Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε συνεχή επαφή με τον αμερικανικό παράγοντα

Αλλος ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφτηκε το στρατόπεδο «Παπάγου», για επαφές και συνεννοήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία, στο πλαίσιο πρόσθετων υπηρεσιών που σπεύδει να παράσχει η κυβέρνηση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, κι ενόσω κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, χτες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιτηρεί Ευρώπη και Ασία), αντιναύαρχο Κ. Γρέιντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Επισήμως, στη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Μαζί με τον Αμερικανό διοικητή, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, και το αμερικάνικο καταδρομικό «USS SAN JACINTO», λίγες μέρες μετά την ανάλογη, «εθιμοτυπική επίσκεψη» του αντιτορπιλικού «USS MAHAN».

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες πέρασαν από το «Παπάγου», διαδοχικά, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR), αρχιστράτηγος Μ. Σβαρτζ, και η Αμερικανίδα πρέσβης Σούζαν Ελιοτ, πολιτική σύμβουλος διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), επικεφαλής αντιπροσωπείας η οποία διεξήγαγε επιτελικές συνομιλίες με το ΓΕΕΘΑ στην Κρήτη στις 8/12.

Την ίδια ώρα, στην ευρύτερη ζώνη νοτίως της Κρήτης, πλέει το, ενταγμένο στην παρούσα φάση στη δύναμη του 6ου στόλου, αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», συνοδευόμενο από ομάδα πλοίων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της θάλασσας των Κυθήρων διεξάγεται η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΪΑΣ 16», με τη συμμετοχή και δύο από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη SNMG2 (που κατέπλευσε στο Αιγαίο, εδώ και μήνες, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης), και τη SNMCMG2.

Τουρκικές προκλήσεις

Νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο. Τρία τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 20 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ