Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- H πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (Δημοκρατική) Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «στη φυλακή», με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει στο Κογκρέσο εδώ και βδομάδες σχετικά με την έναρξη ή μη επίσημης διαδικασίας για την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου σε δίκη.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 14 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια επαρχία του Σινά, επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε προχτεσινή επίθεση σε φυλάκιο της αστυνομίας κοντά στην πόλη αλ Αρίς με αποτέλεσμα το θάνατο 10 αστυνομικών.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τους διευθύνοντες συμβούλους 20 μεγάλων κρατικών μονοπωλίων, όπως η εταιρεία ηλεκτρισμού «Eskom» και οι νοτιοαφρικανικές αερογραμμές (SAA), σε μία περίοδο επιδείνωσης των διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Χτες οι ανησυχίες ντόπιων και ξένων καπιταλιστών για τη διαχείριση της νοτιοαφρικανικής οικονομίας έφεραν τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Οκτώβρη μείωση της συναλλαγματικής αξίας του νοτιοαφρικανικού νομίσματος ραντ έναντι του δολαρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκλογές διεξήχθησαν χτες στο Πέτερμποροου της κομητείας του Κέιμπριτζ για τη συμπληρωματική εκλογή βουλευτή που θα αντικαταστήσει την Φιόνα Ονασάνια του Εργατικού Κόμματος. Η Ονασάνια αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την καταδίκη της για ψευδορκία σε δίκη για υπέρβαση ορίου ταχύτητας. Η εκλογική μάχη θα αποκτήσει επιπρόσθετο ενδιαφέρον σε περίπτωση που εκλεγεί βουλευτής όχι από τους Εργατικούς αλλά από το νέο «Κόμμα του Brexit» του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από Συρία, Λιβύη και Ιράκ φαίνεται πως έχουν πλέον «μετακομίσει» στην υποσαχάρια Αφρική. Χτες, εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις βομβιστών στη βόρεια Μοζαμβίκη και στη ΛΔ Κονγκό. Η πρώτη επίθεση έγινε την περασμένη Τρίτη στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγάδου, προκαλώντας συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού της Μοζαμβίκης. Η άλλη βομβιστική επίθεση έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Μπένι στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό με αποτέλεσμα το θάνατο 13 αμάχων. Αρχικά την επίθεση αυτή είχαν αναλάβει ένοπλοι της οργάνωσης «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (ADF) που σχετίζεται με το «Ισλαμικό Κράτος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ