Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πέμπτη θητεία Νετανιάχου

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα από τις κάλπες που στήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Ισραήλ επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του κόμματός του, «Λικούντ», στη νέα Κνέσετ (Βουλή), προμηνύοντας κλιμάκωση της επίθεσης στον Παλαιστινιακό λαό, ενόψει και του περιβόητου δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου των ΗΠΑ.

Οπως ανακοίνωσε τα χαράματα της Παρασκευής η εκλογική επιτροπή του Ισραήλ, στη νέα Βουλή το «Λικούντ» θα καταλάβει 36 από τις 120 έδρες, ενώ το «Μπλε και Λευκό» εκλογικό μπλοκ του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντζ εξασφάλισε 35. Εκτός κοινοβουλευτικού «νυμφώνος», καθότι δεν ξεπέρασε το πλαφόν του 3,25%, μένει το κόμμα της «Νέας Δεξιάς» που ίδρυσαν οι υπουργοί Ναφτάλι Μπένετ και Αγελέτ Σακέντ. Η τελευταία, θυμίζουμε, είχε δημοσιεύσει προεκλογικό σποτ τύπου διαφήμισης αρώματος με το όνομα ...«Φασισμός».

Το ακροδεξιό κόμμα «Σας», Ορθόδοξων Εβραίων, αναδεικνύεται ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κνέσετ, με 8 έδρες, ενώ στη Βουλή εκπροσωπείται και το «αδελφό» του Ενωμένο Κόμμα της Τορά και του Ιουδαϊσμού, που διατηρεί 7 έδρες.

Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στις 6 έδρες, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας», του πρώην υπουργού Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, και η συμμαχία της Ενωμένης Δεξιάς καταλαμβάνουν από 5 έδρες. Το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καλόν, το κεντρώο «Κουλάνου», και το «αριστερό» «Μερέτς» παίρνουν από 4 έδρες. Η συμμαχία «Χαντάς» (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ) με το αραβικό «Ταάλ» πήρε επίσης 6 έδρες. Το μεικτό αραβικό ψηφοδέλτιο «Ραάμ» - «Μπαλάντ» εξέλεξε 4 βουλευτές (το 2015, «Χαντάς», «Ταάλ», «Ράαμ» και «Μπαλάντ», ως «Ενιαία Λίστα» είχαν πάρει 13 έδρες).

Με την υποστήριξη διαφόρων αντιδραστικών κομμάτων, ο Νετανιάχου, που εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2009, μπορεί να υπολογίζει τώρα σε μια πλειοψηφία 65 εδρών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org