Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενέκρινε μέτρα και απέφυγε την πειθαρχική διαδικασία από την ΕΕ

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε την απειλή για έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της Ιταλίας για υπερβολικό έλλειμμα το 2019 και παραβίαση του ευρωπαϊκού κανόνα για το χρέος, όπως ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν.

Η Ιταλία ενέκρινε πρόσφατα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 7,6 δισ. ευρώ (π.χ. είσπραξη ΦΠΑ και χαμηλότερο «κόστος» από ορισμένα κοινωνικά προγράμματα) για να αποφύγει την πειθαρχική διαδικασία, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να «βλέπουν θετικά» τις παραχωρήσεις της ιταλικής κυβέρνησης και τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος της χώρας.

«Βάσει των δεσμεύσεων (σ.σ. της ιταλικής κυβέρνησης), η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας λόγω του χρέους δεν δικαιολογείται πλέον σε αυτήν τη φάση», δήλωσε ο επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση του ιταλικού προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και θα αξιολογηθεί «πολύ εμπεριστατωμένα το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να φτάσει στις 15 Οκτώβρη» στην Κομισιόν, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Το ιταλικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίοι διαπιστώνουν επίσης μια διαρθρωτική βελτίωση της τάξης του 0,3% φέτος και «σημαντική βελτίωση» στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για την επόμενη χρονιά (2020). «Θυμάστε το περίφημο 2,04% για το έλλειμμα το 2019; Ε, λοιπόν, είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι», είχε δηλώσει προχτές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα αυτά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, δηλώνοντας «σίγουρος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν» με την Κομισιόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα αναμένεται η απάντηση στην Κομισιόν(13/11/2018)
«Διορθωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού περιμένει η Κομισιόν(6/11/2018)
Ανησυχεί για «παρεκκλίσεις» και μεγάλο ρίσκο(20/10/2018)
«Δεσμεύεται» από τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου(17/10/2018)
Υψωμένοι τόνοι και σύνθετο αλισβερίσι(4/10/2018)
Ειδικές συστάσεις ανά χώρα για τους κρατικούς προϋπολογισμούς(18/11/2015)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org