Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φρικτές και επικίνδυνες συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Διαπιστώνει έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

Οι μετανάστες στοιβαγμένοι στα κέντρα κράτησης στο Τέξας
Οι μετανάστες στοιβαγμένοι στα κέντρα κράτησης στο Τέξας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Επικίνδυνο συνωστισμό» διαπιστώνει έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στα κέντρα κράτησης μεταναστών στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό, όπως προέκυψε από επίσκεψη επιθεωρητών σε επτά κέντρα στην κοιλάδα του ποταμού Ρίο Γκράντε στο Τέξας τον Ιούνη. Από πέρυσι, ωστόσο, έχει «βουίξει ο τόπος» για τα κολαστήρια όπου έχουν πεθάνει δεκάδες άνθρωποι εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) αναγκάστηκε να παραδεχτεί την Τρίτη τους κινδύνους που προκαλούνται από τον υπερβολικό συνωστισμό, τις συνθήκες διαβίωσης και την ανασφάλεια στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας, ενώ φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ανθρώπους και μικρά παιδιά κυριολεκτικά στοιβαγμένους, χωρίς να υπάρχει καν χώρος για να ξαπλώσουν.

Χαρακτηριστικά, ενήλικες κρατούνται για μια βδομάδα σε κελιά όπου μπορούν να σταθούν μόνο όρθιοι και άλλοι σε υπερπλήρη κελιά για πάνω από ένα μήνα. Στις εγκαταστάσεις, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι το 30% των ασυνόδευτων παιδιών κάτω των 7 ετών είχαν παραμείνει υπό κράτηση για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τις 72 ώρες που επιτρέπονται. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε ντους, ζεστά γεύματα, καθαρά ρούχα, υπήρχε μόνο μια τουαλέτα για δεκάδες άτομα, χωρίς τρεχούμενο νερό να πιουν ή να πλύνουν τα χέρια τους. Πολλοί μετανάστες αρρώστησαν και έπαθαν εντερικά προβλήματα, καθώς η διατροφή τους περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά σάντουιτς.

Απελπισμένοι οι μετανάστες κρατούμενοι «όταν αντιλαμβάνονταν την παρουσία των επιθεωρητών κολλούσαν στα παράθυρα των κελιών, φώναζαν, έγραφαν σε σημειώματα πόσο καιρό είναι φυλακισμένοι, ορισμένοι έδειχναν τα γένια τους ως απόδειξη ότι βρίσκονται καιρό στη φυλακή», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP), από τα νοτιοδυτικά σύνορα του Ρίο Γκράντε εισέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών και από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί εκεί σχεδόν 250.000 άνθρωποι, σημειώνοντας κατά 124% αύξηση σε σχέση με το 2018.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ