Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ασκήσεις πολέμου, με την Ελλάδα σε ρόλο κόμβου υποστήριξης

Κατασκοπευτικό των ΗΠΑ, σαν αυτό που προσγειώθηκε στη Σούδα, συνοδεία μαχητικού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
Κατασκοπευτικό των ΗΠΑ, σαν αυτό που προσγειώθηκε στη Σούδα, συνοδεία μαχητικού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
«Ελληνικό άρωμα» είχε μια ακόμα άσκηση που έκαναν μαχητικά αεροσκάφη από τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ «USS Abraham Lincoln» και «USS John C. Stennis» (έπλεαν στην Κεντρική Μεσόγειο) που την προηγούμενη Πέμπτη, 25 του Απρίλη, πέταξαν μέχρι τη Ρουμανία, για να «συνεκπαιδευτούν» με αεροσκάφη της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Κατά τα αρμόδια στελέχη των Αμερικανών, η άσκηση ήταν μια απόδειξη ότι οι αεροναυτικές δυνάμεις τους «μπορούν να δράσουν σε μεγάλη εμβέλεια», ουσιαστικά να δηλώσουν το «παρών» στη Μαύρη Θάλασσα, προσπερνώντας και τον «σκόπελο» της Συνθήκης του Μοντρέ, που περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας, από τα Στενά των Δαρδανελίων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, για να περάσουν οι Αμερικανοί τα μαχητικά τους αεροσκάφη («F/A-18E Super Hornets» που απονηώθηκαν από τα αεροπλανοφόρα) στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποίησαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επίσης, στην άσκηση μετείχαν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τύπου «Boeing P-8 Poseidon», εξειδικευμένα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τον πόλεμο επιφανείας και τη θαλάσσια επιτήρηση. Τουλάχιστον ένα από αυτά προσγειώθηκε κατόπιν στη Σούδα, την οποία χρησιμοποιούν, άλλωστε, συχνά τα τέτοια αεροσκάφη.

Επίσης, τα μαχητικά των Αμερικανών ανεφοδιάστηκαν στον αέρα για να καλύψουν την απόσταση Κεντρική Μεσόγειος - Ρουμανία και πίσω, από ιπτάμενα τάνκερ της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «KC-135R Stratotanker», για τα οποία γίνεται ήδη πολύς λόγος, ώστε κάποια από αυτά να μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, αναδεικνύοντας γενικά τον ρόλο κόμβου που παίζει επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα για την υλοποίηση επικίνδυνων αποστολών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναφέρουν, σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του 6ου Στόλου τους (δρα σε Ευρώπη και Αφρική), ότι κομμάτι της άσκησης ήταν και τα λεγόμενα «logistics», όπως και η διασφάλιση αδειών χρήσης εναέριων χώρων, όπως και γενικά ο συντονισμός αρμόδιων υπηρεσιών συμμάχων και καρτών - εταίρων.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι την ίδια μέρα που οι Αμερικανοί «διεκπεραίωναν», μέσω Ελλάδας, τα μαχητικά τους στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ επισκεπτόταν τον υπουργό Αμυνας Ευ. Αποστολάκη στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισήμως ανακοινωνόταν, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»(2022-10-04 00:00:00.0)
Εμπλοκή σημαίνει: Θύτης η χώρα και στόχος ο λαός(2022-03-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η - «φανερή» και «αθέατη» - εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς(2021-07-02 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια(2021-03-13 00:00:00.0)
Σε συνεχή επαφή με τον αμερικανικό παράγοντα(2016-12-15 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στο κέντρο της πολεμικής προετοιμασίας(2012-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ