Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγέλλει απόλυση εργαζόμενης που ζήτησε την προσαρμογή στον κατώτατο μισθό

Για εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που ζήτησε την προσαρμογή του μισθού της με βάση τις προβλέψεις του νόμου καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης «Κοσκινίδης» το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, η εργαζόμενη ζήτησε τη βοήθεια του Συνδικάτου «για να διεκδικήσει το αυτονόητο, το "νόμιμο", την αύξηση στο μισθό της, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος που πανηγύριζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο». Ομως, η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου και όχι μόνο, έχει βρει τρόπους για να μην καταβάλλει ακόμα κι αυτή τη μικρή αύξηση στους πενιχρούς μισθούς. Ετσι, ενώ έχει προσαρμόσει το κατώτερο ημερομίσθιο σύμφωνα με τον νόμο, έχει «κόψει» τις τριετίες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. «Αυτά δίνουμε, αν σας αρέσει, αν όχι περάστε από το λογιστήριο για την απόλυση», δήλωσε ευθαρσώς η εργοδοσία πριν απολύσει την εργαζόμενη την περασμένη Πέμπτη.

Το Συνδικάτο προχώρησε σε εξόρμηση έξω από την επιχείρηση την Παρασκευή, μια μέρα μετά την εκδικητική απόλυση, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και καλώντας να αντισταθούν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν οργανωμένα τα δικαιώματά τους. Τόσο για την εκδικητική απόλυση όσο και για την περικοπή των τριετιών έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει προγραμματιστεί τριμερής στις 14/5.

«Η συναδέλφισσα, πολύτεκνη μητέρα, συνέβαλε και αυτή όλα τα χρόνια που εργάζεται, όπως και όλοι οι συνάδελφοι με την εργασία τους, στην αύξηση των κερδών της εργοδοσίας ακόμα και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης», τονίζει το Συνδικάτο και υπενθυμίζει πως η εργοδοσία της επιχείρησης «ήταν από τις πρώτες που με την έναρξη της κρίσης, σαν έτοιμη από καιρό, μείωσε μισθούς, τσάκισε δικαιώματα για να μπορεί σήμερα να καυχιέται για τη θέση της στην αγορά και να κάνει επενδύσεις».

«Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα, τη μικρή αύξηση στον πετσοκομμένο μισθό, χρειάζεται να αγωνιστούν και να παλέψουν οι ίδιοι οι εργάτες στους χώρους εργασίας για να την επιβάλουν», υπογραμμίζει. Απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης, τον σωστό υπολογισμό των μισθών όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργοδοτικής ασυδοσίας σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους να παλέψουν για κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς.

Σχέδια για απολύσεις στα μεταλλεία βωξίτη

Στο μεταξύ, τα σχέδια της επιχείρησης «IMERYS» για μείωση προσωπικού στα μεταλλεία βωξίτη, είτε με απευθείας απολύσεις είτε με τη μέθοδο της «εθελούσιας» εξόδου, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις και συσκέψεις, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η αξιοποίηση του φυσικού ορυκτού πλούτου της περιοχής από το μεγάλο κεφάλαιο δεν αποτελεί "πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης" της Φωκίδας και των γειτονικών νομών με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού οι εργαζόμενοι τη μια πετιούνται στο δρόμο, την άλλη σακατεύονται στους χώρους εργασίας από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, ενώ οι μισθοί δεν φθάνουν για να καλυφθούν ούτε οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Οπως εξηγεί, αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που υπερασπίζονται τοπικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί. Οσον αφορά τη δημοτική αρχή του δήμου Δελφών αλλά και την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, καταγγέλλει ότι «παρά τα ευχολόγιά τους να μη γίνει καμία απόλυση» στηρίζουν την επίθεση της εταιρείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων(28/2/2019)
Καταγγέλλει εκδικητικές απολύσεις στην «Paperpack»(27/3/2018)
Διεκδικούν ανάκληση της απόλυσης στην «European Dynamics»(20/6/2017)
Καταγγέλλει εκδικητική απόλυση σε εταιρεία πληροφορικής(17/6/2017)
ΑΤΙΤΛΟ(26/2/2013)
«Συμφωνία» με εκβιασμό(24/6/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org