Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρακολούθηση μετασεισμικής δραστηριότητας και καταγραφή ζημιών

Στον Κορινθιακό κόλπο έχει στραφεί η προσοχή των σεισμολόγων ύστερα από τη διαπίστωση πως ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής προκλήθηκε από ένα κομμάτι στο δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας. Αν και μικρότερος σε ένταση σε σύγκριση με τη δόνηση πριν από 20 χρόνια, έφερε στο προσκήνιο συζητήσεις για το ρήγμα της Πάρνηθας, από το οποίο είχε προέλθει ο σεισμός του 1999.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από αυτήν την τεκτονική δομή δεν διατρέχουμε κάποιον κίνδυνο, καθώς έσπασε και το τελευταίο τμήμα που δεν είχε ενεργοποιηθεί με το σεισμό του 1999. Ο σεισμός της Παρασκευής δεν ενεργοποίησε τα γειτονικά ρήγματα, ούτε τα βορειοδυτικά του Θριασίου, ούτε βορειότερα προς τη βόρεια Πάρνηθα αλλά και ούτε δυτικά προς τον Κορινθιακό.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ και ερωτηθείς κατά πόσο το ρήγμα της Πάρνηθας μπορεί να «ξυπνήσει» το ρήγμα του Κορινθιακού, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, απάντησε πως «το ρήγμα των Αλκυονίδων ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ανά εκατονταετίες», επισημαίνοντας πάντως ότι «επειδή σε αυτά τα φαινόμενα υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στο υπόλοιπο της δικής μας ζωής δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο ρήγμα».

Καταγραφές ζημιών στη Φυλή, έλεγχοι στην Αθήνα

Περίπου 1.000 σπίτια και καταστήματα στο δήμο Φυλής έχουν υποστεί φθορές. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται. Οι ζημιές αφορούν κυρίως την τοιχοποιία των κτιρίων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά για την αποκατάστασή τους μπορεί να φτάνουν τα 5.000 - 6.000 ευρώ, ποσά δυσβάσταχτα για τα περισσότερα νοικοκυριά στην περιοχή. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε σπίτια κυρίως στο κέντρο των Α. Λιοσίων, στον Αγ. Νικόλαο και στη Δροσούπολη. Οι περισσότερες ζημιές είναι στην τοιχοποιία, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει μικρός αριθμός κτιρίων με πιο εκτεταμένες βλάβες. Πιο σοβαρές ζημιές έχουν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Α. Λιοσίων, όπως και ο παιδικός σταθμός της Χασιάς. Τέλος, πολλά είναι τα σπίτια που παρουσιάζουν εκτεταμένες ρηγματώσεις και στη δημοτική κοινότητα Χασιάς.

Επίσης, ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται επικίνδυνα. Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι στην Αθήνα και προέκυψε ότι πρόκειται να κατεδαφιστούν 13 κτίρια. Ο σεισμός στην Αττική δεν προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, ενώ 19 κτίρια παρουσίασαν μικροπροβλήματα στο κέντρο της πόλης, για τα οποία ο δήμος έβγαλε 30 συνεργεία με μηχανικούς, διενεργώντας ελέγχους. Τέλος, τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ