Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Προβληματισμοί για τη συμμαχία με ΗΠΑ «σ' έναν κόσμο που αλλάζει»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι «πιο σημαντική από ποτέ, δεδομένου του πώς αλλάζει ο κόσμος σήμερα», τόνισε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, από το βήμα της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον Αμερικανό (υπηρεσιακό) ομόλογό της, Πάτρικ Σάναχαν. Σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΞ, η συνάντηση των δύο υπουργών ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στη Συρία, την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και άλλα διμερή θέματα.

Για τη συνάντηση δεν έγινε αναλυτική ενημέρωση, ωστόσο από το «Atlantic Council» η Παρλί δεν έκρυψε πόσο περιπλέκεται η διμερής συμμαχία αλλά και πόση πίεση ασκούν αντιθέσεις και με άλλα κέντρα. Η Παρλί ισχυρίστηκε ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι «καθόλου ενθαρρυντική, εξαιτίας μιας "ατμόσφαιρας αποσύρσεων" που υπάρχει: Απόσυρση από τα πεδία των μαχών, από Συνθήκες, από εμπορικές συμφωνίες, από όλο αυτό το δίκτυο δεσμών του οποίου η σημασία για το σύνολο είναι βαθύτερη από ό,τι ο καθένας χωριστά θα αποσπούσε μεμονωμένα από κάθε ζήτημα». Και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το εξής: Θα είναι μόνιμη η δέσμευση των Αμερικανών (στη συμμαχία μας);».

Η Γαλλίδα υπουργός προσπάθησε να εμφανίσει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και χωριστών κρατών να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους μηχανή ως επιλογές που έγιναν για την περίπτωση που οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν εντελώς την ευρωατλαντική συμμαχία (θύμισε με έμφαση τις δηλώσεις Τραμπ από την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι αν οι σύμμαχοι δεν αυξήσουν τις δαπάνες τους, οι ΗΠΑ «θα κινηθούν μόνες τους»), ωστόσο υπογράμμισε: «Η οικοδόμηση ευρωπαϊκής αυτονομίας (στην άμυνα) δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνηση ενάντια στις ΗΠΑ. Και δεύτερον, δεν πρέπει να γίνει λόγος για να μειωθεί η "δέσμευση" των ΗΠΑ (στη συμμαχία μας). Το αντίθετο... Η αυτονομία πρέπει να αποτελεί μία παραλλαγή σε αυτήν τη φιλία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ