Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών κατά των λαών

«Η κοινή άσκηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου "ΜΕΔΟΥΣΑ" αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε o Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, σχολιάζοντας την πρόσφατη άσκηση που έφερε ξανά στο προσκήνιο τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι αντιλαϊκές κολιγιές στην περιοχή μας.

«Με αυτήν τη συνεργασία - συνέχισε - φαίνεται ότι μας απασχολούν κοινά συμφέροντα και είμαστε έτοιμοι να προασπιστούμε τα δικαιώματά μας, αλλά στα πλαίσια της σύνεσης. Και πιστεύω ότι αυτή η σταθερότητα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με αυτές τις συνεργασίες, θα δημιουργήσει και την ανάπτυξη στην περιοχή μας».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι διεργασίες γύρω από πιθανή επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, που πολλοί εκτιμούν ότι θα επιδράσουν καταλυτικά και για την υλοποίηση διαφόρων σχεδιασμών, στρατιωτικών αλλά και ενεργειακών. Χτες, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα, για να συναντήσει τον Τούρκο «ΥΠΕΞ» Μ. Τσαβούσογλου, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη νέα έκκληση Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με την «αίσθηση του επείγοντος». Την Τρίτη, ο Οζερσάι «προειδοποιούσε» ότι μια άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο θα επιταχύνει στρατιωτικούς ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο.

Τέλος, παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε και ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (εκλεγμένος με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού CHP, το αποτέλεσμα αμφισβητεί το ΑΚΡ του Ερντογάν) Εκρέμ Ιμάμογλου, που μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε: «Ασφαλώς μακάρι να μη γινόταν πόλεμος (στην Κύπρο). Μακάρι να μην περνούσαν αυτά οι άνθρωποι... Στο τέλος πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα με λογικό τρόπο... Συνομιλίες πρέπει να υπάρχουν ασφαλώς, αλλά με τον όρο να προστατεύονται τα δικαιώματα των κοινοτήτων. Και στις δύο πλευρές».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά από χτεσινή συνεδρίαση (υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν) η κρατική Επιτροπή για τη Στρατιωτική Βιομηχανία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα κατασκευής οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, μέχρι του χρόνου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου, του «Αναντολού», που άρχισε να κατασκευάζει τον Απρίλη του 2016 ισπανο-τουρκική κοινοπραξία στα ναυπηγεία του Σεντέφ, στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ