Σε κατάληψη του κτιρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Λαύριο, προχώρησαν χτες οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, που στεγάζονται στο χώρο, διεκδικώντας να μην απομακρυνθεί από τις ελληνικές αρχές κανείς συμπατριώτης τους, για να μεταφερθεί σε στρατόπεδο άλλης πόλης.
Χτες, στις 9 το πρωί, δυο πούλμαν του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας πήγαν στο χώρο, με σκοπό να μεταφέρουν 150 πολιτικούς πρόσφυγες σε άλλα στρατόπεδα (Λάρισας και Κατερίνης). Αυτά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου. Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, αρνήθηκαν να φύγουν από εκεί. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Χασάν Μερίτ, εκπρόσωπός τους, «όχι μόνο δε μας δίνουν άδεια προσωρινής διαμονής, όπως μας είχαν υποσχεθεί, αλλά μας λένε πως θα μας μεταφέρουν σε ένα άλλο - άγνωστο - μέρος. Επειδή αυτό μπορεί να είναι και η Τουρκία, αρνούμαστε να αποχωρήσουμε από το Κέντρο Υποδοχής Προσφυγών στο Λαύριο».
Εκεί διαμένουν 550 Κούρδοι - κατά την κυβέρνηση - πολιτικοί πρόσφυγες, κάτι που ο εκπρόσωπός τους διέψευσε, κάνοντας λόγο για 150-200 άτομα.
Οι πολιτικοί πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψη του Κέντρου, ανάβοντας φωτιά σε αντικείμενα στην είσοδό του. Λίγα λεπτά αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισε όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Στο Κέντρο έμειναν κλεισμένοι και δέκα υπάλληλοι του Κέντρου προσφύγων του ΟΗΕ και του ΕΕΣ. Ο Χασάν Μερίτ μάς είπε για το θέμα: «Δεν παραδεχόμαστε ότι αυτοί είναι όμηροι - όπως λέγεται. Ηταν μέσα στο χώρο τις ώρες της εργασίας τους. Κατά κάποιο τρόπο εκτελούσαν χρέη μεσολαβητή με τις αρχές. Οποτε ήθελαν - άλλωστε - μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους».
Τα βασικά αιτήματά τους ήταν να τους δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής και να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Να μη φύγει κανείς από το Κέντρο και, αν χρειαστεί να γίνει αυτό, να πάει σε μέρος που θα έχει ελεγχθεί από επιτροπή τους. Να μην υπάρξει - ούτε τώρα ούτε στο μέλλον - επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. Να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής τους. Μετά την υπόσχεση των αρμοδίων πως θα ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά, οι πρόσφυγες σταμάτησαν την κατάληψη. Πάντως, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άσχημες. «Ζούμε σε τελείως ακατάλληλες συνθήκες - είπε ο Χ. Μερίτ. Τόσο η Υπηρεσία Κοινωνικής Υποστήριξης, όσο και ο ΕΕΣ δε μας προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Εχουμε κάποιες ανάγκες τις οποίες και δηλώσαμε στους αρμοδίους. Αυτές, όχι μόνο δεν εξασφαλίστηκαν, αλλά προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας». Επίσης, μας είπε ότι την Πέμπτη ενημερώθηκαν από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ότι με κυβερνητική εντολή θα πραγματοποιηθεί μεταφορά 100 ατόμων από το στρατόπεδο του Λαυρίου. Η χτεσινή κίνηση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ερωτηματικά και ανησυχίες. Οι ίδιοι οι Κούρδοι συζητούσαν μεταξύ τους για το πώς έγινε και συνέπεσε η χτεσινή ενέργεια με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Τζεμ. Ακόμα αναρωτιόνταν αν αυτό αποτελεί «τη βήμα προς βήμα προσέγγιση».