Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επιτροπεία και τα μνημόνια διαρκείας ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων είναι εδώ

Την υποκρισία των πανηγυρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια», την ώρα που τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, με εργαλεία όπως το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» της ΕΕ, παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με παρέμβασή του στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μεταξύ άλλων στις εκθέσεις της για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» η ΕΕ εστιάζει στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, στρώνοντας το έδαφος για τα ακόμη μεγαλύτερα χτυπήματα στα δημόσια συστήματα και την αντικατάστασή τους από ιδιωτικά ανταποδοτικά συστήματα, χρησιμοποιώντας τα γνωστά αντιδραστικά επιχειρήματα περί γήρανσης, χειροτέρευσης του δείκτη και της αναλογίας εργαζομένων - συνταξιούχων κ.λπ. Παράλληλα, επαναφέρει τις γνωστές προτάσεις για «ενεργό γήρανση» (βλ. ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα), ενώ προωθεί τη σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, και ως προς την «προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων», δηλαδή ζητάει και νέες μειώσεις μισθών, όπως, μεταξύ άλλων, να συνυπολογίζεται στη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών συστημάτων το μοναδιαίο κόστος εργασίας, που θα ρίξει ακόμη περισσότερο και τους μισθούς και τις συντάξεις.

Απαντώντας σε αυτά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:

«Στην Ελλάδα οι διαψεύσεις των παραμυθιών ΣΥΡΙΖΑ είναι απανωτές.

Πανηγύριζε για αύξηση - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι εκβιασμοί εργαζομένων να δεχθούν από πλήρη, μερική απασχόληση, εντάθηκαν. Οι απολύσεις αυξήθηκαν. Σούπερ μάρκετ καλούν εργαζόμενους να ευλογούν το αφεντικό γιατί παίρνουν 300 ευρώ και όχι μηδέν.

Πανηγύριζε που δεν έκοψε 23η φορά τις συντάξεις. Σαν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, ρώτησα τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, κ. Σεντένο: Μήπως θα περικοπούν πάλι αν δεν πιαστούν τα πλεονάσματα;

Απάντηση ολοκάθαρη: Σιωπή.

Το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" αποκαλύπτει: Η επιτροπεία είναι εδώ, γεμάτη αντιλαϊκά μέτρα. Βασικός στόχος της Ενωσης η διάλυση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Επικαλούμενη τη δημογραφική γήρανση αφαιρεί κρατικά κονδύλια από τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ανταγωνιστικότητα με συντάξεις - ελεημοσύνη, δουλειά έως το θάνατο ("ενεργός γήρανση"). Για όποιον έχει ιδιωτική ασφάλιση, τα αποθεματικά της τζάμπα στις επιχειρήσεις μέσω χρηματιστηρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς, είτε σοσιαλδημοκρατικά ψευτο-προοδευτικά μέτωπα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο χειροτερεύει, γίνεται πιο επιθετική για τους λαούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανευρωπαϊκή επίθεση διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση για την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου(13/4/2019)
«Μαγειρείο» νέων ανατροπών στην Ασφάλιση(18/1/2019)
Οργανωμένη επιχείρηση για τη χειροτέρευση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων(20/1/2017)
Παρέμβαση για την ανεργία των νέων(11/5/2016)
Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό στο προσκήνιο(4/11/2003)
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση(17/5/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org