Τρίτη 28 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Σταθερά στη ρότα των ματωμένων πλεονασμάτων

Eurokinissi

Σταθερά στις ράγες των πρωτογενών πλεονασμάτων συνέχισε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για το α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2019, ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και της «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συνολική μάζα των φόρων έφτασε στα 14,2 δισ. ευρώ με υπέρβαση του στόχου που είχε προϋπολογισθεί για την ίδια περίοδο κατά 369 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 5,9 δισ., από περίπου 5,5 δισ. πέρυσι, με αύξηση 400 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο α' τετράμηνο στα 1,46 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ και έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 17,1 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται 904,1 εκατ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν το Μάρτη και αφορούν στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Προετοιμάζουν το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρ. Στράουχ, σε χτεσινές δηλώσεις του επανήλθε στις «ανησυχίες» των ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνοντας πως «αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά».

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αρνητική απόκλιση από τους στόχους για τα πλεονάσματα δρομολογεί τις διαδικασίες για την ανάληψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων αντίστοιχου ύψους, προκειμένου να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό».

Ηδη γίνεται λόγος για νέο λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και πολύ μεγαλύτερο για το 2020, σε μια εξέλιξη που βάζει στην αντιλαϊκή ατζέντα τις επόμενες παρεμβάσεις, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «δημοσιονομικό κενό» για το 2019 αναμένεται να υπολογιστεί στην περιοχή του 0,5% - 0,6% του ΑΕΠ, θα είναι δηλαδή της τάξης του 1 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ