Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σαντάνα φεύγει Σόκρατες έρχεται...

Ηλικιωμένοι ψηφοφόροι πασχίζουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα...

Associated Press

Ηλικιωμένοι ψηφοφόροι πασχίζουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα...
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Η επιλογή του Ντουράο Μπαρόζο να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, η «παρέμβαση» του Προέδρου Σαμπάιο να κηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά και η κρίση που κλυδωνίζει εδώ και καιρό την Πορτογαλία «παρέδωσε» τη χώρα στον ηγέτη του κόμματος του «Σοσιαλιστών» - PS, Ζοζέ Σόκρατες.

Τη μεγαλύτερη νίκη του στην ιστορία πέτυχε το PS, σύμφωνα με επίσημα μερικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, αφού καταλαμβάνει 120 από τις 230 έδρες στη Βουλή, όπερ σημαίνει και την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με το Reuters, το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλαμβάνει ποσοστό 45,05% και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρο Σαντάνα Λόπες, που υπέστη μεγάλη ήττα, αφού έλαβε ποσοστό 28,72% των ψήφων και εκλέγει 72 βουλευτές.

Ο συνασπισμός «Ενωμένη Δημοκρατική Συνεργασία» (Coligacao Democratica Unitaria), δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, που κατέβηκε για άλλη μία φορά στις εκλογές με τους Πράσινους, αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο και καταλαμβάνοντας το 7,56% των ψήφων και καταλαμβάνει 14 έδρες στη Βουλή. Τέλος, το «Μπλόκο της Αριστεράς» (Bloco de Ezquierda) σημείωσε μεγάλη άνοδο, αφού συγκέντρωσε το 6,38% των ψήφων και εκλέγει οκτώ βουλευτές, από το 2,8% και τους 3 βουλευτές που είχε εκλέξει κατά τις εκλογές του 2002. Το «Μπλόκο της Αριστεράς» αποτελεί ένα γρίφο(;) για τους περισσότερους, αφού σχεδόν κανείς μέχρι χθες δεν έδινε την παραμικρή σημασία στην ύπαρξή τους... Τώρα πια μπορούν να παίξουν το «ρόλο τους», που όλοι μπορεί να καταλάβουν ποιος ενδέχεται να είναι, αφού πάντα τα «αριστερά» αναχώματα είχαν τη χρησιμότητά τους... Το «Μπλόκο της Αριστεράς» συνίσταται από τη Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση - πρώην μαοϊκή οργάνωση - το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που είναι το τοπικό τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της Δ` Διεθνούς, καθώς και την «Πολιτική ΧΧΙ», διάσπαση του ΚΚ Πορτογαλίας.

Τέλος, το Λαϊκό Κόμμα (CDS/PP) του υπουργού Αμυνας, Πάουλο Πόρτας, σύμμαχου της απερχόμενης κυβέρνησης, εκλέγει 12 βουλευτές και συγκεντρώνει το 7,27% των ψήφων, ενώ το Μαοϊκό ΚΚ των εργαζομένων της Πορτογαλίας» (PCTP/MRPP), χαρακτηριζόμενο «ιστορικό κόμμα από την επανάσταση των γαριφάλων», έλαβε μόλις το 0,98% των ψήφων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έκανε λόγο για μία «πραγματικά ιστορική νίκη», τονίζοντας πως δεν επρόκειτο μόνο για μία «ψήφο αποδοκιμασίας» κατά του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού, «αλλά μία πλειοψηφία κατάφασης σε μία εναλλακτική λύση, σε μία φιλοδοξία, σε μία βούληση για αλλαγή», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σαντάνα Λόπες, από την πλευρά του, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του, όπως έπραξε νωρίτερα ο εταίρος του στην κυβερνητική συμμαχία Πάουλο Πόρτας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο «για το μέλλον του κόμματος», όπου τα μέλη του θα κληθούν «να τοποθετηθούν στα όσα συνέβησαν».

«Στην ουσία, πρόκειται για το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου», παρατήρησε ο Λόπες, που παραπονέθηκε για την πενιχρή βοήθεια που είχε από παράγοντες του κόμματος. «Η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι καταστροφική», έσπευσε, πάντως, να δηλώσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ