Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις ΗΠΑ και συμμάχων τους

Εντάθηκαν μέσα στη βδομάδα οι πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Βενεζουέλα και την εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Το βράδυ της Τρίτης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της αντιδραστικές κυβερνήσεις στο Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διόρισαν ως πρέσβη της Βενεζουέλας συνεργάτη του αχυράνθρωπού τους Χουάν Γκουαϊδό (ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου από τις 23 Γενάρη). Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση κατήγγειλε την ενέργεια ως «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και ως προσπάθεια νομιμοποίησης του εσωτερικού πραξικοπήματος στη χώρα και του σχεδίου ανατροπής. Την επομένη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετέφερε το αίτημα να αναγνωριστεί ο Γκουαϊδό ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας και ζήτησε να απομακρυνθεί ο Μαδούρο, ως υπεύθυνος για την «ανθρωπιστική καταστροφή». Απαντώντας, ο Βενεζουελανός πρέσβης Σαμουέλ Μονκάδα κατήγγειλε την επιθετικότητα των ΗΠΑ, με τις ασφυκτικές πιέσεις του οικονομικού πολέμου που θέλει να πνίξει το λαό της, ενώ και οι πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών κατήγγειλαν τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.

Στο πλαίσιο των πιέσεων εντάσσεται και η περιοδεία που ξεκίνησε την Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε Χιλή, Παραγουάη και Περού, ενώ την Κυριακή αναμένεται να στηθεί ένα επικοινωνιακό σόου στη μεθοριακή κολομβιανή πόλη της Κούκουτα, όπου θα μεταβεί ο Πομπέο.

Ολη αυτή η κινητικότητα και η δήθεν ευαισθησία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τη «δημοκρατία» δεν είναι παρά η προσπάθειά τους να ελέγξουν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Βενεζουέλας (στις πρώτες θέσεις σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο) και να μειώσουν τις μπίζνες ανταγωνιστικών μονοπωλίων της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών, που εξασφάλισαν σημαντικά συμβόλαια τα τελευταία 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης στη Βενεζουέλα.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Στο Καράκας πραγματοποιούνται αυτήν τη βδομάδα η περιφερειακή συνάντηση της Αμερικής και της Καραϊβικής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), υπό τη φιλοξενία της Επιτροπής για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και Ειρήνη (COSI), καθώς και το Γενικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), όπου συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Από τις 12 έως τις 14 Απρίλη, οι δύο αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις συνδιοργανώνουν τη 2η Διεθνή Αποστολή Αλληλεγγύης με το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, με τη συμμετοχή οργανώσεων και κινημάτων από 55 χώρες.

Ταυτόχρονα, μαζί με το λαό της Βενεζουέλας θα γιορτάσουν τα 17 χρόνια από την ήττα του πραξικοπήματος κατά του ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες Φρίας στις 14/4/2002, 72 ώρες μετά την ανατροπή του (11/4) από στρατιωτικούς που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ και της ντόπιας αντίδρασης, η οποία είχε τοποθετήσει ως «Πρόεδρο» τον τότε επικεφαλής της Ενωσης Βιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ