Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο «σκούπα»

«Βγαίνουμε στην αντεπίθεση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αναμενόταν να κατατεθεί χτες το βράδυ στη Βουλή. Ειδικότερα, το ΜΑΣ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο:

«Αναγνωρίζει και νομικά τους τίτλους που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολέγια, εξισώνοντας τελικά τα πτυχία μας με αυτά! Δημιουργεί ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα όλων μας, προετοιμάζει το έδαφος για τη διάσπαση του πτυχίου μας και ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη!

Δίνει συνέχεια στο έργο των συγχωνεύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στα Ιδρύματα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καταργεί - συγχωνεύει δεκάδες Τμήματα, αφήνοντας τους φοιτητές "στον αέρα", δημιουργεί επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων ενισχύοντας τον ανταγωνισμό των φοιτητών που οδηγεί στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων, ενώ παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά ενισχύουν τα προβλήματα των φοιτητών, όπως έχει δείξει και η πείρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δημιουργεί επιτροπή που "θα συζητήσει" το ενδεχόμενο της μετατροπής των τετραετών σχολών μηχανικών του ΠΑΔΑ σε πενταετείς. Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή, αφού είναι γνωστή η λογική της κυβέρνησης να στήνει επιτροπές απλά για να αποφύγει τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία ενιαία, 5ετών σπουδών, με ίδια προγράμματα σπουδών για όλους τους αποφοίτους Μηχανικών Σχολών. Η κυβέρνηση άλλωστε πριν μια βδομάδα ενέταξε τα δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΑΔΑ και των ΤΕΙ σε καταλόγους δεύτερης κατηγορίας του ΤΕΕ, ενώ έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών όπου βασικά μαθήματα έχουν πεταχτεί σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα, συνεχίζοντας την κατηγοριοποίηση φοιτητών και αποφοίτων!

Επεκτείνει τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με την ένταξη νέων σχολών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με δίδακτρα, αλλά και εντάσσοντας τη Σχολή Δημόσιας Υγείας (σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με δίδακτρα στα προπτυχιακά) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!».

Το ΜΑΣ καλεί κάθε φοιτητικό σύλλογο να οργανώσει ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών, να οργανώσει άμεσα κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη και Ιδρυμα. Καλεί επίσης σε πανελλαδικό συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων, σε συντονισμό του αγώνα με τους μαθητές. «Να προσέλθουν μαζικά οι φοιτητές στις αρχαιρεσίες των συλλόγων τους, για να γίνουν περισσότεροι οι σύλλογοι που θα είναι σε θέση μάχης ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων, που θα μπλοκάρουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ