Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διάλογος Ρωσίας - ΗΠΑ και νέες κυρώσεις

Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», στέλεχος της CIA επί κυβέρνησης Ρίγκαν που ενίσχυε τους εγκληματίες Κόντρας στην Νικαράγουα τη δεκαετία του '80), και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, συναντήθηκαν χτες στη Ρώμη και συζήτησαν πρωτίστως για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Οπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές, «η συζήτηση ήταν δύσκολη αλλά ειλικρινής» και σημειώνεται ότι τουλάχιστον η κάθε πλευρά διευκρίνισε τις θέσεις της. Δεν έγιναν γνωστά πολλά για το τι συγκεκριμένα τέθηκε στο τραπέζι, ωστόσο ο Ριάμπκοφ τόνισε πως η χώρα του καταδικάζει τη δήλωση των ΗΠΑ ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» και ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική επέμβαση, κάτι που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες αν αποτολμηθεί, προειδοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ θέλουν την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και στηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βουλής που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει καταργήσει και ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Η Ρωσία είναι σταθερός σύμμαχος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Μαδούρο και ταυτόχρονα αναγνωρίζει τον λεγόμενο μηχανισμό του Μοντεβιδέο (με τη διαμεσολάβηση των κυβερνήσεων του Μεξικού και της Ουρουγουάης), για κάποιου είδους διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ειρηνική επίλυση των διαφορών. Και βέβαια τα ρωσικά μονοπώλια έχουν τεράστια συμφέροντα στη χώρα στους τομείς της Ενέργειας και της βιομηχανίας εξόρυξης.

Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή την ανακοίνωση - καταγγελία του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας για τη βίαιη κατάληψη από διορισμένους από τον Γκουαϊδό, διπλωματικών γραφείων στις ΗΠΑ με τη στήριξη της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι πρεσβευτές τοποθετούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΟΗΕ, και μόνο η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο είναι τέτοια».

Επίσης χτες, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κυρώσεις σε βάρος της βενεζουελάνικης κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας «Minerven» και του προέδρου της, με την κατηγορία ότι στηρίζουν «το παράνομο καθεστώς του πρώην Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, να λεηλατήσουν τον πλούτο της χώρας και την εξόρυξη χρυσού».

Εν αναμονή ανασχηματισμού της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Μαδούρο, το ΚΚ Βενεζουέλας μέσα από συνέντευξη Τύπου τον κάλεσε να μην συμπεριλάβει στο νέο σχήμα ούτε τον υπουργό Ηλεκτρισμού, για τις ευθύνες που έχει στην κακοσυντήρηση του συστήματος ηλεκτροδότησης η οποία συνέβαλε στο να δημιουργήσει το σαμποτάζ μεγάλα προβλήματα (κάτι που επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου), αλλά ούτε και τον υπουργό Εργασίας, που δεν στήριξε τους εργάτες αλλά την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ