Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέα παζάρια Βούτσιτς σε Πεκίνο, Μόσχα και Βερολίνο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σειρά επαφών με τους ηγέτες Κίνας και Ρωσίας σε Πεκίνο και Μόσχα, πριν τη γαλλογερμανική σύνοδο της 29ης Απρίλη στο Βερολίνο για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει «ασπίδα προστασίας» στις επικείμενες έντονες πιέσεις από τους ηγέτες των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και Α' αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάσιτς, υποστήριξε ότι αναμένονται έντονες πιέσεις από τη μεριά των ηγετών της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για συνέχιση των συνομιλιών με το Κοσσυφοπέδιο, δίχως καν την άρση των δασμών 100% που επέβαλε το Νοέμβρη η κυβέρνηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα είναι «πολύ σημαντικές» οι συναντήσεις του Σέρβου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στις 25 Απρίλη στο Πεκίνο, και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 26 Απρίλη στη Μόσχα. Υποστήριξε ακόμη πως η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν είχε ενημερωθεί αρμοδίως για τη γαλλογερμανική σύνοδο στο Βερολίνο, θέλοντας ενδεχομένως να δείξει τις κόντρες στους κόλπους της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντάσιτς είχε μεταβεί στη Μόσχα συναντώντας τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Εκεί, ο Λαβρόφ είχε καλέσει ΗΠΑ και ΕΕ «να αντιληφθούν τις ευθύνες τους για το Κοσσυφοπέδιο» και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει» το Συμβούλιο Ασφαλείας να αλλάξει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), επειδή αυτό θα συνιστούσε «άμεση παραβίαση» της απόφασης 1244 του Σώματος που πάρθηκε το καλοκαίρι του 1999, μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Κάλεσε έτσι τις δυτικές χώρες να αναγκάσουν τους ηγέτες των Κοσοβάρων Αλβανών να σταματήσουν τις προβοκάτσιες και τη συγκρουσιακή πολιτική σε βάρος του Βελιγραδίου, διαβεβαιώνοντας στη συνέχεια με νόημα: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε την εφαρμογή αυτού του προβοκατόρικου σχεδίου». Σε άλλο σημείο επισήμανε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής με τη Σερβία, μέσω «εντατικού διαλόγου και επαφών στο υψηλότερο επίπεδο», όπως αποφασίστηκε το Γενάρη κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι.

Ο Ντάσιτς, από την άλλη, δήλωσε πως η Σερβία «δεν μπορεί να προστατεύσει τα κρατικά της συμφέροντα δίχως τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και πως η χώρα του «δεν θα κάνει τίποτε δίχως να συμβουλευτεί τη Ρωσία».

Πάντως, το κλίμα στο Βελιγράδι δείχνει έντονα προεκλογικό, μολονότι δεν έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές. Σήμερα Παρασκευή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Ντάσιτς έχουν προγραμματίσει πολύωρη κινητοποίηση στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πολλές χιλιάδες υποστηρικτές τους. Η κινητοποίηση γίνεται ως απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιεί κάθε Σάββατο εδώ και τέσσερις μήνες μερίδα της αντιπολίτευσης, που απαρτίζουν μεταξύ άλλων ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντράγκαν Ντίλας και ο γνωστός Σέρβος φασίστας Μπόσκο Ομπράντοβιτς.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε χτες η είδηση ότι ο όμιλος διαχείρισης λιμανιών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «P&O Dubai», θα δαπανήσει 32 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Νόβιτσαντ. Το επενδυτικό σχέδιο ανακοινώθηκε μερικές βδομάδες μετά την απόκτηση διαχείρισης του λιμανιού της σερβικής πόλης από την «P&O Dubai» έναντι 7,99 εκατ. ευρώ.

Στα Σκόπια, ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία και όλα θεωρούνται έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα σάλο προκαλούν οι πληροφορίες πως η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει «εμπόδια» στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, επειδή παζαρεύει την απέλαση 15 Τούρκων τους οποίους κατηγορεί για συνεργασία με τον Φ. Γκιουλέν, φερόμενο ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Στα Τίρανα, τέλος, αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την απόφαση της ολλανδικής Βουλής με 92 ψήφους υπέρ να επαναφέρει την έκδοση βίζας για τους Αλβανούς πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, σε μια «προσπάθεια να περιορίσει την εντεινόμενη δράση της αλβανικής μαφίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ