Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αμεμπτος» ο Τραμπ με την έκθεση Μιούλερ λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ερευνών, χιλιάδες κλητεύσεις, εκατοντάδες εντάλματα και καταθέσεις μαρτύρων, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ επιβεβαίωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε τις προσπάθειες παράνομης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, όμως δεν διαπίστωσε ότι το επιτελείο του Τραμπ ή άλλοι Αμερικανοί συνωμότησαν σε αυτές τις προσπάθειες». Αυτό τόνισε χτες μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, παρουσιάζοντας συνοπτικά το 400σέλιδο πόρισμα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που ερεύνησε το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την πιθανή συνεργασία της με το επιτελείο συνεργατών του σημερινού Αμερικανού Προέδρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως Ρώσοι μυστικοί πράκτορες επιδίωξαν να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές του 2016, αλλά δεν είχαν τη συνεργασία του Προέδρου Τραμπ ή του επιτελείου του. Υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο Τραμπ, λέγοντας πως βρέθηκε αντιμέτωπος με «πρωτόγνωρη κατάσταση» επειδή, από την έναρξη της θητείας του, ομοσπονδιακοί πράκτορες και εισαγγελείς ήλεγχαν «εξονυχιστικά τη διαγωγή του προτού και αφότου ανέλαβε καθήκοντα αλλά και τη διαγωγή ορισμένων συνεργατών του». Επανέλαβε επίσης ότι δεν υπήρξε «καμία συνωμοσία».

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του Γουίλιαμ Μπαρ, ο Πρόεδρος Τραμπ ανέβασε στο «Τουίτερ» μια δική του φωτογραφία με φόντο «ομίχλη» και την ακόλουθη φράση: «Οχι συνωμοσία. Οχι παρακώλυση. Για τους μισάνθρωπους και τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς. Το παιχνίδι τελείωσε (GAME OVER)».

Ο Μπαρ αναφέρθηκε γενικά σε «10 περιστατικά» που τροφοδότησαν τις υποψίες περί παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον δισεκατομμυριούχο Πρόεδρο, τονίζοντας τελικά ότι ο Λευκός Οίκος «συνεργάστηκε πλήρως με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα» και ότι ο «Πρόεδρος δεν ενήργησε με στόχο να στερήσει από την έρευνα έγγραφα και μαρτυρίες...».

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης δεν αποκλείεται να ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά» αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, που καλούνται να αποφασίσουν τη στάση τους, ενώ προετοιμάζουν τη διεξαγωγή ερευνών στο Κογκρέσο σε βάρος της κυβέρνησης Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ