Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιλοξενία με δύο όψεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανυπόστατο και γελοίο το επιχείρημα που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών, που γίνονται ενάντια σε διάφορους υψηλούς ξένους προσκεκλημένους - εκπροσώπους αυταρχικών καθεστώτων και γνωστούς δολοφόνους των λαών. «Εμείς οι Ελληνες είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα φιλοξενίας», είπε αναφερόμενος στην επίσκεψη Τζεμ, επιχειρώντας να παραπέμψει το όλο θέμα στον ...Ξένιο Δία. Το ίδιο είχαν πει και κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του αρχιδολοφόνου των λαών, Μπιλ Κλίντον. Εκτός των άλλων, είναι και προκλητικά υποκριτική αυτή η στάση της κυβέρνησης, γιατί ενώ υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και «φιλοξενεί» τους Κλίντον, Τζεμ και σία, την ίδια στιγμή δε δείχνει την παραμικρή διάθεση φιλοξενίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών τους επεμβάσεων και «επαναπροωθεί» πρόσφυγες και μετανάστες όσο γίνεται πιο μακριά. Το ίδιο εξευτελιστική ήταν η ελάχιστα συγκαλυπτόμενη απειλή του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τους πολιτικούς πρόσφυγες «να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και να μην προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα, όσον αφορά τη διεθνή εικόνα της χώρας»(!). Αλήθεια, πώς θα φαινόταν στον Κ. Σημίτη και τους άλλους «εκσυγχρονιστές», αν επί χούντας τους συλλάμβαναν και τους έστελναν «πίσω πακέτο», γιατί διαδήλωναν ενάντια σε επίσκεψη χουντικού σε κάποια χώρα στο εξωτερικό;

Οι δύο γλώσσες του Γ. Παπανδρέου

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του Ι. Τζεμ δε μίλησε ούτε προς στιγμήν την ελληνική γλώσσα, ούτε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ προτίμησε τα αγγλικά, αφ' ενός γιατί είναι «μητρική» γλώσσα, αφ' ετέρου γιατί είναι η γλώσσα της «νέας τάξης». Σε αυτή τη γλώσσα έχει μάθει να μιλάει με ειλικρίνεια στους ξένους συνομιλητές του, ενώ στους ντόπιους ιθαγενείς προτιμά να μιλά τη γλώσσα της παραπλάνησης και της εξαπάτησης.

ΥΓ. Μακριά από μας κάθε υπερπατριωτική, σοβινιστική διάθεση, αλλά η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό - άρα και στην πολιτιστική έκφρασή του - περιλαμβάνει και τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας, όπως και της γλώσσας που μιλάει κάθε άλλος λαός.

Στενοχωρέθηκε...

Λαοθάλασσα προχτές στο Σύνταγμα. Το παραδέχονται όλοι, είτε ανοιχτά είτε όχι. Ανάμεσά τους και ο Γρηγόρης Ρουμπάνης της «Ελευθεροτυπίας». Φαίνεται, όμως, πως κάτι τον στενοχώρησε, γιατί δεν παραλείπει να χύσει και το φαρμάκι του: «Και φυσικό ήταν, σημειώνει, αφού η πρόσκληση δεν έγινε από ένα μόνο κόμμα, αλλά συνδιοργανωτές ήταν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, πολλές ομοσπονδίες εργαζομένων και συμμετείχαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Και αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά το άτοπο της επιμονής τής υπό την Αλέκα Παπαρήγα κυρίαρχης ομάδας του Περισσού, να ηγείται των όποιων κινητοποιήσεων, αρκεί να τις ελέγχει, έστω και αν είναι φτωχή η συγκομιδή αποτελεσμάτων και εντυπώσεων».

Να σημειώσουμε ότι η προχτεσινή αντιπολεμική συσπείρωση μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων έγινε δυνατή, πρώτα και κύρια, με την επίμονη προσπάθεια και βασανιστική δουλιά των κομμουνιστών, σε όλους τους χώρους και σε όλα τα επίπεδα; Οτι πολλές και διάφορες ήταν οι προσπάθειες πλαγιοκόπησης και υπονόμευσής της; (το χώρο προέλευσής τους τον γνωρίζει πολύ καλά ο Γ. Ρ.). Για την ώρα, αρκούμαστε να διορθώσουμε απλώς τον Γ. Ρ., αφού η ΓΣΕΕ δε μετείχε στο συλλαλητήριο και όποτε θέλει μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα και με στοιχεία, για όλα τα παραπάνω.

Απλή... η εξήγηση

Εξω από το σταθμό του Μετρό στην Πανεπιστημίου πραγματοποιείται ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ μέλους της «Green Peece» και διερχόμενου πολίτη.

«Green Peece»: Γνωρίζετε την οργάνωσή μας, θέλετε να σας πούμε μερικά πράγματα για τη δραστηριότητα της;

Πολίτης: Την οργάνωσή σας τη γνωρίζω, γιατί όμως δε λέτε κουβέντα για τον πόλεμο του Αφγανιστάν;

«Green Peece»: Ξέρετε εμείς δεν είμαστε πολιτική οργάνωση, ασχολούμαστε μόνο με οικολογικά θέματα...

Δεν μπορείτε να πείτε, η εξήγηση είναι... απλή. Φαίνεται πως οι βομβαρδισμοί ενάντια στο Αφγανιστάν μόνον ανθρώπους εξολοθρεύουν, το περιβάλλον μένει ανέγγιχτο... Κι εμείς οι καχύποπτοι που το δογματικό μυαλό μας πήγαινε σε διάφορα περίεργα, όπως π.χ. για σχέσεις «Green Peece» με την αμερικανική κυβέρνηση...

«Ενημέρωση»

Πού δίνουν εξετάσεις; Επειδή στην ενημέρωση ολοφάνερα έχουν αποτύχει και όμως επιμένουν στο ίδιο βιολί, μήπως έχουμε μπερδέψει τους «εξεταστές» και τελικά ο βαθμός προαγωγής είναι με άριστα;.. Ο λόγος γίνεται για τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τον υποτιθέμενο «πιο σοβαρό» έντυπο λόγο. Πιο συγκεκριμένα, προχτές και να ήθελες να κάνεις πως δεν είδες τη μαζική αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα δε γινόταν. Παρ' όλα αυτά, αυτοί στην πλειοψηφία τους κατάφεραν «να μην πάρουν είδηση...».

Μάλλον, ακόμα χειρότερα, επειδή φαντάστηκαν πως όλοι οι άλλοι κάτοικοι αυτής της χώρας είχαν πάρει είδηση, έκαναν τόσο φανερές κουτοπονηριές που θύμισαν αδέξιο μαθητή αντιγραφέα που δεν τον αντέχει ...ούτε ο «μιλημένος» επιτηρητής. Στρίμωξαν τα κανάλια στα πολύ νυχτερινά δελτία τους ένα δυο λέξεις ή οι εφημερίδες κάτι μονόστηλα, έτσι για να έχουν το άλλοθι και τάχα να εξουδετερώνουν εκ των προτέρων την πιθανή κριτική. Καλύτερα, ίσως, να κρατούσαν με συνέπεια τη γραμμή της εξαφάνισης, γιατί έτσι, εκτός από τη γελοιοποίηση, τούς παίρνουμε και είδηση πόσο τελικά φοβούνται την πραγματικότητα. Πόσο φοβούνται αυτές τις ενωμένες λαϊκές φωνές, που δεν έχουν κατορθώσει να τις κάνουν να τραγουδούν στους δικούς τους ρυθμούς.

Οι ειδήσεις μιας μέρας θεωρητικά αντανακλούν, ως ένα βαθμό, σημαντικές πλευρές από τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής ενός λαού. Αρα, σύμφωνα με τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, η προχτεσινή Ελλάδα ενδιαφερόταν πιο πολύ για τη συνέχεια της υπόθεσης Παπαδά, για το φουκαρά τρελό με τη ρόμπα και το δίκαννο, για το τι θα γίνει με την κληρονομιά εκείνου του αυτοκινητιστή, αφού οι χωριανοί δε δέχονται τους όρους του και άλλα ανάλογα. Ηταν, φυσικά, στην προχτεσινή ειδησεογραφία και τα τόσα πολλά «ΟΚ» του υπουργού Εξωτερικών προς τον Τζεμ, αλλά ευτυχώς αυτή η ...σούπα ξίνισε με τη διαμαρτυρία του Τούρκου αγωνιστή και δεν τη φάγαμε...

Ούτε οι ίδιοι πιστεύουν πως αυτά είναι τα ενδιαφέροντα του λαού μας. Ισα-ίσα, επειδή ακριβώς ξέρουν τα αντίθετα, γι' αυτό και έχουν βαλθεί να αντανακλούν ψευδή εικόνα μπας και μπορέσουν να αλλάξουν την πραγματική. Τελικά, είναι άγνωστο, σε εμάς τουλάχιστον, αν οι «εξεταστές» τούς βάζουν καμιά μονάδα παραπάνω, έτσι για την προσπάθεια του αποπροσανατολισμού που φιλότιμα καταβάλλουν, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Πάντως, στην αποτελεσματικότητα δεν πρέπει να τα πηγαίνουν και πολύ καλά, αφού όσο και να έθαψαν το λαϊκό συλλαλητήριο, τα πλήθη των αγωνιστών βρήκαν το δρόμο να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πήραν, μήπως, είδηση οι υπεύθυνοι αυτών των ΜΜΕ πως τέτοιες μαζικές συγκεντρώσεις «βγάζουν τη γλώσσα» περιφρονητικά και σ' αυτούς και στις ειδήσεις τους, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να τις σταματήσουν;

Μην τους περάσει από το μυαλό πως τέτοια κείμενα τους παραπονιούνται. Μόνο τους αποκαλύπτουν και τους προειδοποιούν πως πήραμε είδηση και την «αντιγραφή» και αυτόν που έδωσε το «σκονάκι»...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα... διαλογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α ΜΑΛΙΣΤΑ. Διάλογο με την κοινωνία ζητάει τώρα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης κι αυτό σημαίνει ότι οι δυστυχείς εκσυγχρονιστές πάλι θα πρέπει να ετοιμάζουν βαλίτσες για περιοδείες στην επαρχία. Ο γνωστός θίασος.

Αυτό όμως δεν είναι το δύσκολο της υπόθεσης. Τους ζήτησε επίσης να αναδείξουν τις διαφορές με τη συντηρητική παράταξη. Αυτό ομολογουμένως το αίτημα κινείται σε... φιλοσοφικό επίπεδο. Πρέπει να αποδείξουν την ύπαρξη του ανύπαρκτου!

Εξαίρεση βέβαια αποτελεί ο Λαλιώτης που κάτι τέτοια τα έχει για παιγνιδάκι. Εδώ αναφαίρεται σε μια γέφυρα που δεν υπάρχει με ύφος και εκφράσεις που σχεδόν σε πείθουν ότι χτες βράδυ ρέμβαζε, διασχίζοντάς την.

ΝΑΙ, ΔΕ λέμε, καλή η προσπάθεια να μας πείσουν ότι οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την Ολυμπιάδα οφείλονται κυρίως σε πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Θα το πιστεύαμε αν δεν υπήρχαν και ορισμένα τρισεκατομμύρια πίσω από την υπόθεση.

Η αλήθεια πάντως είναι πως δεν αποτελεί και το ευκολότερο πράγμα να ξεμπερδέψει κανείς αυτό το κουβάρι των διεθνώς διαπλεκόμενων συμφερόντων. Αντε να βρεις, ποιος εκπροσωπεί ποιους, ιδίως όταν αλλάζουν κατά καιρούς και οι εκπροσωπήσεις.

ΕΠΑΦΕΣ με τους παραγωγούς του Χόλιγουντ κάνει όπως μαθαίνουμε η αμερικανική κυβέρνηση για να παράγουν ταινίες που θα εξυψώνουν το «πατριωτικό αίσθημα». Αν έμενε εκεί η υπόθεση καλά θα ήτανε.

Μόνο που τα «προϊόντα» αυτά θα «ταξιδέψουν», δυστυχώς και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω που νομίζαμε ότι είχαμε ησυχάσει από τους «Ράμπο» και όλες τις σχετικές βλακείες δηλαδή.

Το ότι βέβαια τέτοιες πρακτικές θυμίζουν παλιότερες περιόδους στις ΗΠΑ (π.χ. Μακαρθισμός) δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Αλυτοι λογαριασμοί»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως είχαν προειδοποιήσει, οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεκινούν - με δυναμικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του μήνα - ένα νέο «κύκλο» κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις πρώτες γραμμές του αγώνα θα βρεθούν οι βαμβακοπαραγωγοί που φέτος, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ, δέχονται καίριο πλήγμα στο εισόδημά τους, καθώς πουλούν το προϊόν τους σε χαμηλότερη τιμή από πέρσι και, μάλιστα, ένα μέρος της παραγωγής τους το διαθέτουν χωρίς να πληρώνονται την επιδότηση, με αποτέλεσμα να το πουλούν στο 1/4 της τιμής!

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν «άλυτους λογαριασμούς» με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι έχουν «δεσμευτεί» ότι τις διαφορές τους με την πολιτική της θα τις «λύσουν» στους δρόμους του αγώνα. Ας το 'χει υπόψη του αυτό ο νέος υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς - οι δυο μη ανασχηματισθέντες υφυπουργοί το ξέρουν καλά, αλλά έχουν την αυταπάτη ότι μπορούν να ξεγελάσουν τον αγροτικό κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις και ανέξοδα ταξίματα - ο οποίος, αν και «πέρασε» κάποτε από αυτό το χώρο, μπορεί να «ξέχασε» τι σημαίνει «αγροτική ξεροκεφαλιά»...

Τα ψέματα

«"Αεροπορική εκστρατεία"; "συμμαχικές δυνάμεις"; "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας"; Για πόσο ακόμη θα ακούμε αυτά τα ψέματα; Δεν υπάρχει "εκστρατεία" - απλώς αεροπορικοί βομβαρδισμοί της φτωχότερης και πιο γονατισμένης χώρας στον κόσμο από την πλουσιότερη και πιο εξελιγμένη.

Συμμαχία; Να σηκώσει το χέρι του όποιος είδε τη Luftwaffe στους ουρανούς της Κανταχάρ ή την ιταλική ή τη γαλλική αεροπορία στη Χεράτ. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν ρίχνοντας και λίγους βρετανικούς πυραύλους.

Επειτα υπάρχει ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Θυμάμαι μια βόμβα, που εξερράγη στη Βηρυτό το 1985: στόχευε τον Σαγέντ Χασάν Νασράλα, τον πνευματικό εμπνευστή της Χεζμπολάχ που βρίσκεται στη λίστα της Ουάσιγκτον με τους καταζητούμενους τρομοκράτες, αλλά αστόχησε και σκότωσε 85 αθώους Λιβανέζους πολίτες. Χρόνια αργότερα, ο Καρλ Μπερνστάιν αποκάλυψε στο βιβλίο του "Veil", ότι η CIA βρισκόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Αρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα κυνηγήσει και τους δολοφόνους της CIA; Δε νομίζω.

Γιατί, λοιπόν, οι συνάδελφοί μου στο CNN, στο Sky και στο BBC φλυαρούν για την "αεροπορική εκστρατεία", για τις "συμμαχικές δυνάμεις" και για τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας"; Νομίζουν ότι οι τηλεθεατές τούς πιστεύουν; Οι μουσουλμάνοι είναι βέβαιο ότι όχι».

Αυτά γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ο Ρ. Φισκ στην «Ιντεπέντεντ», τα οποία αναδημοσιεύει το χτεσινό «Βήμα».

Ο μόνος δρόμος

Ο ένας (Κ. Λαλιώτης) απέδωσε τα αίτια του χαμού, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στη Μαλακάσα και, κατ' επέκταση των πλημμυρών στη ΝΔ και τα έργα της, ως κυβέρνησης. Ο άλλος (Κ. Σημίτης) τα απέδωσε στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» κι ας είδαν οι πάντες, ότι οι βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν ήταν καθόλου «ακραίες». Αναρωτιόμαστε, αν με τέτοιες αντιλήψεις, μπορούν και θα δώσουν την παραμικρή σημασία στο πόρισμα των επιθεωρητών Δημοσίων Εργων, που ανέλαβαν να διερευνήσουν τα αίτια και σημειώνουν την αναγκαιότητα πρόσθετων αντιπλημμυρικών έργων;

Να δώσουμε απάντηση; Καλύτερα, να ενισχυθεί αποφασιστικά το μαζικό λαϊκό κίνημα διεκδίκησης και απαίτησης όλων των σχετικών και απαραίτητων έργων υποδομής. Πριν συμβούν ακόμη χειρότερα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι στην «επαναπροώθηση»

Καθόλου αδικαιολόγητη, κάθε άλλο, η χτεσινή αντίδραση των Κούρδων, κατά βάση, προσφύγων στο Λαύριο. Η θέα των λεωφορείων με τα οποία θα μεταφέρονταν περίπου 150 από αυτούς σε αντίστοιχο κέντρο στη Λάρισα, εύλογα προκάλεσε αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Οι φραστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δε θα κατέληγαν πίσω σε κάποιο «λευκό κελί» του καθεστώτος της Αγκυρας, καθόλου δεν μπορούσε να τους καθησυχάσει. Ακριβώς γιατί η πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η «επαναπροώθηση» των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ειδικά οι Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο είχαν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν. Εντελώς πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε προβάλλοντας τις απαράδεκτες αξιώσεις της να κλείσει το Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο ως «φωλιά τρομοκρατών»! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σημίτη θριαμβολογεί γιατί εξασφάλισε τη... συνεργασία του καθεστώτος της Αγκυρας στην «επανεισδοχή» των μεταναστών και προσφύγων (λαθρομετανάστες τους χαρακτηρίζει συλλήβδην για να έχει τα χέρια της λυμένα). Δεν είναι διόλου δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει να παραδίνονται στα χέρια του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας μετανάστες -που δε φεύγουν βέβαια επειδή το θέλουν, αλλά εξαναγκάζονται προκειμένου να γλιτώσουν είτε από τα βασανιστήρια είτε από τη φτώχεια και την πείνα. Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και προοιωνίζεται βάρβαρες καταστάσεις, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπίπτει λίγο - πολύ με την τουρκική στον προσδιορισμό του όρου «τρομοκράτης», ακριβώς γιατί αυτός ορίζεται από το μεγάλο αφεντικό της νέας τάξης, την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το γενικότερο πρόβλημα του «νέου κύματος προσφύγων» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική του «φρουρίου» που πρέπει να μείνει απόρθητο στις «ορδές των πεινασμένων», που τάχα απειλούν την «ευημερία» των κρατών της Δύσης. Αυτή η κυρίαρχη λογική σηματοδοτεί απλά την προσφυγή στη βία και την καταστολή απέναντι στους πρόσφυγες και την απάνθρωπη μεταχείρισή τους. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός είναι βέβαια αυτός που ευθύνεται για το τεράστιο αυτό πρόβλημα και εξαναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να «ξεριζώνονται». Τόσο με την υποδαύλιση πολέμων και τους βομβαρδισμούς λαών, όσο και με την άγρια ταξική εκμετάλλευση, την ανισόμετρη ανάπτυξη, τη στήριξη καταπιεστικών καθεστώτων κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση Σημίτη αν ήθελε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, που προκαλούν νέο κύμα προσφύγων σε αναζήτηση της «Γης της επαγγελίας». Ταυτόχρονα δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους επαναπροωθεί, αλλά να φροντίζει για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωσή τους και να παραχωρήσει άσυλο σε όσους το ζητούν. Είναι τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει.

Στα βαθιά!

«Η Ελλάς λίγα

προσφέρει»,

λένε πλέον

οι «εταίροι»

και ζητάνε

πιο μεγάλη

συμπαράσταση

στην «πάλη»

για του... Λάντεν

το κεφάλι!

*

Κι η Ελλάς

που έχει χούι,

τους τρανούς

να υπακούει,

έτοιμη είναι

να αποστείλει

και στρατιώτες

καμιά ίλη,

αφού έτσι θέν'

οι «φίλοι»

*

Μ' άλλα λόγια

ως το στόμα

θα χωθεί μέσα

στη βρώμα

και θα γράψει

δόξες, κλέη

στο σκ...

καθώς θα πλέει,

έτσι «γιες»

που σ' όλα λέει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ