Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέος Πρόεδρος ο Σίριλ Ραμαφόσα

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είναι από χτες το μεσημέρι ο Σίριλ Ραμαφόσα, που εκλέχτηκε από τους βουλευτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) έπειτα από την αναγκαστική παραίτηση του προκατόχου του, Τζέικομπ Ζούμα, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ραμαφόσα ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Εξελέγη διά βοής από το Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μογκοένγκ Μογκοένγκ, τον ανακήρυξε Πρόεδρο.

Ο 65χρονος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας (πρώην συνδικαλιστής, ως δικηγόρος στην Ενωση των Μεταλλωρύχων) εξελέγη στις 18/12/17 νέος πρόεδρος του ANC, όπου την προεδρία είχε διεκδικήσει και η πρώην σύζυγος του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα. Θεωρείται από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών και καταγγελιών για διαφθορά, ενώ ως επιχειρηματίας ο ίδιος (δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, σε Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, επισιτισμό, υπηρεσίες κ.λπ.) έχει μεγάλη απήχηση στους επιχειρηματίες, που επικρότησαν την εκλογή του, προφανώς γιατί βλέπουν στήριξη των συμφερόντων τους.

Ο νέος Πρόεδρος λίγο μετά την εκλογή του εξέφρασε τη βούλησή του να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς στη Ν. Αφρική. Το βράδυ της Παρασκευής 16/2, ο νέος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής είχε προγραμματίσει να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα προκειμένου να περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ