Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Διαδηλώσεις και μετά την ανατροπή Μπασίρ...

Από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Χαρτούμ
Από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Χαρτούμ
«Ο πρώτος έπεσε! Ηρθε η σειρά του επόμενου!» φώναζαν το βράδυ της Πέμπτης χιλιάδες λαού στο κέντρο της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, αψηφώντας τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε, μερικές ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος, Αουάντ Ιμπν Αούφ, με τη νέα ιδιότητα του επικεφαλής των πραξικοπηματιών που ανέτρεψαν τον επί 30 χρόνια δικτάτορα του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο παραμερισμός του Μπασίρ από μέρος του στρατού δεν φαίνεται να πείθει. Ετσι η συνέχιση των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπου συμμετέχει ενεργά το Σουδανικό ΚΚ, θεωρείται δεδομένη. Οι κινητοποιήσεις αυτές από τον περασμένο Δεκέμβρη βάφτηκαν με το αίμα τουλάχιστον 150 ανθρώπων, ενώ 3.000 άλλοι φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους και στελέχη του ΚΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, προσπαθώντας να ενδυθεί με δημοκρατικό μανδύα, ανακοίνωσε την απελευθέρωσή τους.

Το πραξικόπημα του Αούφ και το σχέδιό του για στρατιωτική «μεταβατική» κυβέρνηση έως το 2021 δείχνει να εντάσσονται στις προσπάθειες εξαγοράς χρόνου του παλιού καθεστώτος. Εως τώρα διατηρεί τη στήριξη χωρών της περιοχής, με πρώτη την Αίγυπτο, αλλά και των ΗΠΑ, που ζήτησαν από το σουδανικό στρατό να βάλει «και πολίτες στη μεταβατική κυβέρνηση». Αφρικανική Ενωση και ΕΕ καταδίκασαν το πραξικόπημα λέγοντας πως δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, ενώ η Ρωσία έκανε έκκληση για «ηρεμία» δηλώνοντας «παρούσα», με τη σημείωση πως «παρακολουθεί τις εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ