Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πνίγηκαν και χιλιάδες υπέστησαν σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και περιουσίες από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Νεμπράσκα και το Μιζούρι. Πλημμυρισμένη κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο κάτω από τα νερά είναι και η μεγάλη στρατιωτική αεροπορική βάση Οφουτ, που συμμετέχει, κατά σημαντικό βαθμό, στο κέντρο διοίκησης πυρηνικών όπλων του αμερικανικού στρατού.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ομάδα Σλοβένων πυροτεχνουργών εξουδετέρωσε χτες εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από αυτοκίνητο στην περιοχή Ζαλόγκ, της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. Νωρίτερα οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για ύποπτο αντικείμενο που βρισκόταν κάτω από αυτοκίνητο.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία της πλούσιας σε φυσικούς πόρους χώρας, λέγοντας ότι είναι καιρός «νεότεροι πολιτικοί να προχωρήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, δήλωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, διατηρώντας σημαντικές εξουσίες στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Προσωρινός διάδοχός του έως τον Απρίλη του 2020 ορίστηκε ο Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγιεφ, εκπρόσωπος της Γερουσίας και πρώην ΥΠΕΞ.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ερευνες για τις αιτίες της φονικής δηλητηρίασης τουλάχιστον τριών ατόμων έπειτα από την κατανάλωση δημητριακών και άλλων τροφίμων που είχαν πάρει από παρτίδα βοήθειας του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στην επαρχία Καραμότζα της Ουγκάντας διενεργούν οι αρμόδιες αρχές της χώρας. Οπως έγινε γνωστό, πέρα από τους τρεις που έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 262 άλλοι υπέφεραν από διάρροιες, ρινορραγίες, διανοητική σύγχυση, εμετούς, πονοκεφάλους, υψηλό πυρετό και πόνο στο στομάχι.

ΣΟΦΙΑ.-- Οι βουλγαρικές αρχές προχώρησαν σε ευθανασία 12.000 πουλερικών στο χωριό Λίσετς της περιφέρειας Λόβετς, όπου εντοπίστηκε εστία της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία σ' έναν εκλεγμένο Πρόεδρο, «επιτρέποντας» στην αντιπολίτευση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα επιβλέψει τις εκλογές. Αυτό δήλωσε χτες ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Ραμτάν Λαμάμρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα μαζί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ