Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Η αγωνιστική σκυτάλη περνά στην προετοιμασία της απεργίας της 1ης Μάη

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις

Την απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο αποφασιστική συνέχεια στον αγώνα για να μπουν μπροστά οι ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των λίγων, στον αγώνα για συνδικάτα εργατών, μακριά από την παρέμβαση εργοδοτών και κυβερνήσεων.

Στη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που δίνουν όλη αυτήν τη μάχη, ξεκαθάρισαν πως η προκήρυξη, η προετοιμασία και η επιτυχία της απεργίας είναι υπόθεση δική τους, πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία που στη ΓΣΕΕ δεν υπάρχει διοίκηση, ενώ η Πρωτομαγιάτικη απεργία δεν συμπεριλαμβάνεται στις ανησυχίες και τα σχέδια των εργατοπατέρων.

Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρούν σε συνεδριάσεις, παίρνουν αποφάσεις και οργανώνουν σχέδιο δράσης με πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη.

Οπως έχει ήδη προαναγγελθεί, η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με το σχέδιο δράσης για την 1η Μάη, εντείνονται οι προετοιμασίες για την εκδήλωση για τα 20χρονα του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 20/4, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη γιορτή και με οδηγό το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στην κυβέρνηση, στη μεγαλοεργοδοσία και τη συνδικαλιστική μαφία, για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών.

Απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Μάη, από τις 00.01 έως τις 24.00, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προχωρούν οι ναυτεργάτες.

Η απόφαση πάρθηκε, μετά από πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ τη Δευτέρα 15/4.

«Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας, τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, που καθόρισαν το "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση", επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους με ανάπτυξη της ταξικής πάλης, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, στο σύνολο των δικαιωμάτων μας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Σύσκεψη και κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της Πρωτομαγιάς και, μαζί με τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία μοιράζεται πλατιά στους εργαζόμενους, επισημαίνεται: «Η 1η Μάη του 2019 μάς βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ενώ ωφελημένο θα είναι ξανά το μεγάλο κεφάλαιο!».

Με αντικείμενο την προετοιμασία για την Πρωτομαγιά και την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε τη Δευτέρα 15/4 σύσκεψη με εκλεγμένους σε Διοικητικά Συμβούλια σωματείων. Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, ο οποίος υπογράμμισε ότι νόθοι και εργοδότες δεν μπορούν να προετοιμάσουν καμία διαδικασία για ένα συνέδριο της ΓΣΕΕ με πραγματικούς αντιπροσώπους, ενώ τόνισε ότι το βάρος πέφτει στην ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς για το πραγματικό περιεχόμενο της μάχης που εξελίσσεται απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους ανθρώπους τους μέσα στο εργατικό κίνημα.

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο στο Φάληρο

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, από τις 12 μ. έως τη 1 μ.μ., για να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του κλάδου και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Επίσης, μαζί με το Συνδικάτο, ζητούν συνάντηση, επίσης σήμερα στη 1 μ.μ., με την ανάδοχο εταιρεία, «τον υπεύθυνο του εργοταξίου και όλους τους υπεργολάβους, για να συζητήσουμε το θέμα των συνθηκών εργασίας, την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και των βαρδιών, έτσι ώστε να υπάρχουν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και να μη συμβαίνουν ατυχήματα».

Πρόγραμμα συσκέψεων από Εργατικά Κέντρα και σωματεία

Συσκέψεις και συνελεύσεις με θέμα την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς, παράλληλα με την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ, οργανώνουν Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί τα σωματεία σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο στις 8 μ.μ., στην αίθουσά του στο Λαύριο (Δανουκαρά 7).

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί στην ετήσια Γενική του Συνέλευση στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων (Κομνηνάκη 43).

-- Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων που ανήκουν στη δύναμή του και όλα τα μέλη τους στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων. Στη σύσκεψη, δίπλα στα άλλα θέματα, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας.

-- Σωματεία της Εύβοιας οργανώνουν σύσκεψη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα. Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας.

Εκδήλωση σωματείων των Τηλεπικοινωνιών

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά οργανώνουν την Παρασκευή 19/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς στα Πετράλωνα, σωματεία του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, «Forthnet - Netmed», «Wind» και «e-Value».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχετική έκθεση, βιντεοπροβολή για τα 20 χρόνια του ΠΑΜΕ, ομιλία και συναυλία από το συγκρότημα «Οι Υπεραστικοί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ