Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»
Διαρκής η συμπίεση των συντάξεων

Τη διαρκή συμπίεση των συντάξεων, ως αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον περασμένο Νοέμβρη.

Σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη μαζί με τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις Υγείας και την εισφορά στον ΑΚΑΓΕ είναι μόλις 724,59 ευρώ μεικτά.

Η μέση κύρια σύνταξη γήρατος ήταν 820,97 ευρώ μεικτά. Η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) διαμορφώνεται στα 498,26 ευρώ μεικτά, ενώ η αναπηρική στα 569,38 ευρώ μεικτά.

Η μέση επικουρική ήταν 172,4 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις και το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους 97,99 ευρώ μεικτά.

Για όλες τις παραπάνω συντάξεις, όταν αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και ο φόρος που αναλογεί, τα χρήματα που φτάνουν στην τσέπη του συνταξιούχου είναι ακόμα λιγότερα.

Οσον αφορά το μέσο εισόδημα κάθε συνταξιούχου, από το σύστημα «Ηλιος» προκύπτουν τα εξής: Τον περασμένο Νοέμβρη σύνταξη έλαβαν 2.553.990 συνταξιούχοι και το συνολικό ποσό που τους καταβλήθηκε, χωρίς να αφαιρεθεί ο φόρος, ήταν 2,116 δισ. ευρώ. Ετσι το μέσο μηνιαίο εισόδημα που αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο ήταν 828,5 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, οι συντάξεις ανά ταμείο προέλευσης των συνταξιούχων διαμορφώθηκαν ως εξής: Η μέση κύρια σύνταξη στο πολυπληθέστερο ταμείο, το πρώην ΙΚΑ, χωρίς τις κρατήσεις Υγείας και ΑΚΑΓΕ, ήταν 576,7 ευρώ (προ φόρου)! Οσον αφορά στην επικουρική του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), η μέση σύνταξη ήταν 142,2 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη που έδωσε ο ΟΓΑ (αγρότες) διαμορφώθηκε στα 414,7 ευρώ. Η μέση σύνταξη για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ ήταν 699,2 ευρώ, ενώ για το Δημόσιο η μέση κύρια σύνταξη ήταν 993,3 ευρώ προ φόρου. Για τους συνταξιούχους ναυτικούς (πρώην ΝΑΤ) η μέση κύρια σύνταξη ήταν 830,7 ευρώ προ φόρου. Τέλος, το μέρισμα που αποδίδει το ΜΤΠΥ ήταν 84,3 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ