Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Σημείο καμπής
  • Η «Βόρεια Συμμαχία» υποστηρίζει ότι κατέλαβε την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, οι Ταλιμπάν σιωπούν και το Πεντάγωνο δεν πανηγυρίζει καθώς η κατάσταση είναι «ευμετάβλητη»
  • Δεκάδες νεκροί άμαχοι από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς, υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν

Καπνοί βγαίνουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε ένα αφγανικό χωριό

Associated Press

Καπνοί βγαίνουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε ένα αφγανικό χωριό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΤΖΑΜΠΑΛ ΟΥΣ ΣΑΡΑ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Αραγε επετεύχθη ο πολυπόθητος στόχος των Αμερικανών, η κατάληψη της πόλης-κλειδιού στο βορρά, της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, και μάλιστα πριν ενσκήψει ο χειμώνας; Αγνωστο... Από τη μία οι μαχητές της «Βόρειας Συμμαχίας» υποστηρίζουν ότι η Μαζάρ-ι-Σαρίφ κατελήφθη και πάλι μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν το 1998, οι Ταλιμπάν διαψεύδουν, ενώ το Πεντάγωνο, που θα ποθούσε να πανηγυρίσει, εμφανίζεται επιφυλακτικό.

Ο στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ένας από τους αρχηγούς της αφγανικής αντιπολίτευσης, δήλωσε χτες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Turk» ότι τα στρατεύματα της «Βόρειας Συμμαχίας» μπήκαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο Βόρειο Αφγανιστάν. «Πριν από μισή ώρα αποκτήσαμε τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Σας μιλώ από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ», είπε ακόμη ο Ντόστουμ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Ο Ουζμπέκος πολέμαρχος τόνισε πως ενενήντα μαχητές των Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, οι απώλειες στα στρατεύματα της «Συμμαχίας» φτάνουν τους 28 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν. Πρόσθεσε, τέλος, πως οι άνδρες του έχουν συλλάβει διακόσιους αιχμαλώτους.

Ρευστή κατάσταση

Σύμφωνα, όμως, με την ιστοσελίδα της ινδικής εφημερίδας «Τάιμς οφ Ιντια», οι Ταλιμπάν επισήμως φέρονται να διαψεύδουν την κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, αλλά ανώνυμες πηγές από την πλευρά των Ταλιμπάν παραδέχτηκαν πως οι Ταλιμπάν έχασαν τη στρατηγική αυτή πόλη, όπως μετέδωσε το εδρεύον στο Πακιστάν «Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο» (ΑΙΡ). Παράλληλα, όπως τονίζεται στους «Τάιμς οφ Ιντια», οι Ταλιμπάν έχουν οχυρωθεί στην πόλη Καραμπάχ και σε άλλα τρία χωριά της επαρχίας Μπαλχ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, προσπαθώντας να αποτρέψουν την προέλαση της «Βόρειας Συμμαχίας» προς την Καμπούλ.

Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η κατάσταση κοντά στη στρατηγικής σημασίας αφγανική πόλη είναι ευμετάβλητη αλλά «ενθαρρυντική», όπως ανακοίνωσε χτες αργά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ. «Η κατάσταση πάντως είναι ευμετάβλητη και μέχρι τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν και να δούμε πού θα βρίσκονται οι δυνάμεις μετά από μια ή δύο μέρες η στάση μας θα είναι να μη σχολιάσουμε. Οσα όμως πληροφορηθήκαμε είναι ενθαρρυντικά», τόνισε η Κλαρκ και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που οι δυνάμεις της "Βόρειας Συμμαχίας" έχουν καταλάβει την πόλη, τότε αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει μια "χερσαία" γέφυρα προς το Ουζμπεκιστάν, που θα βοηθούσε στη μετακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων εφοδίων προς το Αφγανιστάν».

Αν όντως η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ έχει περιέλθει πια στον έλεγχο της «Βόρειας Συμμαχίας», θα αποτελέσει καμπή σε αυτόν τον πόλεμο, ενώ εν πολλοίς εξαρτάται και από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς που συνεχίζονται.

Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στην Καμπούλ και στην Κανταχάρ, σε ένα από τα σφοδρότερα σφυροκοπήματα από την έναρξη των επιχειρήσεων. Για πολλές ώρες χτυπούσαν την αφγανική πρωτεύουσα με βόμβες και πυραύλους. Σφοδροί ήταν επίσης οι βομβαρδισμοί τόσο στο Κανταχάρ, όσο και στο μέτωπο της σύγκρουσης των δυνάμεων των Ταλιμπάν με τη «Βόρεια Συμμαχία», ανοίγοντας το δρόμο στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να εξαπολύσουν τη γενικευμένη επίθεση. Τουλάχιστον 40 βόμβες έπληξαν το μέτωπο των Ταλιμπάν, ενώ οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές ώστε ακούστηκαν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Δεκάδες οι νεκροί άμαχοι

Αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών, ο Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, δήλωσε ότι πολίτες σκοτώθηκαν στο Νότιο Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν και του ανώτατου ηγέτη τους, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, ενώ τουλάχιστον είκοσι άλλοι σκοτώθηκαν ενώ οδηγούσαν διά μέσου ενός στρατηγικού περάσματος στα δυτικά της Καμπούλ. Ο Αφγανός αξιωματούχος έκανε λόγο για 15 νεκρούς και 25 τραυματίες όταν βόμβα έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης το νοσοκομείο Μιρουάις Μίνα του Κανταχάρ. Αρκετοί άνθρωποι που ταξίδευαν μέσω του συνοριακού περάσματος Χάτζι Γκακ, στο μοναδικό δρόμο που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, στα δυτικά και βόρεια της Καμπούλ, σκοτώθηκαν επίσης.

Κουβεϊτιανή εφημερίδα ανέφερε, εξάλλου, χτες Παρασκευή ότι μεταξύ των θυμάτων των βομβαρδισμών συμπεριλαμβάνονται 13 Σαουδάραβες, οι οποίοι βρίσκονταν στο Αφγανιστάν προκειμένου να λάβουν μέρος στον «πόλεμο εναντίον των απίστων», όπως ανέφερε μέλος της «Αλ Κάιντα», που πληροφόρησε την εφημερίδα. Πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή για το θέμα δεν υπάρχουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε σταματούν τα «χτυπήματα» στην Καμπούλ(2016-01-05 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός στην Κανταχάρ(2001-12-01 00:00:00.0)
Βίαιες και τάχιστες «ανατροπές»...(2001-11-13 00:00:00.0)
Σφυροκοπήματα με βόμβες 7 τόνων!(2001-11-08 00:00:00.0)
Αίμα αθώων εξακολουθεί να κυλά...(2001-10-18 00:00:00.0)
Ταλιμπάν: «Ζητήσαμε αλλά δε δίνουν αποδείξεις»(2001-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ