Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Οργή και αγανάκτηση στην κηδεία του 38χρονου εργαζόμενου

Κηδεύτηκε χτες στην πατρίδα του, τα Τρίκαλα Ημαθίας, ο 38χρονος εργάτης Βασίλης Μινούδης, που έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, μην μπορώντας να αντέξει τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας.

Στην κηδεία του παρέστησαν μαζικά οι συνάδελφοί του από το εργοστάσιο. Και όσοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις εκβιαστικές «οικειοθελείς αποχωρήσεις» - απολύσεις και όσοι εξακολουθούν να αντιστέκονται και να παλεύουν για την παραμονή τους στην εργασία. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, με την οργή εναντίον της επιχείρησης και των σχεδιασμών της να ξεχειλίζει.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, παραβρέθηκαν ο γραμματέας Κώστας Κατσιμένης και το μέλος της Διοίκησης Χάρης Κυριαζίδης, ενώ παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί της εργοδοσίας...

Θυμίζουμε ότι η «ΔΕΛΤΑ» αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στο Πλατύ Ημαθίας και να μεταφέρει την παραγωγή του «ΓΑΛΑ ΒΛΑΧΑΣ» στο εξωτερικό. Για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις αντιδράσεις τους, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα (έως την Τρίτη 18/6), για να εντείνει τον εκβιασμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο 38χρονος εργαζόμενος, που μαζί με την Ομοσπονδία και άλλους εργαζόμενους του κλάδου διεκδικούσε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αναγκάστηκε τελικά την περασμένη Τρίτη, κάτω από μεγάλες πιέσεις και το τελεσίγραφο που είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία, να υπογράψει την «εθελούσια» απόλυση. Την επόμενη μέρα, όμως, επέστρεψε και ζήτησε να ανακαλέσει την υπογραφή του. Η εργοδοσία αρνήθηκε, επιμένοντας στους εκβιασμούς. Λίγα 24ωρα μετά, ο Β. Μινούδης έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο θάνατός του μπορεί να καταγράφεται ως αυτοκτονία, πρόκειται όμως για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αναδεικνύει ότι «το τραγικό συμβάν επιβεβαιώνει τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται η ζωή της εργατικής τάξης για να αυγατίσουν τα κέρδη των βιομηχάνων.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπου με τους εκατοντάδες νόμους που ψήφισαν και διατηρούν στο ακέραιο, ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και επιβάλλουν την εργασιακή ζούγκλα. Με την πολιτική που εφαρμόζουν, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τσάκισαν το μεροκάματο και δημιούργησαν συνθήκες "γαλέρας" για την πλειοψηφία της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι η "νέα εποχή" της δήθεν "δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης", του τέλους των μνημονίων, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Αυτή η ανάπτυξη είναι συνώνυμη της εντατικοποίησης και της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας, της ενίσχυσης της εργοδοτικής επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ