζόμενους να μείνουν μέσα στους χώρους δουλειάς μετά το σεισμό

Την απουσία μέτρων ασφαλείας σε χώρους δουλειάς, καθώς και συγκεκριμένου σχεδιασμού για την προστασία των εργαζομένων σε περιπτώσεις σεισμού, αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους σωματεία εργαζομένων, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή μια σειρά εργοδότες υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να παραμείνουν μέσα στους εργασιακούς χώρους και να δουλέψουν κατά τη διάρκεια των μετασεισμών και στη συνέχεια.

Καταγγελίες και παρεμβάσεις από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

«Για ακόμα μια φορά φάνηκε ότι η ασφάλεια των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις, είναι θέμα τύχης και προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου», σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως επισημαίνει, «σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, προκλήθηκε πανικός και δεν μπήκε καν σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης των εργασιακών χώρων. Από καταγγελίες συναδέλφων, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης. Συνάδελφοί μας συνωστίστηκαν μπροστά από πολυώροφα και παλαιά κτίρια, άλλοι με εντολή των διευθύνσεων μπαινόβγαιναν για δουλειά κατά τη διάρκεια των μετασεισμών, ενώ σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι παρέμειναν μέσα στους εργασιακούς χώρους».

Τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου έκαναν παρεμβάσεις σε εργοδότες «προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναδέλφων, να εκκενωθούν εργασιακοί χώροι, ιδιαίτερα πολυώροφα εμπορικά, να δοθεί άδεια σε συναδέλφισσες και συναδέλφους προκειμένου να πάνε στα παιδιά, στις οικογένειες και στα σπίτια τους. Σε εργασιακούς χώρους που λειτούργησαν κανονικά μετά το σεισμό απαιτήσαμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος».

Συνεχίστηκαν «κανονικά» οι εργασίες στην αποθήκη της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας»

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καταγγέλλει ότι μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού «οι εργασίες συνεχίστηκαν "κανονικά" στις αποθήκες της "Ολυμπιακής Ζυθοποιίας" στον Ασπρόπυργο, καθώς η απογευματινή βάρδια συνέχισε να δουλεύει με δεκάδες εργαζόμενους. Πρόκειται για αποθήκη, για ένα εργασιακό περιβάλλον, με βαριά προϊόντα σε παλέτες που στοιβάζονται σε αρκετό ύψος πάνω από το έδαφος και με σοβαρή επικινδυνότητα για τον εργαζόμενο σε περίπτωση σεισμού ή μετασεισμού».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, παρά τις προειδοποιήσεις για την κρισιμότητα των ωρών μετά το σεισμό, η εργοδοσία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας, καθώς «η αποθήκη αυτή αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή της Αθήνας και των νησιών, ειδικότερα αυτήν την εποχή που λόγω τουριστικής σεζόν έχει ανέβει η κατανάλωση μπύρας».

Το Συνδικάτο απαιτεί μεταξύ άλλων: Να μη λειτουργήσει η φορτοεκφόρτωση στην αποθήκη ή να λειτουργήσει με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι να υπάρχει μια πιο σαφής εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς επιβάρυνση για τους εργαζόμενους. Να εξεταστεί το κτίριο της αποθήκης από αρμόδιο φορέα μηχανικό. Ο εργοδότης να καταρτίσει άμεσα σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από κάθε φυσικό φαινόμενο. Αμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των εργοστασίων τροφίμων από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.

Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε βιομηχανίες/αποθήκες τροφίμων να απαιτήσουν τα ίδια μέτρα από τους εργοδότες τους, καθώς και να επικοινωνούν με το κλαδικό Συνδικάτο τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις απεργίες για την ανάκληση της απόλυσης(18/6/2020)
Παρέμβαση ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία(14/3/2019)
Απεργιακός σχεδιασμός από την Ομοσπονδία και Συνδικάτα του κλάδου(19/10/2018)
Συμβολή στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ(18/8/2018)
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από την Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας(7/6/2018)
Φονικός σεισμός(2/4/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org