Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Περιμένει «δημοσιονομική διόρθωση» από την Ιταλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.--

«Αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι μια ουσιώδης διόρθωση του ελλείμματος το 2019 και το 2020», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», δυο μέρες αφότου η Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρώμης, λόγω «ανεπαρκούς συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες» της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων ο Ντομπρόβσκις επέκρινε τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και θέσπιση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης, υποστηρίζοντας ότι θα αποδειχθεί πολύ δαπανηρή και θα επιδεινώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια» και ο στόχος της Ρώμης για να φτάσει στο 2,1% η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ το 2019 «στερείται αξιοπιστίας». Η εκτίμηση της «Moody's» είναι ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 2019 στο 2,6% και το 2020 στο 2,75% του ΑΕΠ. «Θεωρούμε ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να αξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας». Σύμφωνα με το «Associated Press», η «Moody's» άσκησε κριτική και στην πιθανότητα έκδοσης κρατικών ομολόγων για να πληρώσει το ιταλικό Δημόσιο χρέη του σε ιδιώτες προμηθευτές (για το οποίο «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων» ενέκριναν πρόσφατα σχετικό νόμο). Η «Moody's» υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος και την προετοιμασία για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη».

Στο μεταξύ, το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάγιο - ηγέτες αντίστοιχα της «Λέγκας» και του M5S - συναντήθηκαν χτες στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζ. Κόντε. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, μόνο πηγές από το περιβάλλον του Ντι Μάγιο δήλωναν ανώνυμα ότι έγινε «θετική και γόνιμη» συζήτηση.

Νωρίτερα, ο Ντι Μάγιο είχε δηλώσει ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφευχθεί η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της Ρώμης. Μιλώντας στο δίκτυο «Radio 1» της RAI, είπε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται «από πολιτικούς, όχι γραφειοκράτες», και ότι «δεν θα πρέπει να γίνει δημοσιονομική διόρθωση» όσον αφορά τη χώρα του. «Δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι έγινε στο παρελθόν», σημείωσε και κατέληξε: «Η επιστολή της Κομισιόν (σ.σ. με την οποία ζητούνταν διευκρινίσεις και "διορθώσεις") δείχνει ότι η Ευρώπη δεν έμαθε από τα λάθη της και σε εποχές οικονομικής ύφεσης εξακολουθεί να λέει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές. Ετσι αποδυναμώνεται η οικονομία, δεν δυναμώνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ