Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι στην «επαναπροώθηση»

Καθόλου αδικαιολόγητη, κάθε άλλο, η χτεσινή αντίδραση των Κούρδων, κατά βάση, προσφύγων στο Λαύριο. Η θέα των λεωφορείων με τα οποία θα μεταφέρονταν περίπου 150 από αυτούς σε αντίστοιχο κέντρο στη Λάρισα, εύλογα προκάλεσε αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Οι φραστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δε θα κατέληγαν πίσω σε κάποιο «λευκό κελί» του καθεστώτος της Αγκυρας, καθόλου δεν μπορούσε να τους καθησυχάσει. Ακριβώς γιατί η πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η «επαναπροώθηση» των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ειδικά οι Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο είχαν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν. Εντελώς πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε προβάλλοντας τις απαράδεκτες αξιώσεις της να κλείσει το Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο ως «φωλιά τρομοκρατών»! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σημίτη θριαμβολογεί γιατί εξασφάλισε τη... συνεργασία του καθεστώτος της Αγκυρας στην «επανεισδοχή» των μεταναστών και προσφύγων (λαθρομετανάστες τους χαρακτηρίζει συλλήβδην για να έχει τα χέρια της λυμένα). Δεν είναι διόλου δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει να παραδίνονται στα χέρια του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας μετανάστες -που δε φεύγουν βέβαια επειδή το θέλουν, αλλά εξαναγκάζονται προκειμένου να γλιτώσουν είτε από τα βασανιστήρια είτε από τη φτώχεια και την πείνα. Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και προοιωνίζεται βάρβαρες καταστάσεις, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπίπτει λίγο - πολύ με την τουρκική στον προσδιορισμό του όρου «τρομοκράτης», ακριβώς γιατί αυτός ορίζεται από το μεγάλο αφεντικό της νέας τάξης, την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το γενικότερο πρόβλημα του «νέου κύματος προσφύγων» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική του «φρουρίου» που πρέπει να μείνει απόρθητο στις «ορδές των πεινασμένων», που τάχα απειλούν την «ευημερία» των κρατών της Δύσης. Αυτή η κυρίαρχη λογική σηματοδοτεί απλά την προσφυγή στη βία και την καταστολή απέναντι στους πρόσφυγες και την απάνθρωπη μεταχείρισή τους. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός είναι βέβαια αυτός που ευθύνεται για το τεράστιο αυτό πρόβλημα και εξαναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να «ξεριζώνονται». Τόσο με την υποδαύλιση πολέμων και τους βομβαρδισμούς λαών, όσο και με την άγρια ταξική εκμετάλλευση, την ανισόμετρη ανάπτυξη, τη στήριξη καταπιεστικών καθεστώτων κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση Σημίτη αν ήθελε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, που προκαλούν νέο κύμα προσφύγων σε αναζήτηση της «Γης της επαγγελίας». Ταυτόχρονα δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους επαναπροωθεί, αλλά να φροντίζει για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωσή τους και να παραχωρήσει άσυλο σε όσους το ζητούν. Είναι τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ