Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναπτύσσει βομβαρδιστικά σε βάση στην Κριμαία

Ως «απάντηση» στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στη Ρουμανία

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία θα αναπτύξει στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-22M3» (που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα) σε αεροπορική βάση στη Χερσόνησο της Κριμαίας, σε απάντηση στην ανάπτυξη συστημάτων πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη Ρουμανία από το 2015, δήλωσε ο Βίκτορ Μποντάρεφ, πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής.

«Η ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση και σε απάντηση το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποφάσισε την ανάπτυξη στην Κριμαία στην αεροπορική βάση στο Gvardeiskoye, ρωσικών βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης "Tu-22M3". Αυτή η απόφαση άλλαξε ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», τόνισε ο Μποντάρεβ.

Δείχνοντας τον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, εξήγησε ότι όταν η Κριμαία ανήκε στην Ουκρανία (πριν από το 2014) η τελευταία μπορούσε να «κλειδώσει» τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία κατέβαλλε ετησίως στην Ουκρανία περίπου 100 εκατ. δολάρια για να μπορεί να έχει στόλο στην Κριμαία και «όλη την ώρα ήταν υπό την απειλή ότι δεν θα επεκταθεί η συνθήκη». «Αν δεν ενσωματώνονταν η Κριμαία και η Σεβαστούπολη στη Ρωσία, αυτά τα εδάφη θα είχαν γίνει προτεκτοράτο των ΗΠΑ» και «αμερικανικά οπλικά συστήματα θα είχαν αναπτυχθεί εκεί», συμπλήρωσε ο βουλευτής. «Σε περίπτωση πολέμου τα πλοία μας θα εμποδίζονταν», είπε.

Παράλληλα, οξύνεται η αντιπαράθεση στον απόηχο της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), με το ρωσικό ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι ήδη «οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ενεργά νέους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας, οπότε πρέπει να ετοιμαστούμε για την πιθανή ανάπτυξή (τοποθέτησή) τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ