Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Εντείνονται οι απειλές στη διαμάχη «Boeing» και «Airbus»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, στο πλαίσιο ενός πολύμηνου παρασκηνιακού παζαριού και βαθιών οικονομικών και γεωπολιτικών αντιθέσεων ΗΠΑ - ΕΕ. Την Τρίτη το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσε μια λίστα με επιπλέον προϊόντα στα οποία ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί, εκτός από τα προϊόντα αξίας 21 δισ. δολαρίων που είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλη.

Οι νέοι δασμοί θα σχετίζονται με την πολύχρονη διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών που δόθηκαν τόσο στην αμερικανική εταιρεία «Boeing Co» όσο και στον ευρωπαϊκό ανταγωνιστή της, την «Airbus SE». ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με επιβολή δασμών ο ένας στα προϊόντα του άλλου, και συγκεκριμένα σε αεροπλάνα, τρακτέρ και τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι κατασκευής αεροσκαφών του κόσμου έχουν λάβει κρατικές επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Οργανισμός αναμένεται να αποφανθεί για το αίτημα των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβρη.

Η ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι παραμένει ανοιχτή για συζητήσεις με τις ΗΠΑ, εφόσον αυτές διεξαχθούν «χωρίς προϋποθέσεις και με στόχο την επίτευξη δίκαιου αποτελέσματος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org