Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Από την κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων
Από την κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας οργανώνονται στους νομούς της Θεσσαλίας, με αποφάσεις που λαμβάνονται σε συσκέψεις μαζικών φορέων της περιοχής.

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/3 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 16 μαζικούς φορείς: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου, Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, Οικοδόμων, Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο ΕΒΕ Καλαμπάκας, Σωματείο ΕΒΕ Φαρκαδόνας, Σωματείο Ψυκτικών, Σωματείο Επιπλοποιών και Ξύλου, Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΤΑΕ - Εμπόρων, ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, ΟΑΕ - ΤΣΑ.

Για τη συνέχεια, προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου, με πορεία προς την κεντρική πλατεία.

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, οι Αναστασία Στάμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Τρικάλων, Βάιος Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Τρικάλων, και Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κατήγγειλαν τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα άλλα προβλήματα στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού, τονίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στην Υγεία από τη σημερινή κυβέρνηση, που συνεχίζει την επίθεση των προκατόχων της.

Οπως αναφέρθηκε:

-- Τα 3 Κέντρα Υγείας και το ΚΥ Αστικού Τύπου (πρώην ΠΕΔΥ) έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Π.χ. το ΚΥ Καλαμπάκας, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, για πάνω από ένα μήνα ήταν χωρίς καθαρίστρια. Τα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών έχουν υποβαθμιστεί, πολλά από αυτά δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις (έλλειψη WC, θέρμανσης και σύνδεσης ίντερνετ για τη βασική ανάγκη συνταγογράφησης φαρμάκων).

-- Στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων μόνιμου ιατρικού προσωπικού: Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στην ΩΡΛ Κλινική και στο Δερματολογικό Ιατρείο, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις στην Ουρολογική και την Πνευμονολογική κλινική, στις δυο κλινικές του Παθολογικού Τομέα και στην Παιδιατρική.

Καταγγέλθηκε, επίσης, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης, τα νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπως επισημάνθηκε, στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχει μια «ανισόπεδη ανάπτυξη» στη λογική ενός κυνηγιού εσόδων - κέρδους, καθώς, για παράδειγμα, γίνεται κυνηγητό στους γιατρούς για περιορισμό απλών διαγνωστικών εξετάσεων, τη στιγμή που κινούνται σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς ακριβές επεμβατικές πράξεις.

Συλλαλητήριο σήμερα στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο για την Υγεία θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ.

Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27/2, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 26 φορέων του νομού. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Καρδίτσας, Ταμασίου, Σέκλιζας (μέλη ΟΓΕ). Η Ενωση Γιατρών ΓΝ - ΚΥ Καρδίτσας. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΓΝ Καρδίτσας και ΚΥ Καρδίτσας. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο. Ο Εμπορικός Σύλλογος. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καλλίθηρου και Γραμματικού. Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΑΕΕ. Οι Σύλλογοι Γονέων Δημοτικού Σχολείου Καλλίθηρου και Μουσικού Σχολείου. Η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Μορφωτικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο Καλλίθηρου. Η Ενωση Γυναικών Ελλάδας - Παράρτημα Καρδίτσας (ΕΓΕ) και η Πρωτοβουλία Γυναικών Καρδίτσας.

Στο επίκεντρο της σημερινής κινητοποίησης βρίσκονται τα μεγάλα προβλήματα στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας:

-- Για την Παιδιατρική κλινική δεν προβλέπεται συνολική και σταθερή λειτουργία με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ούτε για τους επόμενους μήνες, παρά μόνο «μπαλώματα» με μετακινήσεις γιατρών.

-- Για τη Γυναικολογική κλινική, πέρα από την ήδη προκηρυγμένη θέση μόνιμου που καθυστερεί ήδη 9 μήνες, δεν προβλέπονται ούτε άλλες προσλήψεις γιατρών ούτε άμεση επίλυση της έλλειψης θέρμανσης στην αίθουσα τοκετών.

-- Για τις υπόλοιπες θέσεις επικουρικών γιατρών (αποτελούν σχεδόν το 25% της τρέχουσας δύναμης), δεν υπάρχει σχέδιο μονιμοποίησης για τη μόνιμη ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών, καθώς και των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

-- Στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για ακόμη μία χρονιά οδηγεί σε αντίστοιχες επιπτώσεις και περικοπές για τις ανάγκες των ασθενών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την Υγεία(28/2/2019)
Εκδηλώσεις Συλλόγων της ΟΓΕ για την Υγεία(13/12/2014)
Υπό διάλυση νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας(19/7/2012)
Στην γκιλοτίνα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας(5/7/2011)
Διευρύνονται οι αντιδράσεις κατά των περικοπών(22/5/1999)
Μετατρέπονται σε Περιφερειακά Ιατρεία(13/8/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org