Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Αναδεικνύεται ο ρόλος της στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία

Στο Νταλιάν έγινε η 13η συνάντηση

Ο Κινέζος πρωθυπουργός στο βήμα του Φόρουμ
Ο Κινέζος πρωθυπουργός στο βήμα του Φόρουμ
Η λεγόμενη 13η Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών (AMNC) που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κίνα ή, αλλιώς, «θερινό Νταβός», πραγματοποιήθηκε από τις 3 Ιούλη στην παράκτια πόλη Νταλιάν στα βορειοανατολικά της χώρας. Το φόρουμ αξιοποιείται από την κυβέρνηση της Κίνας και τους επιχειρηματικούς ομίλους για να προωθήσουν συμφωνίες και σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή με μονοπώλια από όλο τον κόσμο, με εμβληματική την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος», που αφορά τους σύγχρονους εμπορικούς δρόμους του μεταξιού, από στεριά και θάλασσα.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Xinhua» μετέδιδε χτες ότι κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης υπογράφτηκαν συνολικά 16 συμφωνίες (10 για χρηματοδοτούμενα έργα από το εξωτερικό και 6 από το εσωτερικό), που αφορούν βιομηχανικές υποδομές στη συγκεκριμένη πόλη, εκσυγχρονισμό δικτύων, βιοϊατρική, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική. Γίνεται λόγος για συνολικές επενδύσεις 23,6 δισ. γουάν (3,43 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Μια αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει μια παγκόσμια παραγωγική βάση και ένα ερευνητικό κέντρο στην περιοχή Τζινπού του Νταλιάν και μια ιαπωνική θα δημιουργήσει εταιρεία ανακατασκευής ρομπότ στην ίδια περιοχή.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει το εν λόγω φόρουμ είναι και το γεγονός ότι από το 2007 που ξεκίνησε στη συγκεκριμένη πόλη, ο όγκος των εισαγωγών και εξαγωγών έφτασε στα 663,9 δισεκατομμύρια δολάρια, προσελκύοντας 4.075 ξένες επενδύσεις και 115 εταιρείες από τις 500 πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου (Fortune 500). Στο φόρουμ συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, από την εισαγωγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην παραγωγή και το υποτιθέμενο ενδιαφέρον να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι την υποτιθέμενη προστασία του περιβάλλοντος, με την Κίνα να δίνει έμφαση στην οικολογική διάσταση των σύγχρονων εμπορικών δρόμων.

Πάντως, τη σταθερή απόφαση της Κίνας να συνεχίσει την πολιτική της «ανοιχτής αγοράς», διευκόλυνσης ξένων επενδύσεων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, μιλώντας στο φόρουμ σε πάνελ με στελέχη επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Ο Κινέζος αξιωματούχος επιχείρησε να μετριάσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τους δασμούς, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα τις μειώσει για τα αμερικανικά προϊόντα και θα χαλαρώσει περαιτέρω τα όρια στις ξένες επενδύσεις, θα εξασφαλίσει εγγυήσεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα επιτρέψει στις ξένες εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για γενναιόδωρες επιδοτήσεις της Κίνας σε έρευνα και ανάπτυξη.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών να εισέλθουν στην αγορά της, ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) και ότι θα γίνουν νέες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν τις ξένες επενδύσεις.

Παζάρι μεγάλων συμφερόντων

Οι κινήσεις της Κίνας έρχονται μετά τη συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνάντησης των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν νέες αμερικανικές κυρώσεις με δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα (οι τωρινές ήδη αφορούν μεγάλη γκάμα και προκαλούν προβλήματα και σε αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες) και να επιδιωχθεί μια διαπραγμάτευση με στόχο «μια αμοιβαία δίκαιη εμπορική συμφωνία». Σε αυτήν τη συνάντηση ανακοινώθηκε από τον Τραμπ ότι η Κίνα πρόκειται άμεσα να αρχίσει να αγοράζει από τις ΗΠΑ «τεράστια ποσότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων».

Πάντως, ενδεικτική του σύνθετου παζαριού, που αναφέρεται σε μεγάλα συμφέροντα, είναι και η υπόθεση του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Huawei». Ο Πρόεδρος Τραμπ διατύπωσε το Σάββατο τη διάθεση να άρει κάποιους περιορισμούς της «Huawei» στην αγορά των ΗΠΑ, για εταιρείες της χώρας, μετά την απόφαση αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό για το προηγμένο δίκτυο 5G στις ΗΠΑ, ωστόσο χτες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξακολουθεί να είναι στη «μαύρη λίστα». Οι ΗΠΑ επικαλούνται ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» για να μη φτάσουν μέσω της «Huawei» προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στο κινεζικό κράτος. Βεβαίως, η πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα είναι κάτι που γίνεται από πολλές αμερικανικές και άλλες εταιρείες και με το σημερινό διαδικτυακό περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ