Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι παρακαταθήκες του '17

«Πόσος πλούτος εννοιών - αξιών / με μια μονάχα λέξη: σοσιαλισμός»

(Νίκανδρος Κεπέσης)

«

Εχουμε το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι και ευτυχισμένοι που πρώτοι χτυπήσαμε και γκρεμίσαμε σ' ένα επίκαιρο σημείο της υδρογείου αυτό το θηρίο, τον καπιταλισμό, που πνίγει τη Γη στο αίμα, που ρίχνει την ανθρωπότητα στην πείνα και στην αγριότητα, μια που μοιραία θα πεθάνει, αργά ή γρήγορα, όσο κτηνώδης, όσο θηριώδης κι αν είναι η λύσσα της αγωνίας του». Λόγια του Λένιν μετά τη νικηφόρα Οχτωβριανή Επανάσταση. Μια επανάσταση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Η μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση αποτέλεσε τη θαλπωρή για τους «κολασμένους» όπου Γης. Κατέδειξε ότι η προλεταριακή «επέλαση» στον ουρανό μπορεί να αγγίξει τον ουρανό και να ανατρέψει την αστική τάξη από κυρίαρχη και να τη βάλει στο περιθώριο. Αν η Κομμούνα του Παρισιού (1871), ο «τοίχος των Κομμουνάρων», οι εκτελέσεις, το Vive La Commune, / Ελευθερία, Αδελφοσύνη, της λιθογραφίας του Μπαρί που μοιράστηκε στους δρόμους του Παρισιού (1848) στους εργάτες, το «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» του Λένιν, ήταν προάγγελος μιας νέας κοινωνίας που οικοδομείται στηριγμένη στο μπολσεβίκικο κόμμα.

Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού και η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων στην τσαρική Ρωσία προετοίμασαν τον Οχτώβρη του '17, αφού πέρασε απ' τις «άγνωστες» καθημερινές εξεγέρσεις των εργατών και το μεγάλο ξεσηκωμό του 1905. Γι' αυτό πολεμήθηκε αγρίως απ' το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα το μήνυμα του Οχτώβρη. Αν ανατρέξει κανείς στον Τύπο εκείνης της εποχής, θα βρει να κυριαρχούν υστερικές κραυγές (καπιταλιστών) ενάντια στους εργάτες, σ' αυτούς τους «ξυπόλυτους» που έχουν το «θράσος» να θέλουν να διαφεντεύουν οι ίδιοι τη ζωή τους. Ο εργάτης γίνεται το υποκείμενο της Ιστορίας. Οι ανατροπές, για τις σχέσεις ληστείας, όπου η καταπίεση έφτανε μέχρι την απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου, την ασύδοτη εκμετάλλευση, καταπίεση: οι αμοιβές - ασφαλιστικά δικαιώματα συνθήκες δουλιάς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το 8ωρο, τα δικαιώματα της γυναίκας. «Θρήνησε» το διεθνές κεφάλαιο για την είσοδο του εργάτη στο προσκήνιο της Ιστορίας. Γι' αυτό οι αποικιακές ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις πολέμησαν αγρίως την Οχτωβριανή Επανάσταση: τη χειραφέτηση του προλεταριάτου, και την προοπτική της πάλης των λαών.

Οι λόγοι για την επικαιρότητα της Οχτωβριανής Επανάστασης, το ιδεολογικό υπόβαθρο στο λυκαυγές του 21ου αιώνα, είναι εξαιρετικά σημαντικοί: Στέκονται νηφάλιοι, ακλόνητοι και σίγουροι γι' αυτό που προσέφεραν στην ανθρωπότητα. Το λυκόφως του 20ού αιώνα μπορεί να συνοδεύτηκε από τη διευρυνόμενη βαρβαρότητα και την επιστροφή στην προϊστορική βαρβαρότητα της «νέας τάξης» του αίματος, όμως η πάλη των λαών και οι νέοι «Οχτώβρηδες» παίρνουν σειρά, γιατί πρόκειται να συγκλονίσουν τις συνειδήσεις μας. Θα καταρρίψουν το τέλος του «τέλους της Ιστορίας». Αμφισβητώντας έμπρακτα το βάρβαρο παρόν του ιμπεριαλισμού και το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσει στους λαούς, η «παρένθεση» της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, μπορεί να εξαφανιστεί, γιατί την πολεμούν τα δισεκατομμύρια των «κολασμένων» της Γης στις «ζώνες των θυελλών», βαδίζοντας στο δρόμο του Οχτώβρη.


Του Παναγιώτη ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ