Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ προσκάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στο υπουργικό και επενδυτικό Φόρουμ «για τη Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία», στο Χιούστον του Τέξας
Από τη συζήτηση για την «Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το αέριο», που έγινε στο Χιούστον, με τη συμμετοχή Σταθάκη και Λακκοτρύπη |
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, Γ. Σταθάκης, Γ. Λακκοτρύπης, Γιουβάλ Στάινιτζ και Τάρεκ Ελ Μόλα συνδιοργάνωσαν πάνελ με τίτλο «Η Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αερίου».
Επίσης, οι 4 υπουργοί αναμενόταν χτες να συμμετάσχουν, μετά από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, στο «υπουργικό και επενδυτικό Φόρουμ της Εταιρικής Σχέσης για Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία». Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου, αυτό θα επικεντρωνόταν σε θέματα όπως: Η «ενεργειακή ασφάλεια», οι «περιφερειακές προκλήσεις», τα «νέα έργα υποδομής».
Από τη μεριά του, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε σε παρέμβασή του ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή διαμορφώνουν πολύ θετικές προσδοκίες για το μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου», ενώ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε: «Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου, με σημαντικές δυνατότητες να καλύψει το έλλειμμα τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης και την ασφάλεια εφοδιασμού της στις επόμενες δεκαετίες. Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, με βάση τις ΑΠΕ. Η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής».
Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο Ισραήλ η νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στην οποία θα εκπροσωπηθούν και οι ΗΠΑ, με τον ίδιο τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναδεικνύοντας και έτσι την όλο και αμεσότερη παρέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιφέρεια. Πολλά δημοσιεύματα έκαναν και χτες λόγο για τη «δυναμική» που αποκτά το σχέδιο για τον «EastMed» (τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τη Ν/Α Μεσόγειο στην Ευρώπη συνδέοντας Ισραήλ - Κύπρο - Ελλάδα, αργότερα ίσως και Ιταλία), που στην παρούσα φάση φαίνεται να «κερδίζει έδαφος» στις εναλλακτικές που εξετάζουν τα αμερικανικά και άλλα μονοπώλια, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί άλλες επιλογές και ενώ φουντώνει ένα σύνθετο παζάρι με διάφορους σημαντικούς «παίκτες» της περιοχής, ειδικά την Τουρκία.
Στο ίδιο πλαίσιο, των πυκνών γεωπολιτικών ανταγωνισμών, έντονα συνεχίζεται και η κινητικότητα γύρω από την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι ο Κατρούγκαλος αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, αλλά και τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει την επόμενη βδομάδα με τον Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια.
Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνάντησή του με ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακολούθους πρεσβειών είπε ότι μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού δεν στάθηκε δυνατή, εξαιτίας της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία προετοιμάζει νέες ασκήσεις, με αληθινά πυρά, σε περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, για τη δέσμευση της οποίας εξέδωσε NAVTEX, για τις χρονικές περιόδους 11 - 12 και 13 Μάρτη, 25 - 28 Μάρτη, 15 - 18 Απρίλη, 22 Απρίλη και 24 - 30 Απρίλη.