Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Με υποσχέσεις καταπολέμησης της διαφθοράς

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

«Μάθαμε το μάθημά μας. Ακούσαμε το λαό της Νότιας Αφρικής», τόνισε την Κυριακή στην επινίκια ομιλία του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, μετά την ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων της 8ης Μάη, που έδωσαν ποσοστό 57,7% στο ANC. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιστορικό χαμηλό από το 1994, όταν διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ. Ο Ραμαφόσα διαβεβαίωσε ότι δεν θα διορίσει αξιωματούχους «που κοιτάνε να γεμίσουν τις τσέπες τους», τονίζοντας ότι κατανόησε «το καθαρό μήνυμα» από τις κάλπες και ότι «θα τελειώσουμε τη διαφθορά είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι». Αυτό είναι το κύριο στοιχείο της αστικής διαχείρισης που υπόσχεται, ενώ τα λαϊκά προβλήματα διευρύνονται ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που δεν αμφισβητείται.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σημειώθηκαν όχι μόνο χαμηλά ποσοστά για το ANC (σε σχέση με το 65% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2014 και είχε 19 βουλευτές παραπάνω) αλλά και μειωμένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες που αυτήν τη φορά περιορίστηκε στο 65% αντί για 74% που είχε φτάσει στις προηγούμενες εκλογές.

Οσον αφορά την κατανομή εδρών στο νέο Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε ότι το ANC (που στήριξε και το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ) θα έχει 230 έδρες (μείον 19 βουλευτές και ποσοστό 57,7%), η «Δημοκρατική Συμμαχία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει 84 βουλευτές (μείον πέντε βουλευτές και ποσοστό 20,7%), οι λεγόμενοι «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας» εκλέγουν 33 βουλευτές (19 παραπάνω και ποσοστό 10,7% από 6,3% πριν από πέντε χρόνια). Επίσης, το «Κόμμα Ελευθερίας Ινκάθα» των Ζουλού εκλέγει 14 βουλευτές (τέσσερις περισσότερους από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 3,38%), το κόμμα «Freedom Front Plus» (εθνικιστικό κόμμα των λευκών Αφρικάνερς) εκλέγει 10 βουλευτές (έξι περισσότερους σε σχέση με τις εκλογές του 2014 και ποσοστό 2,38%) και το κόμμα των Αφρικανών Χριστιανοδημοκρατών εκλέγει 4 βουλευτές (έναν παραπάνω από τις εκλογές του 2014 και ποσοστό 0,84%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ