Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
«Η σχέση συνεχίζεται»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας είπε ότι δεν την θεωρεί «παραβίαση της εμπιστοσύνης» μεταξύ Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ. «Και, ξέρετε, κάποια στιγμή μπορεί να το θεωρήσω. Αλλά σε αυτό το σημείο όχι», ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα ότι ενδέχεται κάποια στιγμή να πάψει να πιστεύει πως έχει φιλική σχέση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν (που παλιότερα είχε χαρακτηρίσει «πολύ δυνατή»), καταλήγοντας ωστόσο ότι «όχι τώρα, καθόλου».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους που διένυσαν αποστάσεις πάνω από 300 χιλιόμετρα. Επίσημη ανακοίνωση μιλούσε γενικόλογα για δοκιμή όπλου «μεγάλου βεληνεκούς». Λίγες ώρες μετά ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι «η σχέση συνεχίζεται (...) Ξέρω ότι θέλουν να διαπραγματευθούν, μιλούν για διαπραγματεύσεις» και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν νομίζω πως είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν». Την ίδια στιγμή, πάντως, ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με όσα συνέβησαν».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, σχολίασε για τη νέα βορειοκορεατική δοκιμή ότι η Πιονγιάνγκ «φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δεν μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι», αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που έγινε το Φλεβάρη χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτού του είδους οι δοκιμές αποτελούν ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να διαπραγματευθεί και σημείωσε ότι σχεδιάζει να παρέμβει για την πραγματοποίηση μιας ακόμα συνάντησης με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις πυραύλων «πολύ ανησυχητικές» και ότι δεν βοηθούν τις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στη χερσόνησο και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ